Sevgili okurlar,
Şüphesiz “bayramların hayatımızda derin bir yeri ve önemi” vardır..
Bir ailenin olduğu kadar, toplumun, o milletin, en büyük hasletlerinden birisini teşkil eden “milli birlik ve beraberlik” olgusu,” bayramlarda sergilenmeyecek te, nerede sergilenecek?
Eğer bu “milli birlik ve beraberlik” olgusu olmasaydı, vatanın her köşesini işgal eden “düşman güçlerini” memleketten nasıl kovabilirdik?
İşte yaşadığımız ve hayatımızda derin izler bırakan, birçok aileden sevdiklerimizi koparıp alan şu illet hastalık “Covit 19” salgını karşısında sergilediğimiz “milli birliktelik ve beraberlik” unutulur mu?
Bir milletin olmazsa, olmazlarındandandır “milli birlik ve bereberlik” duygusu!
Bu duygu, bazen düşmana, kötülüklere, cehalete karşı savaştır..
Bu duygu, yanlışa, haksızlıklara, adaletsizliklere, hırsızlığa, yalana, talana bir haykırıştır..
Bu duygu, bazen sevinç yumakları oluşturduğumuz, zafer naraları attığımız bir coşkudur..

YURDUN EN DEĞERLİ VARLIĞI?
İşte İstiklal Mücadelesinin önderi Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk,4 Şubat 1935 tarihinde,” Bir yurdun en değerli varlığı, yurttaşlar arasında “milli birlik, iyi geçinme ve çalışkanlık duygu ve yeteneklerinin olgunluğudur” diyor.
Bayramlar, aynı zamanda bir ülkenin, “ulusal bütünlüğünü pekiştiren, kaynaştıran, sosyal, kültürel bir olgunun” tezahürüdür..
Gittikçe ayrıştığımız, kutuplaşdığımız, cebelleştiğimiz ve ulusal milli birlik ve beraberliğimizden uzaklaştığımız şu günlerde, Bayram sevinci içinde, Bayramı karşılayan insanımızın bugünü kadar, yarını da çok önemlidir.
Milli bayramlarımızdaki o kutuplaşmanın, o ayrışmanın ezikliğini yaşayan insanımızın, dini bayramlarda da aynı ezikliği, aynı ayrışmayı yaşamaması, tek temennimizdir..
Birlikte idrak ettiğimiz Ramazan Bayramı’ndan sonra bir dini bayramımız olan “Kurban Bayramı’nı da birlik ve beraberlik “içinde, inşallah idrak edeceğiz.

FAKİR, FUKARAYI GÖZETMEK?
Bu bayramda “kurban ibadetini” yerine getirenler, kurban  kesemeyecekleri ve ayrıca, fakir ve fukarıya düşünmek mecburiyetindedirler..
Kurban ibadetinin asıl önemi, “kan akıtmak, bir karbanlığın canını almak” değildir!..
Bu Bayramın özelliği, “bu bir sosyal paylaşımın, bu bir adalet duygusunun, dışa vurumu ve yansıtılması” demektir..
Şu ekonomik krizin yaşandığı bugünlerde “Kurban Bayramı’nın önemi ve güzelliği” daha da farklı bir mana kazanıyor..
Ülkemiz bu manada 9 Günlük bir tatile giriyor..Birçok aile “sıla-I rahimde” bulunacak..
Aman Bayramınız zehir olmasın!..
Yolda, izde dikkatli olalım!..

AMAN DİKKATLİ OLALIM!
Hele de trafik akışı içinde olanların,” daha dikkatli, sabırlı ve hoşgörülü olması”, muhtemel bir kazayı önleyecektir..
Kurbanlıklara eziyet etmeden, kurbanlarımızı  kesmek herkese nasip olsun!
Kurbanlıklarınızı, aynı zamanda, kurban adına bağışlayabilir, hayır kurumlarına, fakirlere, bu yönde vatandaşa hizmet eden derneklere verebilirsiniz.. Bunun bir başka “sosyal paylaşım olduğu kadar, o kesiminde kurban bayramında unutulmaması” demektir..
Bu vesile ile yukarıda söylediğim gibi “milli birlek ve beraberlik” duygusu içinde, Bayramınızı en kalbi duygularımızla kutluyor, sağlık, afiyet ve güzellikler diliyoruz..
Bayramınız kutlu olsun!
Milli birlik ve beraberliğimz daim olsun!
Yusuf Cinal yazıyor, 9 Temmuz 2022 Brüksel