Günümüzde kötü beslenme, hareketsizlik, fazla miktarda toksine maruz kalma, stres gibi faktörler otoimmun hastalıkların sıklığını arttırdı.

Otoimmun hastalıkların temelinde vücudun savunma sisteminin çok aktif bir şekilde çalışıp kendi kendine savaş açması gibi düşünebilirsiniz. Romatoid artrit, iltihaplı romatizma, hashimato tiroidi, tip 1 diyabet gibi hastalıklar otoimmun hastalık kategorisine giren bazı hastalıklardır.

Pek çok otoimmun hastalığın tedavisinde ilaç kullanımı şarttır. Fakat bunun yanında hayat tarzı değişiklikleri kullanılan ilaç dozunun azaltılmasını, hayat kalitesinin yükselmesine ve bazı durumlarda ilaçların bırakılmasını sağlar.

Otoimmun bir hastalığa sahipseniz ilk yapmanız gereke n günlük stresinizi azaltmanızdır. Nefes terapisi, yoga, meditasyoın daha dingin olmanıza yardımcı edecek ve var olan otoimmunitenin ilerlemesini önleyecektin.

Diyetinizde 3-6 hafta arası gluten ve kzein içeren besinleri çıkarın. Süt ve süt ürünleri kazein içeren besin gruplarıyken; bulgur, arpa,yulaf, tahıl rünülerinin hepsi gluten içeren gruptur. 3-6 hafta arası yapacağınız eliminasyon diyeti ağrılarınızın azalmasına destek olacaktır. Daha sonra süt ürünlerini yoğurt, kefir şeklinde ve gluten içeren tahıl grubunu diyetinize yavaş yavaş eklemeye başlayabilirsiniz.

Şeker otoimmun hastalıklarda en zararlı bileşen. Bu nedenle şekeri hayatınızdan çıkarmanız şart. Günlük tatlı ihtiyacınızı meyvelerden karşılamaya çalışın ve taze meyveleri tercih edin.

Kabızlık sorununuz varsa hemen çözülmesi gereken bir problem. Çünkü kabızlık vücuda toksik madde salımını hızlandırır ve bu istenilmeyen bir durumdur.

Günlük su tüketim olmazsa olmaz faktörlerden birisidir. Günde 2-3 litre arası su tüketimine dikkat edin.

Brokoli, karnabahar, lanahan, soğan, sarımsak gibi sebzeleri sıklıkla tüketin. Gün içerisinde sebze tüketimini azaltmak için sebze suları tüketin.

Pancar, yaban mersini, ahududu, nar gibi meyveleri tüketin

Haftada 4 gün düzenli egzersiz yapmak otoimmun hastalıkların tedavisinde çok etkili.

Düzenli uyuyun. Gece 23:00-05:00 saatleri arasında salınana melatonin hormonu otoimmun hastalık tedavisinde yine etkili olan faktörlerden birisidir.

D vitamini düzeyinizi kontrol ettirin. 50-60 arasında tutmaya çalışın.

Kaliteli protein kaynaklarından yumurta ve balığı tüketmeye özen gösterin.

Yeni yılda besinler ilacınız olsun.