Hepimizin zorlu süreçten geçtiği şu günlerde uzun süre evde kalmak birçoğumuzun gün içerisinde abur-cubur tüketiminin artmasına neden oluyor. Bu da zamanla yağ kütlesinin artmasına ve vücut direncinin düşmesine neden olacak. Çünkü vücutta inflamasyonun (vücudun bakteri ve virüslere karşı gösterdiği tepki) artmasına neden oluyor ve zamanla bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor. Bu nedenle özellikle bu süreçte kilo kontrolü her zamankinden önemli. 

Kilonuzu korumaya yardımcı olacak ve bağışıklığınızı güçlendirecek 10 pratik yöntem:

  • Sabah kahvaltılarınızı geç yapın. Sabah erken saatte bir ilaç kullanmak zorunda değilseniz kahvaltıyı geç yapmanız öğle yemeğini atlamanıza yardımcı olacak. Böylece gün içinde daha az kalori alacaksınız.
  • Her öğün yoğurt, peynir veya kefir gibi proteinden zengin bir süt ürünü tüketin. Böylece doygunluk süreniz uzayacak ve bağışıklığınızı güçlendirecek probiyotik gıdaları da alacaksınız.
  • Gün içerisinde canınız tatlı istediğinde meyve tüketin.  Özellikle kivi, portakal, çilek gibi C vitamini yüksek meyveleri tercih edin. 
  • Haftada 2-3 gün fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri tercih edin. Baklagiller bitkisel proteinlerden zengin besin grubudur ve proteinler kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Ekmek olarak tam tahıllı, tam buğday veya çavdar ekmeği tüketin. Bu ekmeklerin posa dediğimiz bitkisel lif içeriği daha yüksektir. Hem daha uzun süre tok kalmanızı sağlar hem de hareketsizliğe bağlı oluşabilecek kabızlık sorununun önüne geçersiniz.
  • Her gün en az 2 litre su tüketin. Su tek başına metabolizmayı hızlandıran ve uzun süre tok kalmanıza yardım edecek bir besindir. 
  • Badem, fındık, ceviz gibi çiğ tüketeceğiniz kuruyemişler içerdikleri çinko, selenyum gibi minerallerle bağışıklığınızı güçlendirip uzun süre tok kalmanıza yardımdı olacaktır. Miktara dikkat. Sağlıklı olduğu kadar kalorisi yüksek olan kuruyemişleri gün içinde küçük bir avucu geçmeyecek kadar tüketin.
  • Haftada en az 3 gün sebze tüketin. Sebzeler içerdikleri vitaminler sayesinde bağışıklığınızı güçlendirecektir ve içeriğindeki posa ile bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır. 
  • Düzenli uyku. Uyku sırasında salgılanan hormonlar gün içinde açlık-tokluk metabolizmanızı düzenliyor. 6 saatten az uyumak kanser, diyabet, tansiyon gibi pek çok hastalığa neden olabilir. 6-8 saat uyku en ideali.
  • Gün içinde ufak hareketler. Herhangi bir diz-eklem probleminiz yoksa internette ücretsiz egzersiz yaptıran pek çok site mevcut. Onlardan faydalanabilirsiniz. 

Bu süreçte sağlıklı beslenip, hareket edin  ve bağışıklığınızı güçlendirin 

Sağlıklı günler, sevgiyle kalın..