İlimizi bir kez daha,” SEKTÖREL YAPILANMADA DAĞILIM ÖNCELİKLERİ!” için dikkatli olmaya davet edeceğim. Haddim olmasa da; Sakaryalı Hakkım’dır!  
    İstanbul’un nüfusu 16 milyonu geçti. Dehşete bakın, “ Türkiye nüfusunun % 20’si sadece İstanbul’da.” 
    Ülkemizin % 33.5 nüfusu da Marmara’da. Oysa, Marmara Bölgesi’nin toprakları Türkiye’nin sadece % 8,5 kadarı?
    Sakarya da, işte böyle bir gidişle yakında yaşanmaz bir il haline gelebilecek?

    Şu gerçek unutulmasın. SEKTÖR Adı, ülke zenginliklerinin kaynağı olmadaki yeri, ne olursa olsun. Sektör Tercih Önceliğimiz Çağdaş İlim ve Bilim olmalıdır.
     Bu yazı girişini neden yapıyorum? Çünkü;
    Sakarya’nın, son 25 yılı,” 3 OSB’miz var; 5 OSB’miz var! 8-110-2 OSB Alanımız yasalaştı!” şişinmeleri ile geçti. Herkesin de katkısı olmuştur?
    İyi de, abartmaların da, şişinmelerin de bir durma noktası vardır. Toprağın üretemez olduğu gün, çıkan ceremeleri Sakarya halkından başkası çekmez!

  Şu gün; Adapazarı Merkezi ile kuzeyi arasına (Karadeniz’e) bir çizgi çekin; 
    Söğütlü, Ferizli, Kaynarca, Karasu-Kocaali ile Akyazı ve Hendek’in bir kısmı, İl’in kuzeyi pırlanta değerinde tarım arazileridir.
     Bu arazilerin çok büyük bir bölümü ( Sadece son 30 yılda); enine-boyuna TEM’ler, Duble Yollar ve OSB’lerle YOK edildi.
   Köyleri, Meraları, Ormanı, Dağları, SU’ları YOK EDEN İMARLARI DA düşünün!
   Her şeye Karar veren, yapanlar Seçtiğimiz Siyasiler. Beride 1 Milyon Sakarya Halkı suskun? Sanki Sakarya, Seçtiğimiz Siyasilerin babasının malı! 

    Sakarya şu gün hatalarını hala görmez gibi? “ Dünya yatırımcıları Sakarya’ya yatırım yapmak istiyor! 8 OSB’miz var; OSB sayımızı artıracağız!” denebiliyor?
    Hadi ya! “ Şehrin göbeğindeki Hanlıköy’ü, Arifiye’yi, Serdivan’ı bile bitirdik.
    Sakarya, Türkiye’nin yüzölçümü küçük illerindendir. Dahası, toprağı küçük, nüfusu da abartılmıştır. İllerin nüfus kalabalığı sırasında 9.cuyuz: -(
   Nüfusumuza yetecek Gıda Toprağı bitti; kişi başına nefes alacak Alan YOK!   

    Hepsini geçin, şu,” OSB sayımızı artıracağız!” diyen, Günümüzün Amcalarını alın yanınıza, Sakarya’nın işleyen OSB’lerine gidin!
    İşleyen OSB’lerin hangisinde kaç fabrika-tesis çalışıyor? “ Bir metre boş yer yok!” da denebilir? Siz çalışmayan fabrikaları; fabrikasız boş alanları görün? 
    Sakın ola,“ Biz Sakarya’yı geleceğe hazırlıyoruz!” diyenlere de güvenmeyin. Devir, O Devir ki; İlim-Bilim-Liyakate bile bugün doğruyu açıklatmazlar!
     Tam kapasite değil; % 80 işleyen OSB’leri bile demiyorum. İşleyen OSB alanlarının % 50’sini tam kapasite çalışır hale getirin; ! Yeni OSB isteyin!
     Ki; O istemenin bile son limiti bugünden planlanmalı; ORADA DURMALI!   

    Eskiler ne demiş,” Nerde çokluk, orda Çokluk!”  Tek başına Sanayi-Yol-Asfalt-Taş-Beton-İnşaat HAYATIN DOĞRUSU değildir. 
   Haa, ZAMANIN KAZANANLARI, zor günde kendileri gider Hayatın Doğru Kurulduğu yerde yaşarlar. Bunu da Sen, Ben, Hepimiz biliriz; BİZ BURADAYIZ. 

    Tamam; Süs Bitkisi, TURİZM doğru. Ama, nasıl ve nereye kadar? 
    Ürettiği gıda kendisine yeten 8 dünya ülkesinden birisi olan; TÜRKİYE bugün nerede? İstanbul’un Gıda Deposu Sakarya nerede?
    Sebze, Meyve, Et Süt Peynir Tereyağı Yoğurt Yumurta deposu Sakarya YOK! 
    Sakarya’da; Sektörler Planlaması yapan Ticaret ve Sanayi Dünyası da vardı?