Biz daha buralarda 2021 yılı için özel olarak bir tedbir düşünüyor gibi durmuyoruz ama bakın Çinliler öyle yapmıyor. Halbuki 2021 yılı önceki yıllardan çok farklı bir yıl. Şubat 2021’i bitirdiğimizde, Türkiye’de, tam bir yıldır evde oturuyor olacağız. Bu işin Şubat 2021 sonunda bitmeyeceğini de artık biliyoruz sanırım.

Jules Verne’in “İki Sene Okul Tatili” nin gerçek olmasına ramak kaldı, dikkatinizi çekeyim. “Bir çeyrekte biter.” denilen küresel salgının dört çeyrekten fazla süreceği artık kesinleşti sanırım. Hesabı buna göre yapmakta fayda var.

Her yıl aralık ayında Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi ile Çin Devlet Konseyi (Bakanlar Kurulu) bir sonraki yıla ilişkin ekonomi politikası çerçevesini belirlemek üzere bir toplantı (Central Economic Work Conference-CEWC) düzenliyor. Bu yıl 16-18 Aralık arasında yapılan toplantıdan 2021 için ne anladığımın altını çizelim.

2021 nasıl olur diye bizim buradan bir yol gösteren çıkmadığına göre, kendi milletlerine yol gösterenlere bakmaktan başka çaremiz yok. Tüm dünyada pandemi nedeniyle üretim azaldı. Büyüme oranları eksiye düştü. Ama ÇİN büyümeye devam ediyor. Öncelikle CEWC ortaya bir dizi rakamsal hedef koymadı ama İngiliz araştırma şirketi Center of Economics and Business Research (CEBR), mutad olduğu üzere, dünya ekonomilerini sıraladığı araştırmayı 26 Aralık günü açıkladı. Buna göre, Çin’in COVID-19 ile mücadelede sergilediği performans ekonomik toparlanmaya da yansıyacak ve Çin ekonomisi, beklenenden beş yıl önce 2028 yılında Amerika’yı geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olacak.

CEBR, Türkiye ekonomisinin ise 2021’de 22’nciliğe gerileyeceğini açıkladı bu arada. İngiliz kuruluşuna göre, Türkiye 2025’te yeniden 18’e yerleşecek sıralamada.