BanayANAYASAl SanaANAYASAk, dünkü yazımızın başlığıydı.

Evet, ortada bir anayasa ve yasalar var ama uygulanışındaki ayrımcılık o kadar bariz ki.

Bugün biraz örneklerini çoğaltalım, ayrımcılığın medya ayağına değinelim.

CHP kontenjanından RTÜK’e seçilen İlhan Taşcı, kurumun bir yılda aldığı kararları ortaya koyan bir rapor hazırladı.

Rapora göre, yıl boyunca bin 431 yaptırım uygulanmış, basın yayın kuruluşlarına para, program durdurma, geçici yayın durdurma ve lisans iptali cezaları kesilmiş.

Lakin, nalıncı keseri burada da devreye girmiş ve Taşçı’nın iddialarına göre, yandaş kanallara yönelik  RTÜK, 24 TV'de CHP milletvekili Ali Şeker’e yönelik “p...venk” küfrünü bile eleştiri sınırları içinde değerlendirmiş örneğin…

ATV’de yayınlanan Esra Erol programı en fazla şikayete konu olmasına rağmen aklanmış.

Beyaz TV’nin spor programında sunucunun “G.t lalesi” küfrü de bir hakaret ve hak ihlali olarak değerlendirilmemiş.

AKİT TV’nin Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı’na katılanlara yönelik hakaretlerine karşın RTÜK toplantısında önce “ihlal yok” kararı verilip, sonra bazı üyelerin itirazı ve kamuoyu baskısı üzerine “zorunlu” olarak“ yayın durdurma cezası verilmiş.

A Haber’de yayınlanan “Canan Barlas ile Gündem” programında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik hakaretler şikayet edilmesine karşın Üst Kurul’da AKP’li üyelerin oy çokluğu ile “ihlal yok” kararı ile görmezden gelinmiş.

Taşcı, “Herkes görüyor, duyuyor, rahatsız oluyor, tepki gösteriyor bir tek RTÜK harekete geçmiyor. RTÜK sadece performans ilaçları, kıl tüy dökücü satışlarıyla ilgileniyor. Elbette bununla da ilgilenecek ama bu yayınlar RTÜK’ün ana akım medyada olup bitenlere göz kapaması, kulak tıkamasının bahanesi olmamalıdır, olamaz. RTÜK, gelen şikayetlerle ilgili yayıncının kim olduğuna bakmadan raporları hazırlatmalı, hazır olanları da Üst Kurul gündemine taşımalıdır. Diğer türlü görevini yapmamış olur ki bunun da hukuki sonuçları olur” diyor.

Şu yakın zamanda ATV’de başlayan bir dizi de, Türkiye’de ilk kez eşcinsel ilişkiye giren 2 erkek sahnesi yer almış, internetten seyrettim, doğru.

Bu kadarla da kalmıyor, bir babanın, genç kızının arkadaşına aşık olmasını işliyor, baştan sona çarpık ilişkiler, entrikalar ve ahlaksızlıklarla dolu.

Kamuoyu ilk günden tepki koymuş ama sonuç?

Yalçın Doğan yazmıştı, oradan aktarıyorum;

“Orospu... Seni piç gibi ortada bıraktı...”

Mart başında ATV'de yayınlanan dizilerden birinde bu cümleler geçiyor. Şikayet üzerine RTÜK'te rapor hazırlanıyor, RTÜK Yasasının bilmem ne maddesi, bilmem ne fıkrasına göre, "yayınlarda dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına izin verilemez" kuralının ihlal edildiği belirleniyor.

Aynı yasanın bilmem ne maddesinin bilmem ne fıkrasında yer alan "idari para cezası uygulamak yerine, ATV'nin uyarılmasına" karar veriliyor.

Para cezası yok, "uyarı" var. "Uyarı" hiçbir şey ifade etmiyor. Neden para cezası ya da program durdurma yok?..

Ne de olsa, "ATV bizden"!.. Üstelik, yakın akrabalık ilişkileri üzerinden!..

Malum kanallarda isteyen istediğini söylüyor, istediği gibi hakaret ediyor, hatta geçenlerde Ülke TV'de o malum kadının hazırladığı ölüm listesi gibi tehdit ifadelerine rağmen, RTÜK'ten henüz ses yok!..

Bir yanda, ağzını açsa, “ifade özgürlüğü unutuluyor”, muhalif kanallara para cezası ve program durdurma yağıyor, öte yanda her türlü davulu çalmak serbest, yeter ki, "kanal bizden olsun"!..

RTÜK açıklasa, örneğin:

"Son üç yıl içinde yandaş kanallardan birine hiç para cezası kesildi mi?.. Ya da program durdurma cezası geldi mi?.."

Merak bu ya!..

Sosyal medyada ve TV'lerde tehditler bitmek bilmiyor. Ayrımcı ve bölücü dilin de katkısıyla, yüzyılın felaketi bir virüs dahi kutuplaşmayı önlemeye yetmiyor, tersine ayrışma daha da keskinleşiyor.”

Yalçın doğan taşı gediğine koymuş.

Geçtiğimiz günlerde eşcinsellik üzerine kıyamet kopmuştu oysa ama işin bir ucunda akraba bir yandaş kanal olunca işin seyri değişiyor.

Hem de o kadar değişiyor ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın;

“Evlilik dışı hayat medya aracılığıyla özendirilmeye çalışılıyor. Aile kökünü kurutmayı amaçlayan sembollerin önü açılmaya çalışılıyor. Bu büyük tehlikeye hep birlikte karşı koymalıyız. Nikah dışı evlilik bizim değerlerimizde yok. Buna hep birlikte tavır koymalıyız” sözleri bile RTÜK tarafından havada bırakılıyor.

Özellikle ATV nereden alıyorlarsa bu gücü!!!