Son dönemlerde fonksiyonel tıp gelişme gösteren ve popüler olan bir tedavi yöntemi.

Fonksiyonel tıp ilaçla tedavinin yanında beslenme, uyku ve stres düzeyini yöneterek pek çok hastalığın çok daha kolay tedavi edilebileceğini belirten bir görüş.

Fonksiyonel tıbbın temeli besinlerin bize sağlık getirdiği görüşü. Bu aslında doğu ve batı tıbbında da hakim bir görüş. Fakat fonksiyonel tıp besinlerin bazı hastalıklarda ilaç tedavisi kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Günümüzde otoimmun hastalıklar, kanser, diyabet gibi hastalıkların görülme sıklığı arttı. Kötü beslenme, uygunsuz tarım yöntemleri, stres gibi faktörler bu hastalıkların artmasının temel sebeplerinden.

Fonksiyonel tıpta besinlerin vitamin ve mineral içerikleri azaldığı için takviyeler önemli yer tutuyor. Vücutta var olan eksiklik tamamlanamazsa malesef tedavilerde istediğimiz sonucu alamıyoruz. Fonksiyonel tıp temelde bağırsak sisteminin onarılmasına odaklanıyor. Bağırsak sistemi günümüzde 2.beyin olarak kabul ediliyor. Onun tedavi edilmesi sonucu vücutta pek çok sistem sağlıklı bir şekilde çalışmaya başlıyor.

Bağırsak sisteminin onarılmasının en kolay yollarından birisi eliminasyon diyeti. Eliminasyon diyetinde kişiye özel olarak belli besin grupları 3-6 hafta süre ile beslenmesinde çıkarılıyor ve daha sonra besinler kişiye yavaş yavaş tanıtılıyor.

Eliminasyon diyetinin amacı bağırsaklara zarar veren yiyeceklerin diyetten çıkarılıp bağırsak duvarının ve florasının tedavi edilmesi. Böylece sağlıklı bağırsak duvarından toksik maddelerin ve zararlı organizmaların vücuda ulaşması engellenmiş oluyor. 3-6 hafta uygulanmasının nedeni ise bu sürede bağırsak duvarının tamamının onarılması.

Eliminasyon diyetinden çıkarılacak yiyecekler kişiye göre değişmekle birlikte gluten, laktoz içeren besinler başlangıçta herkesin diyetinden çıkarılıyor. Kuruyemişler, baklagiller ve bazı sebze ve meyveler ve yumurta ise tamamen kişisel durumlara göre beslenmeden çıkarılıyor. Eliminasyon diyeti temelde astım, egzema, sedef, romatoid artrit gibi pek çok hastalıkta olumlu etkilere sahip bir diyet. Çoğu zaman dirençli kilosu olan kişilerde eliminasyon diyeti bağırsak florasını onarıp vücudun daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğu için kilo vermeye de çok olumlu etkisi olan bir diyet.

Uzun zamandır tedavi edemediğiniz bir hastalığınız varsa, hashimato tiroidi, egzema, sedef gibi otoimmun hastalıklarınız varsa eliminasyon diyetini uygulamanızı öneririm.

Sağlıklı günler dilerim…