Yine bir hafta başında sizlerle beraber birkaç soruya cevap arayacağız. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Bu yazı orantısız zekâ içerir ve sorumluluk kabul etmiyorum. Sunduğum tüm veriler, devletin resmi kurumlarının açıklamasıdır. Geçen hafta iki önemli veri açıklandı. Bunlardan bir tanesi açlık ve yoksulluk sınırları, diğeri ise büyüme verisi.

Devlet kurumu olan TUİK başkanımızın değişmesi ile veriler de çizgisini bozmadan değişiyor. Sevgili okurlarım öncelikle sizlere 2020 yılı resmi asgari ücretinin (asgari, adından da anlaşılacağı üzere minimum geçim parası) net 2.324,70 TL olduğunu hatırlatmak isterim. Geçen hafta açıklanan ilk veri Açlık ve yoksulluk sınırı verisi (Açlık sınırında 4 kişilik bir aile baz alınarak fiyatlama yapılıyor). Adından da anlaşılacağı üzere sadece yemek ve içmeyi baz alan bir araştırma verisi. Açıklanan açlık sınırı 2.438 TL, Yoksulluk sınırı (Giyim, seyahat, sağlık, eğitim, kültürel faaliyet, vb. harcamalar) adından da anlaşıldığı gibi muhtaç kesimi kapsıyor. Açıklanan yoksulluk sınırı 7.942 TL. Buraya kadar anlaşılmayan bir şey var mı?

Tüik’in açıkladığı ikinci önemli veri ise büyüme verisi. Tüm dünya’da (tüm dünya derken aklınıza hangi devlet geliyorsa, o da mı? Diye sormayın, emin olun oda!) bu döneme ait veriler çok ciddi oranda -% 3 ila 12 arasında küçülme geldi. Bizde açıklanan veri ise + % 4.5’lik büyüme.

Bunun yanında bir de ekonomik paket açıklandı. Bu paketten ne mi çıktı? 3’lü finansman paketi! Ya dur hemen sinirlenme, sonunda nasılsa kopacaksın. Bu 3’lü finansman paketinin birincisi, Sosyal ihtiyaç paketi. İkincisi, Tatil – Seyahat paketi. Üçüncüsü, Konut paketi.

Hııımmm, evet kafanız karıştı. Yok, siz yanlış anladınız. Sizlere sosyal ihtiyaç, tatil-seyahat veya konut için destek olunmayacak. Paketi sunan Maliye ve Hazine bakanı sayın Albayrak diyor ki; eğer bu ihtiyaçlarınız var ise kredi çekin ve bu ihtiyaçlarınızı giderin.

Ohooo, olmuyor ama benim okurlarıma yakışmayan bir tavır bu. Beni de günahınıza ortak etmeyin. Sakin olalım lütfen. İşin gerçeği ben +%4.5 lük büyüme verisine inanıyorum. Sadece bu verinin paylaşım kısmında ki adalete inanmıyorum. Ülkenin %3 veya 5 lik kesimi bu büyümeyi yaşadı. Sorun büyümede değil, büyümenin adil paylaşılmamasında.

Şimdi en başa dönelim. Açlık sınırı, asgari ücretten yüksek ise enflasyon nasıl düşüyor? Bana kimse bir şey sormasın, dedik ya birkaç soruya beraber cevap arayacağız. Evet, yazı da biraz orantısız zekâ sorunu var. Ama Atatürk’ün dediği gibi “ Türk milletinin karakteri yüksektir, Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir.” Bende sizleri karakterinizi göstermeye, çalışmaya ve zekânızı kullanmaya davet ediyorum.

Hafta’nın atasözünü de buraya bırakıyorum. “Avcı nanca al bilse, ayı onca yol bilir”

BİST100: Geçen hafta bahsettiğim tüm dirençleri zorladık, hatta geçtik. Ama son yazdığım direnç üzerinde kalıcı olamadık. Okuyanlar hatırlar 105.945 üzerinin şimdilik zor olduğunu yazmıştım. Bu hafta’ya 105.520 den başlayacak olan endeks için 105.030, 104.680, 104.100 sertleşmesi durumunda 103.020 ve 102.100 desteklerimiz olarak karşımıza çıkacaktır. Dirençlerimiz ise 105.945, 106.295, 106.900 ve 108.775 olarak görünüyor.

DOLar: DOLar’da sakin bir hafta beklesem de global piyasalarda ki hareketten mutlaka etkilenecektir. Bir türlü gelmeyen swap haberi tepeden düşüşü, teknik düzeltmeye cevirdi. 6.79 altında saatlik kapanışlar yapmadığı sürece gerilim artabilir. DOLar hafta’ya 6.82 den başlayacak.

ONS ALTIN: Gecen hafta bahsettiğim sıkışma yönünü yukarı çevirdi. Abd’de yaşanan gerginlik, Ons altın’da hareketliliğe sebep olacaktır. Hafta’ya 1.730 DOLar’dan başlayacak ons altın’da yön yukarı gibi.

Hepimize bol bereketli ve sağlıklı bir hafta diliyorum.