Sevgili okurlar,
Dün, “Kazaktistan Türkçe Dili Konuşan Gazeteciler Derneği Başkanı Naziya Bissenova’nın da” içinde bulunduğu bir organizasyon ile ”Sektörel Bazda  Sürdürülebilir Gazetecilik Mesleğinin Geleceği” konusunda, düzenlenen bir sempozyuma katıldık..
Türkiye Gazeteciler Federasyonu(TGF) Başkanı Yılmaz Karaca, Avrasaya Gazeteciler Federasyonu(AGF) Başkanı Menderes Demir, Almanya’dan gazeteci meslektaşım Adnan Öztürk ile birlikte çevrimiçi katıldığımız  sempozyuma, İngiltere’den gazeteci arkadaşımız Vatan Öz, Hollanda’dan Yusuf Uzkan, bizzat konuşmacı olarak katıldılar.
Almatı Al Farabi Üniversitise ile UNESCO ve çeşitli kurum ve kuruluşların katkıları ile gerçekleşen Sempozyum’da  TGF Başkanı Yılmaz Karaca, “ Gazetecilik mesleği “ artık Türkiye’de zor koşullarda  yapılsa da bu mesleğe büyük emek verenler olarak, meslek ilkeleri çerçevesinde çalışmalarımızı südrüyoruz.

TÜRKİYE’DEN AVRUPA’DAN KONUKLAR?
Bu bağlamda Başkan Karaca,”Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile yakın ilişkilerimiz sürüyor. Bu manada 2015 Yılında Kazakistan’a yaptığımız ziyaret ve toplantılar sonrası, Kazakistanlı gazeteciler ile Türk Dünyası gazeteciler arasında büyük iletişim, dostluk köprüleri kuruldu..Bugün bunu burada görmenin bahtiyarlığını yaşıyorum” diyerek, sempozyuma başarılar diledi..
Daha sonra AGF Başkanı Menderes Demir, özellikle  Türk Cumhuriyetleri ile iletişim ve sinema alanındaki çalışmalardan söz ederek, bu çalışmalara devam ettiklerini ve Kazakistan’dan 10 İletişim öğrencisine Niğde’de evsahipliği yapıldığını ve bu çalışmaların giderek büyük bir ivme ile sürdürüldüğünün altını çizdi...
Almanya’dan Öztürk Gazetesi Sahibi Adnan Öztürk ise, gazetecilik çalışmaları ve Almanya’daki genel medyadan söz ederek, dijital gelişmelere rağmen, gazetecilik mesleğinin Almanya’da hala cazibesini koruduğuna dikkat çekti..
Almatı’daki sempozyumda hazır bulunan gazeteci arkadaşlarımız Vatan Öz ile Yusuf Uzkan, bir hafta süreyle orada genç nesil gazetecilerin bilgilenmelerine katık yaparak, “gazetecilik mesleğinin ilkelerini” anlatacaklar..
Bütün bu buluşmaları sağlayan elbette Dernek Başkanı ve Türk Dünyası sevdalı gazeteci meslektaşımız Nizaya Bessinova..
Kendisine çok müteşşekiriz!..

GAZETECİNİN GECESİ, GÜNDÜZÜ YOKTUR!
Bu sempozyuma Brüksel’den sabahın erken saatlerinde katılarak, mesleğimizin geleceğinden ve geldiğimiz yerden söz ederek,”Gelişen teknoloji ve aparatlarla günümüzde “gazetecilik mesleğini” sürdürmek, gerçekten çok kolaylaştı..
Artık klavyenin tuşlarına basarak, yazdığınız yazıları, fotoğraf makineniz ile çektiğiniz resimleri, kaydettiğiniz görselleri, “bir tık” ile karşıya ulaştırmanız an meselesi..
O eski zorluklar, çok gerilerde kaldı!
Ama ya, maliyetler?
Kısacası, bir kaynaktan aldığınız bilgileri, bir başka kaynağa aktarma işine bizim meslekte “haberdar etmek, bilgilendirmek” diyoruz..

NEREDEN, NEREYE?
Bu işi yapanlara ise “muhabir, haberci”, bu işi de meslek edinenleri de “gazeteci” olarak tanımlıyoruz!
Bütün bu gelişmeler, bazı mesleklerin ortadan kalkmasına, bazı mesleklerin ise, “cazibe odağı” olmasına da vesile oluyor..
“Mektup, telgraf, telefon, daktilo, teleks, faks, fotoğraf makinesi, kamera” derken, tarihi süreç içinde, “hurufat, kumpas, entertip, klişe, kalıp..” gibi bizim meslekten kavramlarda unutulmaya yüz tuttu!..
Öyle ya, yeni nesil gazetecilerin, bunlardan ne haberi olacak ki?
Cep telefonu çıktı, Köroğlu’nun dediği gibi “Delikli tüfenk icat oldu, mertlik bozuldu!” anlayışı, bizim meslek içinde geçerli..
Artık elinde bir “cep telefonu” olan herkes “haberci, muhabir, hatta gazeteci” oldu!..
Bütün, “bu başdöndüren teknolojik gelişmeler “ karşısında, mesleğinizi nasıl sürdüreceksiniz?
TEKNOLOJİK GELİŞMELER?
Ya da gelişen bu “teknoloji” karşısında, mesleğin bir cazibesi” kaldı mı?
“Habercilik, gazetecilik ve hatta günlük makalelere imza atmanın cazibesi” ne ola ki?
Hem, “haberdar etmek, hem insanımızı bilgilendirmek hala heyecan veriyorsa, o zaman mesleğin cazibesi vardır” demektir..
“Brüksel’den bildirmenin, haberdar etmenin” eskiden büyük bir “cazibesi” vardı..
Ama o eski meslektaşlarımızın çoğu, yeni teknolojik gelişmeler ile bürolarını kapattı, gazete temsilciliklerini bıraktı ve köşelerine çekildiler!..
Hani,”matbaa kokusunu” bilenlerin bildiği gibi, “gazetecilik mesleğini” damarlarında hissedenler, şimdi yazılı basından, “görsel ve sanal gazetelere” adım attılar..
Kağıt bulmak işi çözmüyor, boya, matbaa ve diğer mazlemeler ile  bir gazeteyi yayına hazırlamak, satışa sunmak, okur memnuniyetini sağlamak, o kadar zorlaştı ki, birçok gazete bu manada kepenklerini kapattı..
İşte bütün bu anlatımlardan anlayacağınız, bu mesleği nerede olursa, olsun sürdürmek güçleşti!..
Rakipleriniz çoğaldı!..

YENİ RAKİPLER?
Bu rakipler arasında, “iyi bir ücret almadan, desteklenmeden”, bu mesleği nasıl sürdürebilirsiniz ki?
“Ülkelerin bu manada yasakları, tedbirleri, uluslararası kuruluşların istemleri, artan terör ve tehditler ve, savaşlara içinde, karşı gazetecilik yapmak”, dün de zordu, bugün de zor!..
Birçok gazeteci arkadaşımız, meslektaşımız güçlüklere rağmen, “gazetecilik mesleğini” sürdürmeye çalışıyor..
Gazeteci, özgür, bağımsız, tarafsız, objektif olarak mesleğini yaptığı zaman gazetecidir, habercidir, muhabirdir, tanıktır..
Baskıdan, şidddetten, dayatmadan uzak gazetecilik yapmak, bu mesleği sürdürmek en büyük dileğimizdir..
Arkadan gelen gençlere bu onurlu, gururlu mesleği devrederken, bu konuda ülkelere, büyük kurum ve kuruluşlarada bu manada görev ve sorumluluklar düştüğü unutulmamalıdır..

BİZİM SAKARYA GAZETESİ?
Elinize aldığınız günlük gazeteler, büyük bir emeğin, uğraşların ve maliyetin eseri olduğunu sakın unutmayınız!
Bizim Sakarya Gazetesi Ailesi olarak, her zaman okur karşısına farklı, değişik haberler ile çıkabiliyorsak, “bunda büyük bir  özverinin, emeğin, alınterinin” olduğu bilinmelidir..
Hergün, “doğru haber için yarışanların”, gün ışığı hızına yetişme çabaları anlatmakla bitmez!
Ama okurun yanımızda olduğunu, bizimle haber yarışına çıktığını bilmek, bu heyecanın, bu özverinin çıkış noktasını teşkil etmektedir..
Gazetecilere fırsat verdiğimizde, inanın dünyada daha farklı bir yaşam, farklı bir yönetim, adil, eşit, özgür, tarafsız, doğru yönetim ve paylaşım anlayışları ile dünyamıza ışık tutulacağı aşikardır”diye görüş ve düşüncelerimi paylaştım..
Elbette bu konuda söylenecek çok şey var..
Ancak, “bu ekonomik kriz günlerinde”, gazetenize sahip çıkmanız, satın alarak destek vermeniz, ilanlarınız ile gazetenizi yaşatmanız bir başka temennimizdir..
Sağlıklı güzellikler diliyorum..
Yusuf Cinal yazıyor, 8 Nisan 2022 Brüksel