Yeni bir hafta başından yine beraberiz. Bu hafta bizi etkileyecek iç ve dış politika olacak. Haftalık ekonomik veri akışındaki beklentileri negatif yönde bekliyorum. Bunun için zorlu bir haftaya girdiğimizi üzülerek belirtmek isterim. Sizlere birkaç hafta önce Abd başkanı Biden’ın siyasi tutumu yumuşak ama mesafeli diye analiz yapmıştım. Nitekim bu yumuşak tutum, dostum Putin’i de kapsamaya başladı. Verilen mesajlar da Rusya’nın sürdürülebilir politikasını desteklediğini, barış ve huzur için Rusya ile beraber hareket etmek istedikleri açıklama ile dostum Putin’i Abd’ye kaptırdık.

Abd dışişleri bakan yardımcısı Nuland, Türkiye ile ilgili ilk resmi açıklamayı yapmış oldu. Nuland, “Türkiye’nin demokrasiden uzaklaşmış olduğunu” açıkladı. Aynı hafta Ukranya – Rusya krizin de Reis Ukranya’lı yetkiliyi kabul etti. Katil Biden diyen Putin’i desteklerken, birden Putin karşısında saf tuttu. Bunun üzerine Abd boğazlardan geçecek gemiler olayını Türkiye yanlış anlamış, bizim boğazlara ihtiyacımız yok diyerek açıklama yapınca biz bir kez daha ters köşeye yattık. Tam bu sırada Akdeniz’de hava tatbikatı için anlaşan Abd ve İsrail’e Fransa, İngiltere, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Kıbrıs Rum Kesimi ve hatta Slovenya eklendi. Tam bunlar olur iken Kanada’nın kısmi SİHA ambargosunun kalkmasını beklerken, tam ambargosu ile karşı karşıya kaldık. Yetmedi, Rusya ve AB ülkeleri Türkiye’ye turist yollamama kararı aldı. Bir de bunların üzerine Yunan dışişleri bakanının Türkiye’deki agresif tutumu eklenince, yanlış ve dengesiz dostlukların çabuk son bulduğunu görüyoruz. Ülkelerin dostları yoktur, ilişkileri vardır sözünün ne kadar doğru olduğunu anlıyoruz. Bu sarmaldan nasıl çıkarız, ne kadar yara alırız şu anda kestirmek zor. Ama büyük tavizler ile çıkacağımız kesin.

Ekonomisi kuvvetli olanın, güçsüzü ezdiği dünya düzeninde algı operasyonları da ters tepmeye başladı artık. Örnek olarak, TV8 de yayınlanan Survivor yarışmasında ada yarışmacıların bir birlerine yaptıkları haksız eleştiri ya da kumpasları halk görüyor ve ona göre puanlıyor. Bunu çok defa gördük bu yarışmada, Türk halkı her zaman güçlünün yanında değil mağdurun yanında olmuştur. Ama gerçekleri gözleriyle gördüğü için bu böyledir. Bizde Dünya’nın 10 güçlü ekonomisine gireceğiz diye atıp tutarken, malum mübarek Ramazan ayının gelmesi ile duygu sömürü sezonunu açmış bulunduk. Resimlerde yerde açılan iftar sofraları ve bağdaş kurulup yemek görüntüleri verilmeye başlandı. Bu sefer halk sorgulamaya başladı, madem 10 büyük ekonomi içine giriyoruz, neden hala yerde yemek yiyen insanlar var bu ülkede diye. Ülkede mobilya sektörü mü kötü, yoksa insanların alım gücü masa sandalye almaya yetmiyor mu? Patates, soğan olayına girmiyorum bile.

Siyasetin, işleyişi ekonomi üzerindendir. Aslında her şeyin başı döner dolaşır ekonomiye dayanır. Savaşlar, hastalıklar, krizler, kavgalar hepsi para için yapılır. Bunun için sen güçlü olmalısın ki, mücadelende başarılı olasın. Yazılacak çizilecek o kadar çok şey var ki, hangi birinden başlayalım bilemedim. Haftanın atasözünü bırakalım ve haftalık analizlere gecelim. “Ramazan’da yalan söyleyenin, bayram’da yüzü kara çıkar.”

BİST100: Önce geçen hafta için neler söyledik, neler olmuş ona bir bakalım. “Bu hafta çok ama çok kritik bir hafta, Yukarıda 1.404 ve 1.414 üzerine atılmadığı sürece satışlar çok sertleşebilir. 1,430 üzeri güvenli hisse alacağımız bölge. Aşağıda geçen hafta verdiğimiz ikinci destek olan ve orada kapatan piyasada 1.370 yıkılır ise artık fazla bir şey anlatmaya gerek kalmaz” demişiz. Peki, neler oldu? Yukarıda 1.418 görsek de üzerinde kalamadık ve satış geldi. Aşağı doğru ise gün içinde 1.352 görsek de kritik seviye olan 1.370 üzerinde 1.378 de kapatmasını bildik. Haftayı da 1.408 seviyesinden yaptık. Bu hafta oynaklığın biraz daha fazla olmasını bekliyorum. Yukarıda 1.414 ve 1.442 hareket bölgemiz. Aşağıda ise stop bölgemizi bu sefer biraz yukarı çekiyoruz ve 1.378’e dikkat ediyoruz.

DOLar: Haftaya 8.08’den başlayacak $’da siyasiler olaya müdahale etmez ise bu hafta düşüş yönünde bir hareket olabilir. Bu teknik bir düzeltme olarak kalacaktır. Verilerin ve ekonomik gelişmelerin sonucunda yerli yatırımcının DOLar aşkı devam edecektir.

ONS ALTIN: Geçen haftayı 1.744 $’dan kapatan ons altın için yükselişin devamını beklediğimi söylemişim. Ve haftaya yatay başlamış olsa bile haftanın ikinci yarısı yükselişe geçerek 1.783$’ı gördü ve haftayı 1.777$’dan kapanış yaptı. Bu hafta 1.791$ üzeri kalıcılık önemli olacaktır. Üzerinde 1.834$ hedeflenebilir.

Hepimize bol bereketli sağlıklı, mutlu, huzurlu ve iyi bir hafta diliyorum.