Kasım ayı ülkemizde ve dünyada diyabet farkındalık ayı olarak kutlanıyor. 14 kasım diyabet üzerine çalışmalar yapan Fredrick Bantig'in doğum günü olduğu için onun anısına diyabet günü olarak kutlanıyor.

İnsülin keşfedilmeden önce şeker hastası olan çocuk ve yetişkinler çok genç yaşta ölüyordu. Bazı bilim adamları tesadüfen diyabetli bireylerin idrarının şekerli olduğunu fark etmiş ve şekerin idrarla atıldığını keşfetmiş. Fredrick Bantig'in ve arkadaşının köpekleri ile yaptıkları çalışmada diyabetli bireylerin insülin hormonu verilerek tedavi edilebileceğini keşfetmişler. İnsülin üzerine yapılan çalışmalar ile günümüzde kullanılan insülinler üretilmiş.

Diyabet temelde insülin hormonun yetersiz salgılanması sonucu kan şekerinin hücrelere taşınmaması sonucu kan şekerinin yüksek olması hastalığıdır. Tip 1 ve tip 2 diyabet olarak 2 ye ayrılır. Tip 1 diyabette pankreastan insülin salınımı yoktur. Tip 2 diyabette ise insülin salınımı vardır ama yetersizdir.

Tip 2 diyabet genetik koşullar, sağlıksız beslenme, idealden fazla kilo, hareketsizlik gibi çevresel koşullara da bağlı iken tip 1 diyabetin oluşum nedeni bilinmemektedir.

Diyabet aslında yöneyimi kolay bir hastalık olmasına rağmen insanlar önyargılarından dolayı iyileşemeyeceklerini düşünmekte. Yapılan çalışmalar sağlıklı beslenme düzeni, kilo kaybı, spor yapma süreci sonucunda elde edilen 1 kilo kaybının diyabet olma ihtimalini %16 azalttığını gösteriyor. Bu çok önemli bir oran bu nedenle özelikle tip 2 diyabet tanısı aldıysanız sağlıklı yaşam sizin için hayat kurtarıcı aslında.

Diyabetten korunmak ve ideal kan şekeri için yapmanız gerekenler:

Her gün düzenli olarak en az 2 litre su tüketmeye dikkat edin. Su kandaki fazla şekerin idrar yolu ile atılmasını sağlar.

Beslenmenizde tam tahıllı, çavdar, kepek unu içeren ürünlere yer verin. Beyaz un içeren ürünleri tüketmemeye özen gösterin.

Patates, havuç, bezelye gibi nişasta içeriği yüksek olan sebzelerin tüketimini azaltın.

Kilo problemi yaşıyorsanız ve kolesterol yüksekliğiniz varsa yarım yağlı süt ürünlerini tercih edin.

Günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin. Sebzelerde koyu yeşil yapraklı olanların tüketimine özen gösterin. Meyvelerde ise mor, kırmızı renkli meyveleri fazla miktarda tüketmeye çalışın.

Haftada 2 gün kuru baklagilleri tüketin. Fakat kuru baklagilleri haşlarken hafif diri kalmasına özen gösterin.

Kalp ve damar sağlığı için haftada 2 gün balık tüketin.

Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru hurma gibi kan şekerini hızlı yükseltecek kuru meyveleri tüketmemeye çalışın.

Haftada en az 4 gün düzenli olarak egzersiz yapın.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim…