Sevgili okurlar,
1913 yılında, “Adapazarı İslam Ticaret Bankası” adıyla kurulan ve 1937 yılında “Türk Ticaret Bankası” unvanıyla “bankacılık faaliyeti” gösteren kurum, 2002 yılında faaliyetleri durdurularak, bir tarihi bankaya sektörden men etmişlerdi.
Şimdi BDDK'nın kararıyla, bankanın yeniden faaliyete geçeceği duyuruldu.
Bu çok önemli bir karardır..
Sakaryalı ticaret erbabının kurduğu, yaşattığı ve Türkiye’de  bu sektörde bir “ilk olma özelliği taşıyan” banka ile hafızaların tazelendiği görülür ki karar, Sakarya’yı, Sakaryalı kurucu geçmişi yakından ilgilendirmektedir..
Adapazarı merkezde binası hala ayakta duran ve kapısını kilit vurulduktan sonra “müzeye” çevrileceği ve bu nedenle bakıma alınan binanın, yeni karar bağlamında kullanılıp, kullanılmayacağı meçhuldür..
Yeni bir şube ihdas edilse de, bu bina Sakaryalı müteşebbislerin büyük hatırası olarak korunmalıdır..
Temennimiz, bu tür tarihi kurum ve kuruluşların siyasete kurban edilmemesidir!

BİSİKLET KENTİ SAKARYA!
Sevgili okurlar,
Sakarya TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Mergül’ün moderatörlüğünü yaptığı programa bizzat katılarak, bu konudaki görüş ve düşüncelerimi, katılımcılar yanında izleyenlerle paylaştım.
Sakarya’nın “Bisiklet Kenti” unvanını alması gerçekten sevindiricidir. Bu bağlamda, Sakarya’da dağ sporları yarışlarının yapılması da isabetli oldu. Ancak Sakarya üzerine aldığı bu unvanın içini doldurmalı ve bisiklet kenti Sakarya ile ilçeleri de bütünleştirmelidir. Bu manada yapılacak etkinlikler ilçelere, merkeze yayılmalı halkın katılımı ve desteği sağlanmalıdır. Ayrıca belediyeler ve ilgili birimler bisiklet yollarının ihdası için üzerlerine düşeni yerine getirmelidirler. Yoksa, bu unvan havada kalır, yarışlar da ‘paket program’ anlayışından öteye gitmez!. Kaldı ki, son yarışlara katılan sporcuların yarış, yaşam heyecanlarına kesitlerine tanıklık etmedik!?. Hep başkan Ekrem Yüce’nin adı önde oldu. Keşke yarışlara katılan sporcuların da “ilginç yaşam, yarış öyküleri de” basına yansısa ve bunları paylaşabilseydik, güzel olmaz mıydı?
Zaten, “uluslararası organizasyonların amacı tanışma, kaynaşma, yarışma ve kültürel buluşmalara” vesile olmaktır. Bu nedenle, “Sakarya genelinde bisiklet sevdirilmeli” trafik akışı içinde,”bisikletlilere yol vermeli” ve “onlara daha fazla tolerans” göstermeliyiz..
Bir bakıma,”üniversite kenti olan Sakarya’da” öğrencilerin bisiklet ile buluşturulması, kent unvanına büyük değerler ve anlamlar katacaktır.
Ulaşımdan yana dertli olan öğrencilerin,”önündeki engel olan yokuş” bir şekilde aşılmalıdır..Bunun için çeşitli öneriler ortaya atılıyor.Buna belediye yöneticileri ve resmi erkan da kafa  yormalıdır..


OFF-ROAD YARIŞLARI
Öte yandan bir başka heyecanın Sakarya’da yaşanması da dikkatlerden kaçmadı..
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, sporun her dalında dev organizasyonlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bunlar elbette sevindirici gelişme ve organizasyonlardır.
“BMX ve MTB “dünya yarışlarının ardından bu kez de “Off-Road” alanında Türkiye’nin en büyük ve prestijli yarışı Sakarya’da start alması mevsimsel olarak ta isabetli olmuştur.
Off-Road Türkiye Şampiyonası, 5. Ayak yarışlarının, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Poyrazlar ve Karaköy parkurlarında gerçekleştirilmesi, bir başka heyecanın kentimize taşınmasını vesile kıldı..
Bütün bu organizasyonların sürekliliği, halkla bütünleştirilmesi ve alabildiğince her kesim yarışçıların Sakarya’ya davet edilmesi gerekir..

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER
Sevgili okurlar,
Sakarya’da belediyeler öncülüğünde bir dizi “kültürel etkinliklerin” düzenlendiğini basından takip ediyoruz..
Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Adapazarı Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen etkinlikleri yakından takip ediyorum..
Bu bağlamda konserlerde düzenleniyor..
Yine Sakarya sinemalarında da ilginç filmlerin vizyona girdiğini görmek sevindirici..
Bazı tiyatro etkinlikleri ile ilgili haberleri de okuyoruz..
Bütün bu etkinliklerin, üniversitelerimiz, orta ve lise ve hatta ilkokullarımız neresindedir?
Ayrıca bütün bu etkinlikler yanında Sevgili Portre Yazarı Fahri Tuna’nın başkanlığında Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi (TYB) öncülüğünde,  “Sakaryalı Hikayeci ve Romancı Sait Faik Abasıyanık’ın” konuşulması ve anılması kadar, bu etkinliklerin “Değişim Yayınları” bünyesine de taşınması takdire şayandır..
Dur, durak bilmeyen arkadaşımız Fahri Tuna, Taraklılı merhum ünlü Hattat Saim Özel ile ilgili bir anma niteliğinde “Ahde Vefa” etkinliği düzenlemesi bir başka güzellik oldu..
Esas olan Sakarya’nın sanatta, edebiyatta, sinemada, tiyatroda, sporda ve diğer alanlardaki değerlerini hatırlamak, onların hatıralarını yaşatmak, mücadele kesitlerini yeni nesillere anlatmaktır..

KÜLTÜR ADIMLARI!
Yoksa, taşradan gelenlerin siyasi kişiliklerin, duruşlarının Sakarya’nın kültür değerlerine katacağı bir şey yoktur!
Kaldı ki, bu tür toplantılara sadece siyasi kişi ve kişiliklerin davet edildiğini görmek içimizi karartıyor!
Kaldı ki, bu toplantılara bile eski  milletvekilleri, belediye başkanları, iş insanları,  sivil örgüt temsilcileri, partililer, meclis üyeleri, karşıt görüşlü şahsiyetler, neden davet edilmez?..
Ediliyor da, onlar mı bu tür etkinliklere katılmıyorlar bilmem!?
Unutulmasın ki, kendi kültür değerlerine sahip çıkmayanlar, kentin kültür hafızasına hiçbir katkı sunamazlar!..
Bu bağlamda, toplantılara ev sahipliği yapan “Adapazarı Sait Tanış Kültür Merkezi ve Değişim Yayınları” yetkililerini tebrik ediyorum..
Demek ki, bu kentte kültüre, kültür değerlerine, kültür adamlarımıza sahip çıkanlar var..
“Bu toplumun, tarihsel süreç içinde yaşam kesitlerini, anlayışlarını, düşüncelerini, ortaya koyduklarını, biriktirdiklerini, değerlerini, bu manada kent, ülke hafızasına katkı sunanları hatırlamak, yaşatmak, yaşamak, onların bu güzelliklerini, gelecek kuşaklara aktarmak” hepimizin görevi olmalıdır..
Bu bakımdan Sakarya, “Kültür kenti mi, bisiklet kenti mi” olmalı?
İkisi de mi olur?
Bu konuda çaba sarf edenlere selamlar olsun!

HATIRLATMA!
Değerli okurlarım,
Fahri Tuna ile birlikte hazırladığımız son kitabımız “Hakikatin Peşinde Bir Ömür Yusuf Cinal”, Değişim Yayınları ile Oktay Sarı Gazete Bayii’nden temin edebilirsiniz..
Teşekkür ederiz!