Son dönemlerin popüler beslenme yöntemlerinden birisi aralıklı oruç. Fakat bu diyet sistemi diğer popüler yaklaşımlar gibi altı boş bir sistem değil. Pek çok çalışma ile sağlığa faydası kanıtlanmış bir sistem.

İnsülin direnci, polikistik over, iltihaplı romatizma hastalığı gibi pek çok otoimmun hastalıkta olumlu faydaları olan bir sistem.

Aralıklı orucun en çok kullanılan yönetim 8 saat yemek yeme 16 saat açlığı içeren bir sistem. Aslında atalarımızın beslenme sistemi diyebiliriz.

Fakat aralıklı oruç herkese uygun bir yöntem değil.

Bazı hastalıklarda ve kişilerde aralıklı oruç malesef olumsuz etki göstermekte.

Hipotiroidi olan kişilerde aralıklı oruç metabolizma hızını düşürebileceği için iyi bir takiple planlanmalı.

Gebe kadınlarda kan şekerinin dengesi, mide bulantısının daha az olması için sık sık ve az porsiyonlarda öğün tüketimi önemli. Bu nedenle aralıklı oruç hamile kadınları yorabilecek bir sistem. Yine emziren kadınlarda emzirme sırasında fazla kalori harcanması nedeniyle ve gece emzirmesinden dolayı aralıklı oruç uygun değil.

Çocukluk dönemi büyüme ve gelişme döneminin en fazla olduğu dönem. Bu dönemde yeterli enerji alımı önemli. Çocuklarda aralıklı oruç uygulanmaması gerekir. Fakat çocuk kendi iştah yönetiminde uzun açlıkları tercih ediyorsa yemek yediği süreçte yeterli kalori alımına çok dikkat etmek gerekiyor.

Kanser hastalarında da aralıklı oruç dikkat edilmesi gereken bir sistem. Tedavi sonrasında oluşabilecek iştahsızlıklar tedavinin seyri için önemli. Bu nedenle kanser tedavisin sırasında aralıklı oruç sistemi uygulanmamalı. Uygulanacaksa da yeterli protein ve kalori alımına odaklanılmalı.

İnsülin kullanan tip 1-tip 2 diyabetli hastalar için de aralıklı oruç iyi bir yöntem olmayabilir. Özellikle insülin pompası kullanan diyabetlilerde hipoglisemi riskini arttıracağı için dikkat edilmeli.

Sağlıklı olan her sistem herkes için uygun olmayabiliyor. Bu nedenle bu tarz diyet sistemlerini uygularken bir uzmandan yardım almanız sizin için çok faydalı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim..