Sakarya, değerini görevde oldukları sırada anlayamadığı, göremediği, eşine az rastladığımız Nitelikli Yönetenlerin keşke kitabını yazabilse.

Vali Cahit Kıraç örneğini somut yaşadık. Yazayım; Siz başka örnekleri hatırlayın:

Yüzyılın Depremi’nde, 17 Ağustos 1999 günü yerle bir olduk. Felaket o denli büyük ki; her şey darmadağınık yürüyordu. Ne zamana kadar?

Sayın M. Cahit Kıraç Sakarya Valisi olana kadar. Mükemmel yetkilerle, çok doğru bir Valilik Ekibi ve Kriz Yönetimi kuran; Sayın Kıraç az zaman sonra şehre ve depremzedelere nefis yol haritaları çiziverdi.

Yaşanan her felakette ve dünyanın her yerinde olan kadar hatalar da oldu, ama yerle bir olmuş bir şehir ve halk bu kadar kısa sürede sarıp sarmalandı.

 Sayın Kıraç ve Ekibini saygıyla, minnetle anarım. HİÇ, ama HİÇ KUŞKUSUZ; DSP, MHP, ANAP Hükümeti’nin desteklerini de öyle: -)

                                                                        *

Bu yazı konusu köşeme nerden, neden geldi?

9 Mayıs p.tesi günü Milliyet’in Sektörel Ekinde, ana konu olarak COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ’ne çok geniş yer ayrılmıştı.

Sakarya’da Sayın Vali Kıraç, O Coğrafi Bilgi Sistemleri’ni Türkiye’de bir ilk olarak, Yüzyılın Depremi’nin yaraları sarılırken bizim geleceğimiz için kurmuştu.

Bir Vilayeti çağdaş, akılcı, en verimli yönetme sistemi bu ülkede ilk kez Sakarya’da kuruldu. Bizi Yönetenler bunu anlayamadı, servetler çöpe bile atıldı.

16 Yıl sonra, Coğrafi Bilgi Sistemleri ekonominin neredeyse olmazsa olmazı. Şirketlerimiz dünyanın her yanına yolladığı mallar, hangi ülkede, hangi rotada, kaçıncı kilometrede ise takip edebiliyor, yönlendirebiliyor.

                                                              *

 Vali Kıraç, çağın devrimi bile diyebileceğim Coğrafi Bilgi Sistemi’ni Doç. Dr. Sayın Vahap Tecim yönetiminde Sakarya’da kurmuştu.    

“ SRT Televizyonu stüdyolarını Coğrafi Bilgi Sistemleri Tanıtım Laboratuarına çevirdik. “ desem yeridir. Doç. Dr. Vahap Tecim ve Ekibi ile stüdyomuzu haritalarla donatıp, Sakaryalılara çok sayıda ve gecelerce sunum yaptık.

Sakarya’yı Yönetenlerin makamında ve Yöneten herkesin masasında, o anda yaşanan her yer ve her olay anında izlenebiliyordu. Polis, Jandarma araçları hangi olaya gidiyor. Olay yeri, olaya giden araç nerede o anda ekrandaydı.

Acil hastalar için kan aranıyor; O kan grubu Sakarya’nın hangi köşesinde ve hangi bireylerde ? Her şey o anda ekranda. O kanı almaya giden ekip hangi yolu izlemeli ve şu anda nerede, o anda ekranda.

                                                              *

Vali Cahit Kıraç, belki de Valilik Hayatındaki en mükemmel Yönetme günlerini yaşarken, 2012’den sonra hayatımızın akışı değişti. Sakarya’da zaten Yöneten hemen hiç kimsenin işine de Coğrafi Bilgi Sistemi kullanmak gelmemişti.

Birikimimiz çağın teknolojilerini anlamaya da, kullanmaya da yetmiyordu. Bir de Hükümet Etme kimliği değişince; O muhteşem Coğrafi Bilgi Sistemi çöpe gitti.

O şahane kadro ve Kurulu Tesis darmadağın edildi. Tamam, kısmen var, birileri hazıra kondu. Ama kısmen ve güdük; tüm Sakarya’yı içermiyor, içeremez de!

                                                               *

Özel Sektör ve bu ülkeyi ayakta tutan Yatırımcı Çağdaş Şirketler şimd Coğrafi Bilgi Sistemleri ile dünyayı keşfediyorlar. Siyaset boşuna böbürlenmesin; bu ülkeyi bu günlere getiren; üreten ve dünyaya pazarlayan Özel Girişimcilerdir.

ÇALIŞANLAR-EMEKÇİLER; çöllerde, Sibiryalarda ömür harcayanlar! Onların alınları, elleri öpülür!

                                                               *

Duygulandım, gururlandım; Google’da Doç. Dr. Vahap Tecim’i aradım.

“ Prof. Dr. Vahap Tecim: Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Kurucusu ve Bölüm Başkanı !” çıktı ekranıma. Gözlerim nemli, Vahap Hocam ile ayrıca gurur duydum.

Keşke; SAÜ TEKMER irtibat kurabilse; Vahap Hocam ile SAÜ de O Bölümü kursa!