Havalar ısınıyor, kızgın demirler soğuyor. Geçen hafta bir bakalım, neler yaşadık, neler dedik, neler oldu!

   Hani halk arasında bir tabir vardır, “Allah’ın sevgili kuluyuz” diye hehh işte bu söz sanki Türkiye için söylenmiş. Bu kadar sıkıntıya rağmen mi! Dediğinizi duyar gibiyim. Evet, bu kadar sıkıntıya rağmen. Geçen hafta YSK, İstanbul için mazbata verdi. Sermaye piyasaları rahatladı, olumlu hava tam bozulmak üzereydi ki devreye Hıristiyanların paskalya tatili devreye girdi. Cuma günü, yabancı sermaye piyasalarda olmayınca tam bir balık piyasa oldu. Tüm gün hacimsiz ve yatay piyasa’ya şahit olduk, Paskalya, pazartesi de devam edecek, Salı 23 Nisan Türkiye’de resmi tatil. Haftanın yarısı hareketsiz geçecek diyebiliriz.

   Dikkatlerden kaçmayan bir olay gerçekleşti, “DOLar” peki, ne oldu dolar’da ? Ysk İmamoğlu’na mazbatayı verince DOLar  5.70’lere kadar gevşedi. Gevşeyen DOLara alım geldi, gelen alım ile yükselişi kim presledi biliyor musunuz? Yabancı yatırımcılar! Ne alaka diyeceksiniz, daha önce de yazdığım gibi seçimlerden önce ekonomi bakanının seçim sonrası ekonomik reform paketine dair beklentiler çok yüksekti. Bu yüzden hisse senedi piyasasından alım yaptılar. Paket, patlayınca hisseler elde kaldı. Hisseler elde kalınca DOLar’ın yükselişine set çektiler. Cuma günü Paskalya tatilinden sebep yabancı yatırımcı olmayınca, teknik analize de müsaade ettiği için daha da gevşemesi beklenen DOLar, güne hafif hafif gerileyerek başlasa da, birden alım gelmeye başladı yabancının olmadığı piyasada düşüşü kim engelledi biliyor musunuz? Evet, tahmin ettiğiniz gibi, yerli yatırımcılar.

   Eskiden sermaye piyasalarında “bıyıklı yabancı”lar vardı. Türkiye’deki zenginler yurt dışında hesaplar açarlar ve yurt dışından yabancı yatırımcı gibi işlemler yaparak bir nevi “utangaç hainler” belli olmamaya çalışırlardı.

   Şimdi ise “badem bıyıklı”lar var. Bunlar yurtdışına ihtiyaç bile duymuyorlar, aleni ne yapacaklarsa buradan yapıyorlar. Nasıl olsa, ne yaparlarsa yapsınlar, onları koşulsuz alkışlayarak, cesaret veren bir kitle var. Bunlara da ben “utanmaz ve arlanmaz hainler” diyorum.

BİST100: Geçen hafta, 95.500 ve 95.00 desteklerinden bahsetmiştim. Nitekim bu destekler çalıştı. Bist100 (Borsa İstanbul’da işlem hacmi yüksek 100 şirket) aşağı gelirken 95.200’den döndü. Yukarı çıkarken 98.750 direnci olduğunu yazmıştım ve 98.661 den geri dönerek haftayı 96.861 düşen minör trend desteğinde kapattı. Pazartesi, paskalya tatili devam ediyor. Salı 23 Nisan resmi tatil. Bu hafta piyasalar biraz dingin geçecek gibi görünse de haftanın son işlem gününe dikkat etmekte fayda görüyorum. Aşağı doğru destekler 95.500, 95.000, 93.800 ve 89.500 var. Yukarı doğru ise 100binler hala hayal olmaya devam edecek. 97.350, 98.000 ve 98.350 var. Daha yukarısı şimdilik maalesef yok.

DOLar: Hani sevgili kuluyuz ya, heh iste bu hafta da $ da patlama olmayacak. Haftalardır yazdığım 5.82 kuvvetli direnç olmaya devam ediyor. İki kere yukarı kırmayı test etmiş olsa da kırmayı başaramadı. Bu hafta yerli yatırımcının direncine rağmen bir gevşeme olmasını bekliyorum. Ama ne şartlarda bekliyorum, hükümetin sert ya da gereksiz çıkışları olmaz ise diyeyim. 5.68’leri bir şekilde görmesi lazım, aşağısı 5.62 olur. 5.48-5.52 band aralığı grafikte olsa da artık teknikte yok maalesef. Bu kadar ekonomik olumsuzluğa rağmen sadece teknik bir gevşeme olacaktır.

ONS ALTIN: 1.280$ desteği kırıldı gibi görünse de hala destek etrafında olan fiyatlama düşüşü teyit etmedi. Bu hafta 1.275$’ın altına ineceğini tahmin etmiyorum. O yüzden Altın her zaman altındır. Yeni hafta da fiyatlama 1.275$ üzerinde olacaktır.

Hayırlı ve bereketli iyi haftalar diliyorum.