Bir hayalim var!

Devasa bir Sakarya Kent Park

Tıpkı Londra’daki Hyde Park gibi,

Tıpkı New York’taki Central Park gibi,

Tıpkı Münih’teki İngiliz Bahçesi gibi,

Tıpkı Amsterdam’daki Vondelpark gibi,

Tıpkı Sofya’daki Borisova Gradina gibi.

***

Şehrin bir kıyısına iliştirilmiş rekreasyon alanı değil hayalim; şehri başlı başına kucaklayacak, şehrin sosyal merkezi ve nefes alma alanı olacak büyük hektarlık devasa Sakarya Kent Park.

Sakarya Kent Park ismini sürekli tekrarlamam tesadüfi değil.

Hayalimdeki parkın başlangıç noktası şu anda mevcut bulunan Kent Park.

***

Yeri gelmişken söylemekte fayda var. TZDK (Türkiye Zirai Donatım Kurumu)’nu kaldırmak yanlış, kaldırılan alanı kamuya açarak park haline dönüştürmek çok doğru bir hareketti. Ancak öyle sanıyorum ki, TZDK alanı üzerinde bir park peyzaj projesi tasarlanırken o alanın tarihi unutulmamalıydı. Bugün park olarak kullanılan alanda, o alanın daha önceki karakteristik özelliğini taşıyan bir temaya yer verilmeli ve hatta park tamamen bu tema üzerine tasarlanabilirdi. Traktör ve bunun gibi temalar kullanılarak Kent Park’ın daha önce Zirai Donatım Kurumu olduğu hatırlatılabilirdi. Tıpkı İskoçya’da eski bir sanayi tesisi üzerine kurulan Gasspark gibi.

***

Hayalimin realize olabilmesi için uygun adımlar da art arda geliyor aslında.

Malum olduğu üzere Atatürk Stadı’nın yeri yeşil alan olarak mahkemece ilan edildi. Eğer karşı bir kontra olmazsa çok büyük olasılıkla stat arazisi park haline getirilecek.

Kent Parkın karşısında, Çark Mesire alanın yanında kalmış olan stat alanına yapılacak olan muhtemel bir park tek başına bırakılmamalı. Bu yapılabilecek en yanlış hareket olur.

Atatürk Stadı Parkı projesi öyle tasarlanmalı ve hayata geçirilmeli ki, park Kent Park ve Çark Mesire alanı ile entegre edilmeli. Üç ayrı yeşil alan bir bütünlük içerisinde değerlendirilmeli. Böylelikle bir anda elimizde büyük bir park olmuş olacak.

***

Şimdi gelelim hayalimin ikinci aşamasına.

Atatürk Stadı’nın arkasında yer alan tesisler de az önce zihinlerimizde olgunlaştırdığımız büyük parka uygun bir şekilde değerlendirilmeli. Böylelikle adım adım Sakarya Kent Park büyümeye başlıyor.

Muhtemel sonraki adım doğrudan Milli Eğitim kurumunu ilgilendiriyor. Onlar da vatandaşların mutluluğu ve kamu yararı için Atatürk Stadı ile Şeker Fabrikası arasında kalan eğitim kurumunu başka bir yere taşıyarak Şehir Parkının biraz daha büyümesini sağlayacaktır.

***

Hayal kurmaya devam edelim!

Okul binası arkasında bulunan çocuk parkı ve Şeker Cami’yi de içine alarak büyümeye devam eden Kent Park, şehrin en büyük doğal park alanına dayandı.

Şeker Fabrikası arazisi…

Hayalimin gerçekleşebilmesi için en çok hayal gücüne ihtiyacım olan yer de tam olarak burası.

Şeker Fabrikası özelleştirilmeseydi; yanlış yönetilmeseydi, idarecileri kucaktan kucağa(!) oturmasaydı, fabrika çiftçinin / üreticinin elinde kalsaydı iyidi…

Şeker Fabrikası alanı içerisinde bulunan geniş yeşillikler hayalimdeki büyük kent parkı için ideal bir peyzaj. Özellikle fabrika alanındaki çok yıllı ağaçlar bulunmaz bir fırsat.

***

Hayal bu ya! Bir mucize olduğunu düşünün ve fabrika arazisinin Adapazarı halkına açıldığını hayal edin. Kıymetli arazi bazı villa ve binaları yapmak için değil de park yapmak için kullanılabilirse elimizde nerdeyse muhteşeme yakın bir Şehir Parkı olmuş olacak. Ve böyle bir parkın peyzaj mimarı olsam asla fabrika binasını yıkmam; olduğu gibi bırakırım veya bir kısmını parka entegre ederim.

***

Büyük hayalimin dördüncü ve son adımı ise büyük Sakarya Kent Parkı’nı Yazlık Köprüsü’nden itibaren rekreasyon alanıyla birlikte Yeni Kent’te kadar devam ettirmek. Bunu yaparken Çark Deresi’ni de Kent Parkı’nın doğal bir peyzajı olarak kullanmak muhtemel böyle bir parka ayrı bir değer katacaktır. Bunun dışında bu parkı benzerlerinden bir tık daha iyi konuma getirecek olan nokta ise Yazlık’ta bulunan süs bitkileri üretim alanları. Bu cennet bahçelerini de böylesine büyük bir parkın parçası yaptığımız anda da Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olacağız.

Bu hayal gerçek olursa Adapazarı merkezde Kent Park’tan başlayarak Yeni Kent Valilik binasına kadar uzanan devasa bir Sakarya Kent Park ortaya çıkmış olacak.

Böyle bir park hem şehrin cazibe merkezi olacak hem de Adapazarı ile Yeni Kenti birbirine bağlayacaktır.