Yapılacak seçimde seçmen listelerinde büyük değişiklik olacak, yaklaşık 5 milyon genç seçmen ilk kez oy kullanacak.

Peki gençler ülke sorunlarına nasıl bakıyor, nelere dikkat ediyorlar?

Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından yaptırılan geniş çaplı anket çalışması, bize bu konuda bir fikir veriyor.

Anket sonuçları Türkiye’deki gençlerin çoğunun ülke geleceğine karamsar baktığını gösteriyor. Ankete katılanların %62,8’i Türkiye’nin geleceğini iyi görmediklerini belirtirken, “Türkiye’nin geleceğinden tamamen umutsuz olduklarını” söyleyenlerin oranı ise %35,2…

Karamsarlık sebebi ise Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum.

Gençler en çok yaşanan sorunları sırasıyla; ekonomik durumun kötü olması (%17,8), işsizlik (%16,1), kalitesiz eğitim sistemi (%15,8), adam kayırma, yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olması (%15,4) olarak dile getiriyorlar.

Bu çerçevede katılımcıların %72,9’u fırsat verildiği takdirde başka bir ülkede yaşamak istediklerini belirtiyorlar.

Gençlerin güven sorunu da var. Gençlerin %70,3’ü bilim insanlarına, %61,8’i orduya güvenirken, politikacılara, siyasi partilere ve gazetecilere güven oranları ortalaması %6 da kalıyor.

Gençlerin Cumhurbaşkanlığı’na güven oranı %19,4, yargıya güven ise %11,9 görünüyor.

Türkiye’deki genç nüfus Müslüman olmaya büyük önem veriyor ki oran %70,5…

Ancak iş dindar olmaya gelince durum değişiyor; Allah’a inandığını söyleyip, kendini “dindar” olarak nitelendirenlerin oranı yüzde %29,8’da kalırken, Allah’a inandığını söyleyip kendini “pek dindar olmayan” olarak tanımlayanların oranı %56,9’da kalırken kendisini deist olarak tanımlayanlar %7,3, ateist ve agnostik olanlar ise %4,6 olarak ortaya çıkıyor.

Ankette siyasi açıdan en büyük sürpriz siyasetçilere ilişkin sorulara verilen yanıtlarda ortaya çıkıyor.

Ankete katılanlara tüm siyasi partilerin liderlerinin adları verilerek, en çok hangisine hayran oldukları sorulduğunda, “hiçbir siyasetçi” şıkkı %20,1 ile birinci sırada gelirken, ikinci sırada ise %16,8’lik bir oranla Recep Tayyip Erdoğan’ın adı yer aldı. Soru listesinde adı yer almayan kişiler için konulan “Diğer” seçeneğine katılımcıların %16,3’ü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın adını yazıyor.

Türkiye’de yaşanan sorunların sorumlusu olarak, %38,9 oranında iktidar ve muhalefet ile birlikte “tüm politikacılar” olarak görülüyor.

Yaşanan sorunların sorumlusu” %34,6 oranında Cumhurbaşkanı gösterilirken %5,7’lik kesim Türkiye’de yaşanan sorunların sorumlusu olarak muhalefeti görüyor.

Gençlerin, neden muhalefeti sorumlu tuttukları sorusuna verdikleri yanıt da ilginç; “olması gereken muhalefeti yapmayarak Recep Tayyip Erdoğan’ın sürekli iktidarda kalmasını sağlıyorlar, bu nedenle esas sorumlu onlardır” diye görüş belirtmiş gençler.

Ankete katılan gençlerin %87,9’u daha önceki seçimlerde oy kullanmışlar. Buna göre, son seçimlerde %28,2’si CHP’ye ve %20,1’i AK Parti’ye oy vermiş.

Ankete katılan gençlere ideolojik duruşları sorulduğunda ise kendilerini “Atatürkçü ve Kemalist” olarak nitelendirenlerin oranı yüzde 20,5, kendini apolitik-ideolojim yok olarak tanımlayanlar da %18,8 görünüyor.

Gençlere göre yakın gelecekte dünyayı bekleyen en önemli sorun küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklık (%28,3). Bunu savaşlar-ülkeler arası anlaşmazlık ve çatışmalar (%26,3) ile ekonomik krizler izliyor (%23,1).

Gençlerinin büyük çoğunluğu (%80,4) hükümetin mülteci politikasının doğru olmadığını ve değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Gençler, Suriye’de artık barış olduğunu ve Suriyelilerin kendi ülkelerine gönderilmelerini (%56,8) de istiyorlar.

Suriyelilerin Türkiye’de kalmaları durumunda, Türkiye’ye uyum sağlayamayacaklarını düşünüyor gençler (%75,8). Buna gerekçe olarak da kültür ve yaşam biçimini gösteriyorlar.

Gençlerin siyasete ve liderlere bakış açısı oldukça ilginç geldi bana.

“Mevcut siyasi liderlerden hangisini beğeniyorsunuz” sorusuna verilen yanıtlar arasında ilk sırayı “Hiçbirine” şıkkı almış.

Gençlerin yüzde 20,5’i mevcut liderlerin hiçbirini kafasına uygun bulmuyor.

Hiçbirini takip eden lider ise Recep Tayyip Erdoğan.

Erdoğan’ın gençler arasındaki popülerlik oranı yüzde 16,8.

Onu takip eden ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş. Yavaş’ın beğenilme oranı Erdoğan’a çok yakın: 16,3.

Ardından 8,7 ile Meral Akşener, yüzde 7,9 ile Selahattin Demirtaş, yüzde 7,3 ile Muharrem İnce, yüzde 6,3 ile Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 4,5 ile Devlet Bahçeli geliyor. Fikir beyan etmeyenlerin oranı yüzde 3,6 iken Ekrem İmamoğlu diyen gençlerin oranı yüzde 3,3. Onu yüzde 3,3 ile Babacan, 1,1 ile Davutoğlu takip etmiş.

Bu sorunun illere göre yanıtları da çok ilginç.

İstanbul’da yaşayan gençlerin en beğendiği politikacı açık ara farklı Mansur Yavaş. Yavaş’ın İstanbullu gençler arasında beğenilme oranı yüzde 28.

İmamoğlu’nun yüzde 9. Meral Akşener’in yüzde 7,9. Tayyip Erdoğan’ın ise yüzde 7,5.

Onu 6,1 ile Muharrem İnce, 5,4 ile Kılıçdaroğlu ve Bahçeli takip ediyor.

Buna mukabil Trabzon’daki gençler arasında en beğenilen lider yüzde 20,5 ile Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 19,2 ile Meral Akşener, yüzde 12,3 ile Muharrem İnce, Yavaş’ın Trabzon’daki gençler arasındaki popülaritesi yüzde 11. İlginçtir, İmamoğlu, memleketi Trabzon’da yüzde 1,4 oranında beğenilen Selahattin Demirtaş kadar bile popüler değil.

Gaziantepli gençler arasında yüzde 26,1 ile en popüler isim yine Mansur Yavaş, onu takip eden ise yüzde 14,2 ile Recep Tayyip Erdoğan.

Konyalı gençlerin en beğendiği lider yüzde 29,6 ile Recep Tayyip Erdoğan olurken onu yüzde 12,4’le Mansur Yavaş takip etmiş.

Ne derler, niye derler bilemem ama gençliğe güvenim sonsuz…

İnşallah siyaset üzerinde baskı mekanizması oluştururlar da ülkemizdeki kirli ve bağnaz siyaset düzelir.