Evet bu haftaki konumuzda toplumda sıklıkla karşılaştığımız hashimato hastalığında beslenmeden bahsedeceğim.

Öncelikle hastalığı biraz tanıyalım. Hashimato tiroid bezinin iltihaplanması hastalığıdır. Zamanla tiroid bezi yavaş yavaş harap olur ve hipotiroidi dediğimiz tiroid bezi yetmezliği ortaya çıkabilir. Her hashimato hastası hipotiroidi hastası olacak diye bir durum yok ama sıklığı fazla görülen bir durum.

Her yaşta görülebileceği gibi 30-55 yaş arası görülme sıklığı daha fazla ve hastaların %90 ını kadınlar oluşturuyor.

Hastalığı ilk kez tanımlayan Japon doktor Hashimato’nun adı ile biliniyor.

Peki beslenme Hashimato hastalığında ne kadar etkili?

Hastalığı direk tedavi edecek bir diyet malesef yok. Fakat son dönemde yapılan çalışmalar otoimmün bir hastalık olan Hashimato hastalığında glüten duyarlılığı olabileceğini ve buğday, arpa, yulaf gibi besinlerin diyetten çıkarılması ile kilo kontrolünün sağlanabileceğini ve hormon değerlerinin daha dengeli olabileceğiniz ifade ediyor. Aynı zamanda süt, yoğurt, peynir gibi ürünlerin laktozsuz olanlarını tercih etmek de hormon değerlerini dengede tutmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Selenyum desteği?

En sık sorulan sorulardan birisi. Bazı çalışmalar besinlere ek olarak selenyum desteği alımının tiroid bezi fonksiyonu sağlığı için gerekil olduğunu belitmiş.

Selenyumdan zengin badem, fındık, ceviz , hindi, tavuk, balık, yumurtanın yeterli alımı tiroid bezi fonksiyonunun düzenli olması için gerekli selenyumdan zengin besinlerdir. Bunun yanına ek olarak doktorunuza danışarak selenyum takviyesi alabilirsiniz.

Hashimato  otoimmün yani vücudunuzun sizinle savaştığı bir hastalık olduğu için antioksidan seviyesi yüksek çilek, pancar, böğürtlen gibi kırmızı-mor meyve ve sebze tüketimine ağırlık vermeniz iyi olacaktır.

Ayrıca günde 6-8 saat arası uyumak, günde 2-2.5 litre su tüketimi de önemli .

Çoğu kişi Hashimato tanısını aldıktan sonra kilo vermekte zorlandığını ifade eder. Size uygun düzenlenmiş bir diyet ve ilaç dozlarınızın ayarlanması ile hastalığı olmayan bireyler gibi rahatlıkla kilo verebilirsiniz.

Sağlıklı günler…