Kolanın içinden yabancı madde çıkar, üstü kapatılır. Ekmekten jilet çıkar, üstü kapatılır. Lokantada yemekten kıl çıkar, üstü kapatılır. Hadi bunlar dikkatsizlik ve kazayla olanlar diyelim.

                                                        **

E peki, lüks otelde sığır eti diye yediğiniz pirzolanın içinden saçma çıkarsa ne yaparsınız?

                                                            **

Yediğiniz tereyağının içinde, patates olduğunu bilseniz satın alır mısınız?

                                                           **

Marketten aldığınız sucuğun dörtte üçünün at-eşek eti olduğunu nereden bileceksiniz?

                                                          **

Halis sızma zeytinyağı diye aldığınız yağın aslında, zeytinyağı kokusu enjekte edilmiş ayçiçeği yağı olduğunu anlayabilir misiniz?

                                                         **

Kasaptan veya marketten aldığınız kıymanın, aslında ölmüş bir hayvanın etinden yapıldığını bilseniz ne yaparsınız?

                                                       **

Çoğumuz kavanozuna 10-15 lira verip bal diye glikoz yiyoruz ama bal yediğimizi sanıyoruz.

                                                       **

Dana-kuzu etinden yapılması gereken çiğ köftenin içinde tavuk etini kim anlayabilir?

                                                       **

Kasap köftenin içinde soya karışımı olduğunu anlayabilecek babayiğit çıkar mı?

                                                      **

Aldığınız kırmızı parça etin tek tırnaklı hayvan eti olup olmadığını anlamadan tüketiriz.

                                                        **

Tulum peynirinde bitkisel yağ artık sıradan olmuş.

                                                       **

Tavuk döner satanların, karınları acıkınca başka şey yediğini biliyor musunuz?

                                                      **

Gidin katlı pazara, üç sucuk beş liraya satılıyor. Peki, içinde ne olabilir?

                                                      **

Bütün bunlar her gün duyduğumuz, neredeyse hepimize sıradan gelen gıda sahtekarlıkları. İki haftada bir zaten Tarım ve Gıda Bakanlığı gıda sahtekarlığı yapan firmaları açıklıyor. Tabi yakalayabildiklerini. Sonra ne oluyor. Sahtekara hiçbir şey tabi. Olan yine, o sahte ürünleri satın alıp, tüketen bize oluyor. Hem paramız, ham sağlığımız gidiyor.

                                                      **

Bakın Çin’de, her şey yeniyor. Akrep, yılan, kertenkele, fare, çekirge, kedi, köpek, karasinek, salyangoz, leylek, karga, at, eşek, kirpi… Yani aklınıza ne gelirse yeniliyor. Kızartırlar, haşlarlar, buğularlar, közlerler yerler. Bazı yiyecekleri pişirmeden, çiğ çiğ hatta canlı canlı yerler.

                                                     **

Ancak hemen belirteyim ki, dünyanın en geniş yiyecek kültürüne sahip Çin’de, yiyecek ticareti yapan tüm kurum ve kuruluşlarla ilgili net yasa vardır. Bu yasa çok nettir. Her hayvanı pişirip veya pişirmeden yiyecek olarak satabilirsin ama asla sahtekarlık yapamazsın. Mesela, at etini, eşek eti diye satamazsın. Mesela, pirinç yağını, fasulye yağı diye satamazsın. Satarsan, gıda sahtekarı olursun. Çekirgeyi kızarttıkları yağda bile standart var. Başka yağ ile veya karıştırarak kızartamazsın. Kızartırsan gıda sahtekarı olursun.

                                                      **

Kestirmeden söyleyeyim. Çin’de gıda sahtekarlığının cezası nedir biliyor musunuz? Tahmin etmeyin, ben söyleyeyim; İDAM!