Evet,sayfa okurları geçen hafta yaşanan doğal afetlerle ilgili yaşanan mağduriyeti yazmıştık. Bu hafta doğal afetlerle,depreme,yangına ve sel su baskınlarına karşı ön ekspertiz ve riziko teftişinin ne kadar önemli olduğunu yazalım, bilgilendirelim.

Riziko teftişi ve ekspertiz; sigortalanacak üretim tesisleri,fabrikalar,kıymet değerleri yüksek yerler gayrimenkuller,değer ihtiva eden ve risk teşkil eden yerlerin,ön ekspertiz sonrası risklerinin belirlenmesi yani risk haritasının çıkarılmasıdır.

Sigortalı talebine binaen, sigorta şirketi tarafından yapılan riziko ve ön ekspertiz sonrası; kıymet takdiri ve mutabakatı , eksperler tarafından veya resmi,  ehliyet sahibi bilirkişi tarafından yapılır.Mutabakat neticesinde ;  sigorta şirketi, sigortalı ve eksper tarafından imza edilen  rapora dayanarak  sigortalama işlemi yapılır.  Riziko teftişi ve ön ekspertiz aşamasında ,sigortalanacak malın kıymeti ,  yerin konumu,fiziki yapısı, risk durumu iyi analiz edilmelidir. Bu durum müşteri açısından olduğu kadarsigorta şirketleri tarafından da fazlaca önemsenmektedir.  Son zamanlarda,doğal afetlerin,depremlerin sıkça yaşandığı bir dönem içerisindeyiz. Bilindiği üzere Temmuz-Ağustos aylarında ,  orman yangınları, depremler ve sel baskınları sonucunda  ciddi can ve mal kaybı yaşanmıştır.

Sigortalanacak yerlerle ilgili,sigorta şirketitarafından  yapılan ön ekspertiz ve riziko teftişinin önemi  yaşanan doğal afetler sonrası meydana çıkmıştır. Örneğin,Kastamonu ve diğer illerimizde yaşanan sel felaketinde, sigorta şirketi tarafından yapılan ön ekspertiz ve riziko teftişinde uygunsuz olan yapıların, yerlerin ileriye dönük yaşanacak olaylarda ne denli uygun olup olmadığı raporu verilmiştir. Özel Sigorta şirketleri, sigortalanacak yerlerin can ve mal kayıplarına karşı riziko teftişi yaparak bir nevi alarm vermişlerdir. Görülen riskleri  önceden rapor etmişler ve sigortalanacak yerlerde ne gibi önlemler alınması gerektiğini bildirmişlerdir. Teftiş sonrası önlem alınmasına rağmen sigortalanmaya konu olamayan yerlerde vardır. Sigorta şirketleri , bazı yapıların fiziki yapısı ve coğrafi konumuna bakarak,  riskin yüksek olduğu yerlerde , sigortalıyı yazılı rapor ile uyararak sigorta işlemlerini yapmamaktadır. Bazı yapıların sigortalanması, ancak ve ancak olası risklere karşı gerekli tedbirlerin alındığı ve istenilen şartların yerine getirildiği durumlarda yapılmaktadır.

İşin özetine gelirsek, Özel sigortalar, maddi olarak kaybettiklerimizi yerine koymak için vardır. Ayrıca yaşanabilecek felaketleri öngörerek, riziko teftişi yaparlar ve sigortalıları uyararak can ve mal kayıplarının oluşmasını önlerler.

Özel sigortalar konusunda bilinçlenmemiz ve araştırma yapmamız artık çok önemlidir.

Evet,bu haftada önemli konuya değinmiş olduk. Haftaya, hayatımızın akışında ihtiyacımız olan başka bir konuda buluşmak üzere.

Kalın sağlıcakla.

Hasan KORKMAZ.

[email protected]