Sel felaketiyle başladığımız bir haftayı geride bıraktık.
Geçen hafta sonunda Kaynarca’da yaşanan felaketi en ince ayrıntılarıyla okurlarımıza aktardık.
Felaketin yaşandığı gün, Kaynarca Temsilcimiz Sezgin Tutar’ın, “Sel suları tepelerden geldi, 5 dakikada neredeyse tüm ilçe su altında kaldı” diyerek verdiği haberi, onun bu sözlerini aktararak manşetimize taşıdık.

Bir sonraki gün felaketin boyutlarını, yarattığı zararı gündeme getirdik ve felaketin nedenleri arasında gösterilen ‘dere yatağının darlığını’ okurlarımızın dikkatine sunduk. Felaketin üçüncü günü ise Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı’nın, çok yerinde bulduğumuz önerisini  “Kaynarca Afet Bölgesi İlan Edilsin” başlığıyla manşetimize taşıdık. Kaynarca hala yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu süreci yakından izlemeye devam edeceğiz.

Geçen haftanın başında Adapazarı da bir felaketin eşeğinden döndü. Kimine göre 10 dakika, kimine göre 20 dakika süren kuvvetli yağış sonrasında kentin neredeyse tüm cadde ve sokakları göle döndü, işyerlerini su bastı. Şanslıyız ki o kadar sürdü. Biraz daha devam etse fatura çok daha ağır olacaktı. Bu habere, ‘Adapazarı’na da 10 dakika yetti’ başlığıyla yer verdik. O gün, metrekareye 20 dakika içinde 110 kilogram yağış düştüğünü açıklayan SASKİ, ertesi gün tahliye edilen suyun miktarının, Adapazarı’nın Sapanca Gölü’nden kullandığı 1 günlük su kadar olduğunu duyurdu. Bu açıklamayı da ‘SASKİ’ye göre ucuz atlattık’ diye yorumlayarak haberleştirdik.

Bu köşenin konusu değil ama burada bir şeye dikkat çekmek gerekiyor. Küresel ısınma ve iklim değişikli uzun süredir gündemde. Bilim insanları yaşanacak olumsuzluklardan söz ediyor ve uyarıyor. Nitekim son dönemde zarar verecek boyuttaki yağışlar artamaya başladı. SASKİ’nın ‘metrekareye şu kadar yağış düştü’ diye yaptığı açıklamalar da bunu doğruluyor. O halde altyapıyı, anormalmiş gibi görünen ama normalleşmeye başlayan bu yağış miktarlarına uygun hale getirilmesinin zamanı gelmiş demektir. Aksi halde önümüzdeki dönemlerde bu böyle su baskınlarını yaşamaya ve her defasında da, ‘yapabileceğimiz bir şey yoktu’ anlamını taşıyan metrekareye şu kadar yağış düştü açıklamalarını okumaya devam edeceğiz.

Haftanın beşinci günü, kimilerini gülümseten kimi kesimde de ‘Çok önemli işler yapılıyor’ algısıyla karşılanan market denetimlerini manşetimize taşıdık. ‘Marketlerde Sıkıyönetim’ başlığıyla verdiğimiz bu haberde, belediye başkanları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla ‘Fahiş fiyatla mücadele başlattıklarını’ belirtiyor. Yapılan ise sadece raf ve kasa fiyatı karşılaştırması. Bir de ürünlerin son tüketim tarihleri. Yorum okurun…

Aynı gün gazetemizde, yazarlarımızla birlikte Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nu ağırladık. “Soru Yağmuru” başlığıyla bugün okuyacağınız söyleşiye başlarken Balkanlıoğlu bir haber verdi. Ticaret Bakanlığı’nın ‘Ekmeğin kilogram fiyatı 5 liranın üzerinde olmayacak’ diye genelge gönderdiğini ve ve bunun gereğini yerine getirmek üzere kurulan İtiraz Komisyonu’nun bugün için karar vereceğini açıkladı. Balkanlıoğlu, İstanbul, Ankara ve Bursa’dan sonra Sakarya’da da ekmek zammının erteleneceğini duyurdu. Haftanın son günü ‘Ekmek zammı geri alınıyor’ başlığıyla çıktık.

Bu konuda da bir not düşmek gerekirse, un fiyatına, yakıt fiyatına, diğer girdi maliyetlerine müdahale etmeyen hükümetin, artan maliyetin bir kısmını ürüne yansıtmak isteyen fırıncı esnafına yüklenmesi, market denetimlerinde olduğu gibi popülizm kokuyor. İnsanlar aynı hassasiyeti doğalgaz ve elektrik fiyatlarında da, ÖTV ve KDV’lerde de bekliyor.

Uzunçarşı tarihi ve siyaset…

Genel Müdürümüz Özgür Arık’ın anı söyleşileri ses getirmeye devam ediyor. Uzunçarşı’nın 70 yıllık esnafı, merkez sağın önemli isimlerinden Özcan Toplan ile yaptığı söyleşi ilgiyle okundu. Kente mal olmuş insanların bir döneme ilişkin anılarının kayda alınması açısından da büyük önem taşıyan bu söyleşiler bu hafta yine çok renkli bir isimle sürecek.

Hülya Bilgin Çolakoğlu bu haftaki söyleşisinde, özellikle genç kuşağı tehdit eden obeziteye dikkati çekti. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü ile yaptığı söyleşinin başlığı bile ürkütmeye yetiyordu. Öğütlü, obez çocuk sayısının her yıl 10 kat arttığını belirtiyor ve anne-babaları uyarıyor.

Bu hafta sayfalarımıza farklı konsepte bir de esnaf söyleşisine yer verdik Kadın sayfamızın editörü,  yazarımız Aylin Yüksel, Serdivan Mavi Durak’taki kadın kuaförü Okan Seven ile söyleşti. Özellikle kadın okurlarımızın ilgiyle okuduğunu düşünüyoruz.

Ve bugün ilkini yayımlayacağımız Soru Yağmuru... İlkini Vali İrfan Balkanlıoğlu ile yaptığımız söyleşiye gazetemiz yazarlarının önemli bir bölümü katıldı ve çeşitli sorular yöneltti. Önümüzdeki dönemde pazartesi günleri ‘Soru Yağmuru’ günü olacak. Kent gündemine göre kimi zaman İl yöneticilerini, kimi zaman bilin insanlarını, kimi zaman iş dünyasından isimleri, politikacıları, farklı kesimlerden insanları konuk edeceğiz ve yazarlarımız kendilerine gündem üzerine sorular yöneltecek.

DESTEĞİNİZİN DEVAMINI BEKLİYORUZ

Eylül ayı ile başlayan yeni dönemde gazete tirajlarında da oynama var. Ancak bu yerel gazetelerin içinde bulunduğu krizi aşması açısından yeterli değil. Daha önce yaptığım çağrıyı yinelemek istiyorum. Sakarya’nın yerel gazetelere ihtiyacı var. Her gün en azından bir yerel gazete alarak destek olun. Ve kendi okurlarımıza sesleniyorum. Bizim Sakarya’yı okuyun, okutun.

Daha dolu gazetelerle buluşmak üzere hoşça kalın…

Tuncer Kalaycı