Sağlıklı yaşamda beslenme,uyku ve egzersiz birbirinden ayrılmaz içlidir. Birisinin eksik olması bize sağlıklı yaşamı getirmez.

Kilo verme sürecinde, hastalıkların tedavisinde sporda beslenmenin yanında olmazsa olmaz faktörlerden birisi.

Yapılan çalışmalar özellikle 50 li yaşlardan sonra sporun alışkanlık haline getirilmesini şart koşuyor. 50 li yaşlardan sonra hormon seviyelerinin azalması, hormonların daha az çalışması, kas kaybının hızlanması nedeniyle sporun şart olduğunu gösteriyor. Menopoz ve andropoz sonrası dönemde özellikle tiroid hormon aktivitesi için mutlaka spor yapmalısınız.

Sporun hem yaşlılık hem de gençlik döneminde hayatın bir parçası olmasının zorunluluğu çocuklarda kemik kas sisteminin gelişmesi için yaşlılarda ise kemik erimesi sorununun önüne geçmek için önemli.

Spor yapmak kadınlar için daha önemli. Kadınların kas kütlesi erkeklerden daha düşük. Bu nedenle metabolizmaları daha yavaş. Spor yaparak kas kütlenizi arttırabilirsiniz bu da metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacak. Ayrıca menopoz sonrası kemik erimesini önlemek için de şart.

Spor yapma düzeninde önemli olan faktörse süreklilik. 1 ay düzenli yapıp 3 ay spor yapmamak maalesef kas kütlesinin gelişimi ve korunumu için yeterli değil. Genel sağlık için önerilen en azından haftada 4 gün 40 dakika düzenli yürüyüş yapmak. Bunun dışında yüzme, pilates gibi egzersizleri de yapabilirsiniz.

Zumba, yüzme, koşu gibi yoğun tempolu egzersiz yaptığınız günlerde gün içerisinde aldığınız protein ve karbonhidrat miktarını arttırmanız gerekiyor. Öğleden sonra spor yapıyorsanız spordan 40 dakika önce 1 kupa kahve tüketimi spordan alacağınız verimi arttıracaktır. Spordan önce yulaf ezmesi, muz, kuru meyve gibi enerjinizi hızlı yükseltecek karbonhidrat kaynaklarını tercih edin. Yoğun egzersizler sonrasında da yine meyve, yulaf, tahıl gibi karbonhidrat kaynaklarını tüketmeyi ihmal etmeyin. Kardiyo egzersizine yeni başladığınız dönemde kilonuzu başına 1.5-2 kg protein tüketebilirsiniz. Fakat ilerleyen süreçlerde bu oranı 1 kg a düşürmeniz faydalı olacaktır.

Spor günlerinde beslenme dikkat etmenin dışında uykunuza da dikkat etmelisiniz. Büyüme hormonu gece derin uykuda salgılanır. Bu nedenle spor günleri erken yatmaya özen gösterin. Tansiyon probleminiz yoksa spor günleri 1 tane maden suyu tüketmeye çalışın ve bol su için.

Spor,sağlıklı beslenme ve sağlıklı uyku üçgenini hayatınızın vazgeçilmezi yapın.

Sağlıklı günler dilerim…