Cumhuriyet’in 100. yılı nedeniyle AKP 12 yıl önce 37 hedef açıkladı. Bunlardan sadece turizm ve yurt dışı temsilcilik sayısına ilişkin olan 2 hedef tuttu. Tuttu denilen 3. Hedef ise yerli otomobil ve tam bir muamma. Yerli denilen aracı içinde TOBB unda bulunduğu bir konsorsiyum üretmek için protokol yaptı. Şu an baskı ile zoraki yürüyen bu ortaklığın uzun sürmesi hayal ve aracın % 78 inin İthal malzeme olduğu düşünülürse yerli otomobilin tamamen zorla ürettirilmek istendiği ortaya çıkıyor. Hatta söylentilere göre şua anda Arapların eline geçen ünlü bir Alman firmasına devredileceği bile konuşuluyor. Seçim öncesi şov aracı olarak kullanılan TOGG ‘u alanlar ise hiç memnun değil. Yolda kalanlar, satılığa çıkartanlarla doldu piyasa. Servis ağı halen kurulamadı. Çünkü yedek parça sorunu var. Ortaklar sürekli kaynak aktarmak istemiyor.

AY’a sert inişi gerçekleştiremeyen İktidarın 2011 yılında ortaya koyduğu 37 hedeften de 34’ü gerçekleşmedi. O dönem Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan, 2011 Haziran ayında Cumhuriyet’in 100. yılı 2023 için hedef ve vaatlerini açıkladı. Bu vaatlerin birçoğu gerçekleşmedi. Adım atılan alanlarda ise hedeflenen rakam ve büyüklüklere ulaşılamadı. Açıklanan 37 hedeften sadece yurtdışında temsilcilik sayısı ile 5. ülke olma hedefi, yerli otomobil TOGG ve turist sayısı ile turizm geliri tuttu.

Tutmayan ve kağıt üzerinde kalan hedefler de şöyle oldu:

1-Enflasyon tek haneye düşecek. Aksine 3 lü hanelere yaklaştı. Son 3 yılı baz alırsak fiyatlar en az 10-20 at arttı.

2-İhracatta ileri ve yüksek teknolojili ürünlerin payı yüzde 20’ye çıkacak. Yüzde 3’te kaldı.

3-İnşaat malzemeleri ihracatında 100 milyar dolarla dünyada ilk üç arasına girilecek. Ancak % 30 larda kaldı.

4-İşsizlik oranı yüzde 5’lere indirilecek. TÜİK’e göre Kasım 2023’te yüzde 8.5 oldu. Piyasa verilerine göre % 20 lerde.

5-Kayıtdışı istihdam yüzde 15’e indirilecek. TÜİK ‘e göre yüzde 27.8 oldu. Piyasa realitesine göre çok daha yüksek.

6-Otomotivde 5 milyon araç üretilecek ve 125 milyar dolarlık ihracat yapılacak. İhracat 29.3 milyar dolar oldu.

7-Hazır giyimde 60 milyar dolarlık ihracat yapılacak. 20 milyar dolarda kaldı.

8-Parti kapatmaya son verilecek. Bazı partilerin mutlaka kapatılması gündemde. Helen davalar devam ediyor.

9-Seçim barajı sıfırlanacak. Yüzde 10’dan 7’ye indi.

10-Başkanlık, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanı meseleleri tartışılacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi. 

11-Hafif suçlarda tutuklama istisna olacak. Sosyal medya paylaşımlarına bile tutuklama yapılıyor. İktidarı eleştiren gazetecilere ya soruşturma açılıyor yada tutuklanıyor.

12-AB hedefinden şaşılmayacak. Rafa kalktı.

13-Kadına ve sağlık çalışanlarına şiddet son bulacak. Kadın cinayetleri de sağlık çalışanlarına saldırı da inanılmaz boyutlara ulaştı. 

14-İlk yerli savaş uçağı hayata geçirilecek. Lafta kaldı.

15-Türkiye kıyıları dünyanın en temiz denizleri olacak. Marmara ve Ege’de müsilaj ortaya çıktı. 

16-Atık dönüşümü yapılacak. Çöp ithalatı yapıldı, geri dönüşüm lafta kaldı. Hatta İsrail’den bile çöp ithal etmişiz.

17-Yıllık gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) 2 trilyon dolara çıkacak ve dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girilecek. 19. Olduk.

18-İthalat gerileyecek ve ihracatın altına inecek. Tersine arttı. Dış Ticaret açığı rekor kırdı ve 280 milyar dolara çıktı.

19-Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olacaktık. Çin ve Güney Kore Hegamonyası devam ediyor ve bu hedefin tutması da imkansız.

20-Sosyal Güvenlik açığı GSYİH’nin yüzde 1’ine düşürülecek. Tutmadı.

21-Yoksulluk sınırı altındaki nüfus azaltılacak. Bırakın azalmayı 16 milyon Emekli ve ( milyon asgari ücretli yoksulluk sınırının altında gelire sahip.

22-Denizcilikte Ar-Ge payı, yüzde 2 seviyesine çıkarılacak. Lafta Petrol ve Doğalgaz arıyordukl Akdeniz de henüz bir şey yok. Uçak gemisi yapıyoruz. Uzay aracı yapıyoruz. Nerde bilen yok.

23-10 milyar dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapılacak. Tutmadı. Gönderdiğimiz sebze ve meyveler geri iade ediliyor. Bizim pazarlarda satılıyor.

24-Bölgelerarası gelişmişlik farkı kabul edilebilir düzeye inecek. Tutmadı. Bilakis açık iyice büyüdü. Zengin ve Fakir arası uçurum giderek büyüyor.

25- Kadınların iş gücüne katılımı yüzde 38’e çıkarılacak. Yüzde 26.3’te kaldı.

26-Yeni bir Anayasa... Tekrar konuşulmaya başladı ama kime göre Anayasa yapılacak meçhul.

27-Dokunulmazlık yeniden düzenlenecek. Hiçbir düzenleme olmadı.

28-Güvenlik için özgürlükten taviz verilmeyecek. Tersine özgürlükler giderek kısıtlanıyor.

29-Yeni bir kamu personel sistemi oluşturulacak. Oy uğruna alımlar devam ediyor.

30-Yenilenebilir enerji kaynakları en az yüzde 30 olacak. % 15 lerde kaldı. GES ve RES ile ilgili sürekli yasal değişiklikler yapılıyor. Elektrik kesintileri tavan yaptı.

31-Kent içi ulaşım sistemleri AB standardına uyumlu olacak. Birkaç ilde raylı sistem diye Tramvay hatları yapıldı.

32-Kentlere özgü otopark yönetim sistemi kurulacak. Tutmadı. Keşmekeşlik artarak devam ediyor.

33-Tüm sulanabilir araziler sulanacak. Tutmadı ve Tarımda tamamen dışa bağımlılık arttı.

34-Enerjide dışa bağımlılık ortadan kalkacak. Tutmadı. Seçim dönemlerinde hep doğalgaz bulmamıza hatta GABAR da lafla hiç rafine edilmeden kullanılacak Petrol bulduk denmesine rağmen bağımlılık giderek arttı.