Gün içerisinde halsizlik ve yorgunluk yaşıyorsanız veya sabah uyanırken zorlanıyorsanız demir değerinizi kontrol ettirmenizde fayda var.

Demir temel olarak oksijenin taşınmasında görev alan hemoglobinin yapısında bulunur. Yani vücudumuzun sağlıklı çalışması için gerekli olan temel minerallerdendir. Demir vücutta üretilmediği için dışardan alınması zorunlu bir mineraldir.

Demir eksikliği görülmesinin temel sebebi yetersiz demir alımı veya besinlerle alınan demirin vücutta yeterli düzeyde emilememesidir. Bunun dışında genetik kaynaklı hastalıklara bağlı olarak da demir eksikliği görülebilir.

Demir mineralinin yeterli alımı özellikle gebelik dönemindeki kadınlarda çok önemli. Bebeğe yeterli oksijen taşınması, beyin gelişimi ve annenin sağlığı için bu dönemde demir değeri düzenli takip edilmeli eksiklik varsa doktor kontrolünde takviye alınmalıdır.

Demir eksikliği toplumda kadınlarda daha sık görülen bir problem. Her ay düzenli menstruasyon döngüsü nedeniyle kaybedilen demir mineralinin yerine konması önemli. Yıl içerisinde yaptırdığınız tahillerde demir eksikliği problemi yaşıyorsanız doktorunuza danışıp takviye alabilirsiniz.

Demirden zengin besinler nelerdir?

Demir minerali bitkisel ve hayvansal kaynaklarda bulunan bir mineral. Fakat hayvanlarla aldığımız demirin emilimi bitkilerle alınandan daha fazla. Bu nedenle günlük beslenmenizde hayvansal besinlere yer vermeyi ihmal etmeyin.

Demirden zengin olan hayvansal kaynaklar; kırmızı et, hindi, yumurta, ciğer, tavuk but.

Bitkisel kaynaklar ise; koyu yeşil yapraklı sebzeler (pazı, ıspanak, dereotu,brokoli, maydanoz, vb.), kuru baklagiller (yeşil mercimek, maş fasulyesi, börülce, kinoa, karabuğday, vb.), kuru meyveler (üzüm, mürdüm eriği, kayısı, hurma)

Demirin vücuda yeterli alınması kadar emilimi de önemli. Besinlerle alınan demirin emilimini arttırmak için öğünlerinizde C vitamini içeren besinleri tüketin. Sabah kahvaltısında kivi, portakal, mandalina gibi C vitamini içeren meyveleri tüketebilir veya yeşilliklerinizin üzerine limon sıkabilirsiniz.

Diğer dikkat etmeniz gereken bir nokta ise çay, kahve tüketimi. Çay ve kahvenin içerisinde bulunan bazı bileşenler besinlerle alınan demirin vücutta emilimini azaltır. Bu nedenle özellikle demir eksikliği yaşıyorsanız çay ve kahveyi yemeklerden 1 saat sonra tüketin. Öğünlerle birlikte sıvı tüketmek istiyorsanız kuşburnu, hibiskus gibi C vitamini içeren içecekleri tüketebilirsiniz.

İleri düzeyde demir eksikliği yaşıyorsanız ve takviye kullanıyorsanız kabızlık sorununa dikkat. Çünkü demir takviyeleri çoğu kişide kabızlığa neden olabiliyor. Takviye kullandığınız dönemde posa miktarı yüksek meyve ve sebzeleri yeterli miktar tüketmeye özen gösterin.

Sağlık dolu haftalar dilerim..