Sevgili okurlar,
Sakarya Gazeteciler Birliği (SGB) Başkanı Zeki Aydıntepe, Basın İlan Kurumu Sakarya Bölge Müdürü İbrahim Çorbacı, SGB Başkanvekili Müjdat Çetin ve Bizim Sakarya Gazetesi Kurucusu Adnan Yüksel ile birlikte Vali Çetin Oktay Kaldırım’ı ziyarette bulundular.
Sakarya basını hakkında Vali Kaldırım’ı bilgilendiren SGB Başkanı Zeki Aydıntepe, “Basın olarak şehrimizi kalkındıracak, istihdama katkı sağlayacak çevreci her türlü yatırımcının yanındayız. Sakarya nehri, gölü, denizi, ovaları, yaylaları ve tarımsal ürünleri yanında, sürekli gelişen turizm ve sanayisi ile güzel bir şehir olma yolunda ilerliyor. Sizlerin de bu konuda katkınız oldukça büyük” diyerek, Sakarya basınının içinde bulunduğu durumu ziyarette dile getirdi.
Bizim Sakarya Gazetesi ile diğer gazetelere de konu olan ziyaret ile ilgili olarak Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım,
” Yerel basın bir şehrin sesi olarak her zaman güçlü olmalıdır. Sakarya basını da, tüm kuruluşlarıyla gayet güzel!. Sakarya önü çok açık ve sürekli gelişebilen potansiyeli çok fazla bir il. Biz de şehrin erkleriyle birlikte tarım, sanayi ve turizmi birlikte büyütmeyi hedefledik. Bu konuda sürekli çalışıyoruz. Artan OSB’lere(Organize Sanayi Bölgeleri) talep çok fazla!. Özellikle Ar-Ge, tasarım, inovasyon, yazılım, biyoteknoloji gibi çevre dostu yeni nesil alanlarda Sakarya’yı üs haline getirerek sanayi, sağlık, tarım, turizm gibi bütün sektörleri doğru bir şekilde desteklemek istiyoruz” diyerek, Sakarya ile basın ile ilgili olarak görüş ve düşüncelerini paylaştı.
Ziyaret belki gözlerden kaçmış, gündemin gerisinde kalmış olabilir..
EKONOMİK KRİZİ AŞMAK GEREK!
Ancak, Türkiye’nin “siyasi ve ekonomik bir kriz” yaşadığı bugünlerde, “Euro-Dolar dalgalanması” ile büyük bir endişenin, kaygının yaşandığı, insanımızın gelecek arayışı içinde olduğu şu günlerde, bu ziyaret gerçekten çok anlamlıdır.
Ülke genelinde olduğu gibi, Sakarya’da da basın sektörü büyük bir kriz yaşamaktadır. Gazetelerin yaşatılması ve yaşaması için girişimciler büyük fedakarlıklarda bulunmaktadırlar..Habere ulaşmada maliyet çok artmıştır. Kaldı ki, artan bu maliyetler karşısında, gazetelerde çalışanların istihdamı da gittikçe zorlaşmış ve bir çalışanı barındırmak bile imkansız hale gelmiştir.
Sakarya’ya, 19 Yıldır büyük hizmet vermekte olan “Bizim Sakarya Gazetesi Ailesi” olarak, bu sıkıntıları birebir yaşıyor ve sorunları aşmak için, “gönül seferberliği içinde büyük fedakarlıklarda bulunan arkadaşlarımızın olduğunu” gayet iyi biliyorum.
Gazetesini yaşatmak adına, “sevgili imtiyaz sahibi Adnan Yüksel’in, ne tür sıkıntılara, sorunlara göğüs gerdiğini de” çok iyi biliyorum.
ACILAR YAŞAYAN BİR SEKTÖR!
Sakarya basını bu bağlamda, cinayetler yaşamış, çok değerli meslektaşlarını bu manada şehit vermiştir!
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Sevgili Yılmaz Karaca’da zaman, zaman yaptığı açıklamalar ile özellikle “yerel basının” içinde olduğu duruma dikkat çekerek,basının mutlaka korunması ve desteklenmesi için ivedilikle gereken resmi adımların atılmasını” önermiştir..
Kaldı ki, bu manada yapılan “çalış taylarda da” bu durum sıkça dile getirilmiştir.
Sakarya’da bugün, “var-olmak kavgası veren yazılı basının, haber hazırlama, baskı, dağıtım, istihdam konularındaki sıkıntıları, bugünkü resmi ilan fiyatları ile karşılanması” mümkün değildir!.
“Türkiye’yi kasıp kavuran Pandemi koşulları bitmemiş ve bu sıkıntılara bir de ekonomik sıkıntılar” eklenmiştir!..
Sektörde, dışa bağımlı alımlar dolayısıyla, gazete sahipleri zor durumda ve çalışanlar işlerini kaybetme korkusu ile karşı karşıyadırlar..
Emin olunuz, çok çalışan arkadaşımız hak ettiği ücreti bile düşünmeden, sadece gazetelerin her gün hazırlanması için büyük özveride bulunmaktadırlar..
“İşlerini kaybeden ve bu vesile ile kenarda sanal gazete, görsel yayınlar ile uğraşan arkadaşlarımızın çokluğu da” bir başka üzüntü kaynağımız olarak, öne çıkmaktadır!..
Böyle bir ortamda, bilhassa belediyelerin, başkanların, sivil örgüt temsilcilerinin ve bazı girişimci Sakaryalıların desteği bile yetersiz kalmaktadır!..
Sakarya, yerel gazetelerini mutlaka yaşatmada elbirliği, gönül birlikteliği yapmalı ve marka şehir Sakarya için gerekeni yapmalıdır.
SAKARYA’NIN SORUNU BU!
Sakarya’nın sesini duyurmada, sosyal kültürel faaliyetlerini paylaşmada bu güce sadece Valimiz Çetin Oktay Kaldırım’ın destek vermesi yetmez!
Bu süreçte vatandaşlarımızda, “gazetelerine, sektöre, sektörde çalışanlara destek için bir gazete satın alabilir, gazetelere sponsor olabilir ve reklam” verebilirler..
Hatta gazeteleri, “esnaf ile vatandaş ile akademisyen ve öğrencilerle buluşturmada daha etkin rol” üstlenebilinir..
Bütün bunların yanı sıra Sakarya’nın uydudan yayın yapan bir televizyonu da var..
Sakarya 264 TV’nin bu sektör içinde düşünülmesi ve yayınlarının sürekli, istikrarlı bir çizgiye gelmesi için gerekli desteği alması temennimizdir.
Kenarda, kıyıda, bireysel olarak çalışan ve “Sakarya’nın haber olgusuna büyük hizmet veren arkadaşlarımızın da hor görülmemesi ve onların da bu sektör içinde değerlendirilmesi” elzemdir..
Kısacası, Sakarya Gazeteciler Birliği’nin, Valimiz Çetin Oktay Kaldırım’ı bu manada ziyaret etmesi ve sorunların dile getirilmesi geç kalınmış bir ziyaret değildir..
MECBURİYET HASIL OLDU!
İnsanımızın yaşadığı sıkıntılara paralel olarak, “sektörel sıkıntıların da gündeme getirilmesi, konuşulması ve çözümlerin bulunması noktasında istişarelerin önemi” büyüktür..
Sektör içinde yer alan ve bugün kendi başlarına, haber olgusuna, basın mesleğine dışarıdan hizmet edenlerin de, bir şekilde sektöre kazandırılması ve istihdamda yer almalarının sağlanması yerinde olacaktır..
Basına, basın girişimcilerine, emekçilerine sahip çıkılması bu bakımdan büyük önem taşımaktadır..
Sakarya’nın basınına sahip çıkacağını umut ediyorum..
Zira, bu sektörde yer alanların, kepenk kapatmasını kimse arzulamaz ve hatta düşünmez bile!
Vatandaşın ve diğer sektörlerin derdine düşen Sakarya basını, elbette kendi sorunlarını irdelemek, paylaşmak,yetkililere iletmek mecburiyetindedir..
Yusuf Cinal yazıyor,23 Aralık 2021 Brüksel
Basın sektöründe, büyük sıkıntılar kapıda!?
Yusuf Cinal
Bu içeriğe tepkiniz
Yorumlar
Park54 uygulamasına son verirsin mi?
Ankete Katıl