Su tüm canlılar gibi bizim için de önemli kaynaklardan birisi. İnsanoğlu çok eski zamanlardan itibaren yerleşim merkezlerini hep su kaynaklarına yakın olan yerlere kurmuş. Bunun sebebi hem daha kolay tarım yapmak hem de kendi ihtiyaçlarını daha kolay karşılamak için.

İlk besinimiz olan anne sütü, yediğimiz meyve-sebzeler hepsi içerisinde yüksek oranda su bulunduran besin grupları.

Bebeklik çağında vücudumuzun %60’ı sudan oluşuyor. Bu oran zamanla azalıyor ve %50-55’lere geriliyor. Bizim için bu kadar önemli olan su tüketimini gün içerisinde fark etmeden ihmal edebiliyoruz.

Su vücudumuzda besinlerin sindirilmesi, toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, sağlıklı böbrek fonksiyonları, dengeli kan şekeri gibi pek çok alanda işlev gösteriyor aslında. Hatta o kadar değerli bir besin grubu ki kalorisiniz olup metabolizmayı tek başına hızlandırabiliyor. Bu nedenle gün içerisinde su tüketiminin takibi çok önemli.

Çoğu kişi özellikle diyet dönemlerinde yeterli su tüketemediğinden şikayetçi. Bunun temel sebebi susama merkeziminiz çok aktif olmaması. Gün içerisinde yeterli su tüketmediğimiz için susama hissimiz oluşmuyor. Ayrıca çay, kahve, meşrubat tüketimi de yine su içmemizi engelleyen unsurlardan.

Özellikle çocuklar ve yaşlılarda susama merkezi genç gruba göre çok daha az aktif. Bu yaş gruplarına gün içerisinde su tüketimini hatırlatmak önemli.

Hepiniz zaman zaman kabızlık sorunu yaşamışsınızdır. Bunun de temel nedenlerinde birisi yetersiz su tüketimi. Özellikle 2-3 günü bulan kabızlık sorunu yaşıyorsanız su tüketimini gözden geçirmeniz önemli.

Peki bu kadar önemli olan su tüketimini arttırmak için neler yapmalıyız?

  • Güne su ile başlamayı alışkanlık haline getirin. Sabah suyunuzun içerisine sirke, limon ekleyip su tüketiminizi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Her yemek öncesinde ve sonrasında su içmeye özen gösterin .
  • Kahve ve çay tüketiminden sonra su tüketimini ihmal etmeyin.
  • İdrar rengi kontrolü bize su tüketiminin yeterli olup olmadığını gösteren bir ölçüm. İdrarınız açık renk ise su tüketiminiz yeterlidir. Koyu sarı renginde ise gün içerisinde su tüketiminizi arttırın.
  • Suyu tüketmekte zorlanıyorsanız içerisine nane, salatalık, limon, tarçın, karanfil ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
  • Yoğurt yerine ayran, cacık gibi içecekleri tüketmeniz de su tüketiminizi arttıracaktır.
  • Sağlıklı böbrekler için gün içerisinde en az 2 litre su tüketimine dikkat edin.

Sağlıklı yaşam için gün içerisinde su tüketiminizi ölçün. Unutmayın su hayattır.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim…