Sevgili sayfa okurları, Ekonomide ilginç bir tablo içerisindeyiz. Alım gücünün çok olması, taleplerin zirve yapması, Sigorta üretimi artırmıştır. Sigortada üretiminin artması, Ekonomimize ciddi destek vermektedir.

İnsanların sınırsız tüketim isteklerinin sınırlı (kıt) kaynaklarla en iyi nasıl elde edileceğini inceleyen bir bilim dalı olan Ekonomi, genellikle, mikroekonomi ve makroekonomi olarak ikiye ayrılıp incelenir.

Mikro ekonomi, herhangi bir piyasada malın fiyatının nasıl belirlendiği, bir tüketicinin maksimum fayda elde etmek için parasını nasıl harcayacağı, bir firmanın üretim ve maliyet yapısı ve bu yapı ile ait olduğu ürün piyasasında nasıl davranacağı gibi konular üzerinde durur.

Makro ekonomi alanı ise, Ülke ekonomisi ve dünya ekonomisini ilgilendiren ekonominin makro birimlerini inceler. İstihdam, büyüme, enflasyon,kamu dengesi, dış ticaret, ödemeler dengesi, makro ekonominin alanıdır. Makro iktisadın temel politika amacı, makul bir büyüme hızı sağlamak, fiyat düzeyinin istikrarını sağlamak, istihdam düzeyini artırmak, gelir ve servet dağılımında adaleti temin etmektir.

Ülkemizde son yaşanan ekonomik tablo, yukarıda belirtmiş olduğum ekonomi yöntemlerinden farklı olarak seyretmektedir. Bireylerin ihtiyaca göre planlama yapması, bütçe ayarlama içerinde olması şu zamanda çok önemli ! İhtiyaç olmadıkça, gerekmedikçe her alım ekonomi dengesini bozmakla birlikte enflasyon artışına sebebiyet vermektedir. Üretici firmaların,işlenmemiş emtia mamulde stok değil de planlı bir şekilde az stokla, toptan ve perakende satıcıların talebe göre stoklama yapması kötü gidişi, enflasyonun artışını, dövizin yükselişini, fiyatların artmasını dengeleyecektir.

Artık mali disiplini her bireyin, tüketicinin bilmesi gerekmektedir. Dünyada yaşanan savaşların, global ekonomik krizlerin, Covid'in verdiği mali yükün yaşattıklarını görerek, mali disiplin içerisine girmeliyiz. Öyle bir tablo içersindeyiz ki, ikinci el araçların, sıfır araç fiyatlarının üzerinde olması, faizler düştükçe, dövizin altının artmasının sebebi, talebin çok olması ile endekslidir. Bu duruma dur diyecek olan yine bizleriz. Alım gücünün bu kadar çok olduğu durumda, ortada kriz ve ekonomik sıkıntılar var haberleri, söylemlerinin takdirini sizlere bırakıyorum.

Planlı ve iyi yönetilen, ihtiyaçlara gör hazırlanan bütçe, toplumda her kesimi ilgilendiren konudur. Ekonomik gidiş ile ilgili bu dönemde uyarı yazılarım olacaktır. Herkesin daha çok çalışarak ekonomiye destek verme zamanı, fırsatlar zamanı değildir.

Kalın Sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ.