Yeni bir hafta başında yine beraberiz, herkese selamlar. 17 günlük kapanmadan sebep izole hayat başladı. Bizler her ne kadar izole hayat yaşasak da, kurallara uymayanlar yüzünden yaşanan mağduriyetler had safhada. Aslında hepimizin bildiği konular. İmkânı yüzünden dışarı çıkıp, can güvenliğimizi ve yaşam savaşımıza darbe vuranlar yüzünden bu hallere geldik. Hee bunda iktidarın lebalep kongre ve cenazelerinin hiç mi suçu yok derseniz! Tabi ki var. Dışarıda dolaşmayı ayrıcalık sayıp çıkanlar da, iktidarın şımarık yandaşları ve bir türlü düşmeyen oranların getirdiği sonuçlar.

Hafta sonu geçim sıkıntısından sebep intihar eden tam 7 vatandaşın ayrı ayrı hikâyelerini dinledik. Kimisi iş yerlerini açamadığı için, kimisi çalışacak iş bulamadığından sebep, evlerine çocuklarına ekmek götüremedikleri için kaçış yolu olarak intihar ettiler. Çözüm yolunun bu olup olmadığını tartışmak istemiyorum ama bu durumda ki insanlar ile empati yapabilirsek, nasıl bir buhran yaşadıklarını biraz olsun anlarız. Çok değil 2-3 ay önce bu günleri yaşayacağımızı yazmıştım köşemde. Bozuk yolda arabayla gidersen, ön takımların ya da amortisörlerin bozulacağını veya lastiklerin hasar alacağını bilirsin. Yola devam etmek senin kararındır, devam ettiğin takdirde ceremesini de çekersin. Bunu bir aile olarak düşürsek, aracı kullanan babanın tedbirsiz ve riskli bu kararının sonucu olarak, evin annesi ve çocuklarının alım gücünde düşmeler meydana gelir. Ülke olarak uzun zamandır birçok konuda bozuk yolda ilerliyoruz, Sonuçlarını er ya da geç görecektik ve görmeye başladık.

Sevgili reis’in yurt dışına devamlı bir şekilde para ve aşı yardımı yapması insanların çileden çıkmasına, hatta sorunun bireysel olarak algılanmasına sebep oluyor. Vatandaşa herkesin keyfi tıkır, biz zengin ülkeyiz, bak yardım bile yapıyoruz imajı, vatandaşın sorunu kendisinde algılamasına sebep oluyor. İşte bu tehlikeli oyun buhranda ki vatandaşı daha büyük bir boşluğa itiyor. Lütfen bu oyundan vazgeçin, yoksa yazarkasa atsalardı da, bunlar yaşanmasın diye yalvaracak duruma düşersiniz. Güç zehirlenmesi salgın dönemi ile iyice gün ışığına çıktı. Sayın Soylu’nun oğlu karşısında düğme ilikleyen emniyet müdürü, maçlara seyirci alınması. Eski sanayi bakanı Ruhsar Pekcan ile ilgili hayrete düşüren yeni gündem ve yolsuzluk olayları, Sağlık bakanı Fahrettin beyi saymıyorum artık, bir söylediğini 1 saat sonra inkâr eden bir adam haline geldi. Örnekler aslında çok, belki benim dikkatimden kaçanları sizler daha iyi takip ediyorsunuz. Çivi, çiviyi sökecekti ama işin çivisi çıktı. İşin çivisi çıktı bir Türk atasözüdür. Ve kıyametin kopacağı zamanın yaklaştığından bahseder.

Haftaya veri akışı yoğun bir şekilde başlayacağız. Pazartesi TÜFE, ÜFE verileri gelecek. Sonrasın da bir hafta vadeli repo faiz oranı, Gecelik faiz oranı kararı, Hazine nakit dengesi gibi verileri karşılayacağız.

BİST100: Geçen hafta neler söyledik, neler oldu bir bakalım. “1.345 den kapanan haftada yukarı dönüş beklenebilir. 1.365 üzeri biraz olsun rahatlatır.” demişiz. Peki, neler olmuş! “1.345 den başlayan endeks, 1.406’yı görmüş ve haftayı da 1.398 den yapmış.” Bu hafta olması muhtemel hareketler neler olacak? 1.450 – 1.332 bandı arasında testere piyasaya devam edeceğiz. Aşağıda 1.374, yukarıda 1.416 önemli. Net yön acısından önemli bir haber akışı olmaması, kararsız piyasanın yön bulmasında zorlanıyor. Demokles’in kılıçı gibi tepemizde dolaşan Halk bankası davası da bu hafta. Karar kötü bile olsa önce bir satış getirir ama sonrasında stres bittiği için alım gelir.

DOLar: Geçen hafta yazdığım gibi Nisan vade short (açığa satış / elinde olmayanı satmak) pozisyonunu kapatmak için DOLar’a müdahale etti. Vade sonunda spot DOLar 8.18 e kadar gevşemiş olsa bile, gelen alımlarla haftayı 8,28 de kapattı. Vadeli tarafta ise ayı 8,2371 den yaptı. Az biraz zarar etti Merkez bankası, sonraki vadelerde Merkez bankasının fazla pozisyonunun olmaması da işin ciddiyetini gözler önüne seriyor. Tek umut turizm sezonunun açılması ve yabancı turistlerin gelmesi gibi görünüyor olsa da yeterli olmayacağı kesin.

ONS ALTIN: ABD’de ki verilerin kuvvetli gelmesi ve Biden’ın ılımlı dış siyaseti beklenen yükselişin önüne set çekiyor. Teknik olarak geçen zamanda satış baskısı oluşturacak olması hayalleri başka bir zamana erteleyebilir. Gr altın için hikâye biraz daha farklı, hesaplanması ons altın ve DOLar üzerinden olması sebebi ile hikâyesi bir şekilde devam ediyor.

Hepimize bol bereketli, sağlıklı, mutlu ve huzur dolu iyi bir hafta diliyorum.