İzmir yarı açıktan sevgiler, selamlar. Dünya’yı etkisi altına alan Covid-19’un etkinliğinin artığı şu günlerde, malum evden çıkamaz olduk. Haliyle yarı açık cezaevi gibi hayat sürüyoruz. Dünya’da tüm yetkililerin 65 yaş üstü insanların sokaklara çıkmamasını özellikle isteniyor. Lütfen bunlara riayet edilmesine vesile olmaya çalışalım. Bu salgını çok ama çok hafife alıyoruz. Virüsten çok cehalet ile duyarsız toplum ile mücadele veriyoruz. Toplumun yarısı panik halinde, diğer yarısı bana bir şey olmaz edasında. Allah millete akıl fikir ihsan eylesin.

Global piyasalar çalkantının zirvesinde hareket ediyor. Piyasalarda bir bakıyorsunuz S&P, DOW, DAX % 5-6 eksi, bir bakıyorsunuz aynı endeksler % 5-6 artı. Petrole bir bakıyorsun %10 eksi, aynı gün bir bakıyorsun % 7-8 artı. Altın fiyatları bunlara keza aynı hareketleri yapıyor. Çoğu yatırımcının yaşı kadar bu piyasalarda işlem yapmış biri olarak, şunu net şekilde söyleyebilirim ki, ben bu oynaklıkları hiçbir zaman görmedim. Ama şunu net şekilde biliyorum ki; birçok finansal kuruluş, hatta devletler batacak bu işin sonunda.

Bu çalkantı, aslında virüs ve etkenlerini fiyatlıyor. Çoğu insan virüse önlem bulunduğunda piyasaların eski haline geleceğini düşünüyor. Evet, aslında bir tepki olacak ama sadece tepki olarak kalacak. İşte ondan sonra ekonomiler ve sektörler fiyatlanacak. Nasıl şimdi düşen ve yükselen sektörler var, o zamanda öyle olacak. Hiç şüphesiz, burada en büyük yarayı bankalar alacak. Bu olayların etkisi uzun süre unutulmayacak.

Ocak ve Şubat aylarında bu günleri yaşayacağımızı defalarca yazmıştım. Virüs’ü insanlar o zamanlar çok hafife almıştı. Geldiğimiz noktada, bu olayın ciddiyetini idrak edemeyen hala çok insan var. Yüce Allah insanlığa gönderdiği son kitap Kuran-ı Kerim’de toplumları nasıl ve neden helak ettiğini ayetler ile bizlere bildirmiş ve diyor ki bunlardan nasihatler alın diyor. Hazır evlerde oturuyor iken bırakın entrika dolu dizileri seyretmeyi de, Arapça bilen ve anlayan Arapça, bilmeyen ise Türkçe meal Kuran-ı Kerim okusun. Belki vesile olur hatalarımızı düzeltiriz. Belki bir nebze olsun düşünürüz, biz nerede hata yapıyoruz diye.

Ekonomi’yi bıraktın hangi konularda geziniyorsun diyenlere de şunu söylemek istiyorum “Ekonomiyi anlatsam, evde boğulursunuz” o yüzden siz virüs sonrasına kendinizi hazırlayın bence. Bazıları ne kadar inkâr etse de doğru tektir. Yazdığım yazılarım, gazetelerin arşivinde mevcut. Dönüp dönüp okuyun, yazdığımın dışında bir şeyler olmuş mu? Bu sefer belki sizlere referans olur. Evet, gelelim haftalık yorumlarımıza.

BİST100: Haftayı yükselen kanal trend’inin dibine yakın bir yerde kapatan bist100 çok önemli bir eşikte. Aşağıda 83.542 fibo desteği son kale, sonrası farklı bir fiyatlamaya girer. Bu haftanın ilk iki günü 83.542 ile 88.752 aralığında fiyatlamadan sonra bir bahane ile tekrar 90binler test edilecektir.

DOLar: Adım adım ilerleyen $’da artık son kalelere yaklaşıyoruz. 6.50 yıkıldıktan sonra 6.73, 6.85 ve 7.21 son kaleler. Onlarda yıkılırsa, freni patlamış kamyonun önünden kaçılın. Bu hafta 6.43 e kadar gevşemesi olası bir durum.

ONS ALTIN: Oynaklık hat saffa da, neyi nasıl fiyatlıyor belli değil. Kısa bir zaman dilimi 1.450 – 1.550 $ aralığında oynaklık devam edecektir. 1.450 $ altı fiyatlama hareketleri aldatmaca olmaktan öteye gitmeyecektir. 1.428 $ altı fiyatlama şimdilik imkânsız.

Cümleten sağlıklı, mutlu ve bol kazançlı bir hafta diliyorum.