Günümüzde gelişen ulaşım ağı ve teknoloji sayesinde her besine kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Dünyanın farklı ülkesinde üretilen paketli gıdalar bizim ülkemizde de içeriği bir miktar değiştirilerek üretiliyor ve evlerimize giriyor. Kraker, cips, çikolata gibi paketli gıdaların hepsinin üretimi gıda tebliğine göre belirlenmiş kurallarla üretilmesi gerekiyor. Bu nedenle yurt dışında üretilen ürünlerle bizim ülkemizde üretilen ürünlerin içeriği bir miktar farklı olabiliyor.

Eskiden sadece fast-food dediğimiz gıdaları paketli olarak tüketirken şimdi patates, fasulye, böğürtlen gibi taze meyve ve sebzeleri de dondurulmuş bir şekilde paketli olarak tüketiyoruz.

Peki her paketli gıda zararlı mı?

Öncelikte paketli gıdayı tüketim amacımız bize o gıdanın zararlı olup olmadığı gösterir. Çoğumuz günümüz koşullarında yoğurt, kefir, peynir, ekmek, gibi süt ve tahıllı ürünleri hazır olarak alıyoruz. Çünkü herkesin bu besinleri evde yapmak için zamanı ve imkanı yok. Bu ürünlerin içeriğinde vücudumuz için zararlı bileşenleri içeriyor fakat bu besinlerin tüketim sıklığı ve miktarı az olduğu için bunu tolere edebiliyoruz.

Fakat cips ,kola, kraker, bisküvi gibi yiyecekler bizim için asıl zararlı olan grup. Bu gıdaların üretilmesi, uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlamak için eklenen yüksek fruktozlu mısır şurubu,  monosodyum glutamat (MSG), sodyum sülfit, sodyum nitrat, sülfür dioksit, potasyum bromat gibi bileşenler uzun süreli alımda kanser, Alzheimer, diyabet gibi pek çok hastalığa sebep olmakta.

Vücudumuz makine gibi işleyen bir sistem aslında. Gün boyunca onarım, üretim, boşaltım yapıyor. Besinlerle aldığımız toksik bileşenlerin atılmasını sağlıyor. Fakat bu bileşenler fazla miktarda alındığında o zaman hastalıkların oluşmasına neden oluyor. Bu nedenle ne kadar az işlenmiş, paketli gıda tüketirsek vücudumuz için o kadar iyi.

Aslında paketli olarak tükettiğimiz yiyeceklerin çoğunu evde yapabiliriz. Tek yapmamız gereken zaman ayırmak.

Paketli gıda tüketimini azaltmak için yapmanız gereken 5 yöntem:

  • Paketli gıdalar genelde hızlı öğün için kaçış noktamızdır. Gün içinde yoğun çalışıyorsanız veya sürekli seyahat ediyorsanız kuru meyve ve kuru yemişleri yanınızdan ayırmayın. Bu besinler hem şeker ihtiyacınız karşılayacak hem de yemek saatine kadar tok kalmanızı sağlayacaktır.
  • Kraker, bisküvi, kek gibi atıştırmalıkları hep kendiniz yapın. Böylece hem sevdiğiniz atıştırmalıkları tüketmiş olursunuz hem de paketli gıdalardaki zararlı bileşenleri almamış olursunuz.
  • Gazlı içecekler çok uzun süredir tüketim alışkanlıklarımız arasına girdi ve özellikle yaz mevsiminde serinlememiz için güzel bir alternatif. Fakat içeriğindeki yüksek şeker ve diğer bileşenler hastalıkların oluşmasının temel nedeni. Gazlı içecek tercihinizi maden suyundan yana kullanarak hatta maden suyuna taze meyveleri ekleyerek smoothie ve limonata yaparak diğer zararlı gazlı içeceklerden aldığınız hazzı alabilirsiniz.
  • Çikolata, cips gibi yiyecekler maalesef evde yapımı zor olan yapıldığında da çok lezzetli olmayan besinler. Çikolatayı %60 ve üstü kakao içerecek şekilde tercih etmeniz, cipsi de ayda 1 veya 2 kez tüketmeniz herhangi bir sağlık sorununa neden olmayacaktır.
  • Gün içinde ara öğünlerde meyve, yoğurt, kefir gibi sağlıklı besinleri tüketmeniz kan şekerinizin dengede olmasını sağlayacak ve daha az atıştırma isteği oluşturacaktır.

Yeni yıla yaklaşırken beslenmenizde paketli gıdaları azaltmayı da yeni yıl hedeflerinize ekleyin.

Sağlıklı günler dilerim…