Yeni hafta başından herkese merhaba, Geçen hafta köşe yazımda belirttiğim piyasaların düşüş stratejisi gerçekleşti. Son altı ayda sermaye piyasaların da işlem yapanların sayısı 1 milyondan fazla arttı. Ve herkes bir şekilde para kazandı. Lale devri çılgınlığına benzer hisse senedinin fiyatına, şirketin sermaye / öz sermaye rasyosuna, kar /zarar tablosuna bakmadan deli gibi alım işlemleri yapıldı. Nasıl hiçbir malın fiyatı sonsuza kadar düşmezse, hiçbir hissenin de fiyatı sonsuza kadar yükselmez.

   Haftaya finansal bakış köşemizin asıl amacı bir hafta boyunca para piyasalarında olması muhtemel hareketleri sizlere anlatmak ve ona göre yatırımlarınızı koruma altına alma amaçlı düşünülmüş bir köşe olarak başlamıştı. Gel gelelim ülkemizde ki yanlış ekonomi yönetimi, köşe yazılarımın mahiyetinin biraz değişmesine sebep oldu. Son iki sene, her hafta yapılan yanlışları yazdım. Ama huylu huyundan vazgeçmiyor. Bende biraz ky diye tabir ettiğimiz “küçük yatırımcı”yı koruma amaçlı analizlerimi biraz derinleştirmeye karar verdim. Bazı hisse senedi fiyatları o kadar yükseldi ki, eğer bir düşüş durumunda en az 3/5 sene bu rakamları görmesi çok zor olacak. Geçen hafta yaşadıklarımız aslında bir fragman olarak algılanmalı. Biraz korkutma, bir ortalama düşürme yani daha çok hisse satmak için fırsat oldu büyük oyunculara. Hisse senetlerinin fiyatlarının yükselmesi için bazı ortamların oluşması lazım. En başta geleceğe ümit ile bakılmalı, şirketler karlılıklarını artırmalı, yatırımlarını çoğaltmalı ve buna benzer şirketlerin büyümelerine yönelik beklentilerin oluşması lazım. Hane halkının alım gücünün yükselmesi, birikimlerinin artması ve bunları yatırıma yönlendirmesi lazım.

   Günümüz ülke insanı yatırımı bırak, geçim sıkıntısı derdi ile uğraşıyor. Hee, bu demek değil ki borsa’da fiyatlar yükselmez. Finans piyasalarında oyunlar bitmez, manipülasyona sebep fiyat hareketleri her zaman olur. Nasıl olsa liyakatsiz bir idare ve yöneticiler olduğu için denetleyen ya da teftiş eden kimse yok. Ya da bu olayları yaşatan yandaş çok, onlara da ceza yok. Özlü sözleri neden kestiğimi soran çok okuyucum var. Yazmadığım haftalar özlü sözleri köşe yazısının altına sizler yazınız.

BİST100: Geçen hafta söylediğim gibi fiyatlar ağırlıklı ortalamalardan çok uzaklaşmıştı. Yeni haftaya yeni rekorlar kırarak başlayan bist100, testere diye tabir ettiğimiz bir piyasada bir aşağı bir yukarı fiyatlama ile herkesin aklını bir aldı. Geçen hafta belirttiğim ikinci direnç olan 1,568 den dönüş yaşadı ve ilk desteğimiz olan 1,522 yi test edip 1,524 ten haftayı kapattı. Yapılan işlem hacimlerine baktığımızda hala kontrollu bir piyasa gözlemliyoruz. Panik dolu satışlar daha başlamamış. Demek ki yatırımcının yüreğine daha korku düşmemiş. Bu hafta takip edeceğimiz desteklerimiz; 1.510, 1.497, 1.480, 1.459 takip edilebilir. Daha aşağısında ki fiyatlamalar sert satışlarının yanında dert satışlarını da getirir. Dirençlerimiz ise; 1.537, 1,547, 1.560 olarak takip edilecektir. Daha yukarı fiyatlamalar da ise yeni rekorlar gelecektir.

DOLar: Geçen hafta söylediğim rakamlar arasında git gel yaptı. Her düşüş alım fırsatı olarak değerlendirildi. Geçen hafta olduğu gibi bu hafta da terazi rakamımız 7,35 olacak. Ama marjlar açılmaya başlandı. Bu hafta dip seviyemiz 7,35 tepe seviyemiz 7,74 olacak. Bu rakamlar arasında testereye devam. Bu rakamlar dışında kırılımlar fiyatları sertleştirir. Merkez bankası toplantısı yaklaşıyor ve 100 baz puanlık faiz artışı beklentisi oluşmaya başlandı.

ONS ALTIN: Son iki haftadır Cuma günleri gelen sert satışlar alışkanlıkları bozmaya başladı. Geçen hafta söylediğim gibi biraz sakin seyretmekte fayda var. Aşağılarda 1.797$ ciddi takip edilmelidir. Aşağı doğru fiyatlamalar sert satışları peşinden getirebilir. 1,880 $ üzerinde fiyatlamalar da yukarı doğru sertleşebilir. Bu arada ki fiyat hareketlerini ve haber akışlarını iyi gözlemlemek lazım. Ons Altın haftaya 1.826 $ dan başlayacak. Gram altın geçen hafta söylediğim fiyat aralığını bolca test etti 432/436 TL aralığı güzel alım bölgesi olarak kullanılmalıydı. Kullananlara hayırlı olsun.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı, mutlu ve iyi bir hafta diliyorum.