Havaların soğuması ile birlikte bu sene hepimiz bağışıklığımızı güçlendirmek için takviye almanın dışında neler yapabileceğimizi araştırıyoruz.

Kış mevsimi havaların soğuması ile birlikte vücudumuzun kendisini korumak için yağ depoladığı bir mevsim aslında. Bu nedenle kış mevsiminde beslenme diğer mevsimlerden daha farklı. Bu dönemde hem güçlü bağışıklık hem de sağlıklı kiloda kalmak için beslenme düzenimizde bir takım değişiklikler yapmak şart.

Öncelikle bu dönemde öğünlerin besin içeriğini değiştirmek gerekiyor. Erken kararan soğuk hava, erken saatte işe gitmek bu dönemde karbonhidrat tüketim isteğini arttırıyor. Bu nedenle kış mevsiminde karbonhidrat, tatlı tüketiminin önüne geçmek için öğünlerdeki protein tüketimin bir miktar arttırmak gerekiyor.

Et, tavuk, balık gibi hayvansal protein kaynaklarının yanına kuru baklagilleri de haftada 2-3 gün olacak şekilde tüketmeyi ihmal etmeyin.

Yine bu mevsimin meyvelerinden nar, kivi, cennet hurması, mandalina, greyfurt gibi antioksidan kapasitesi yüksek meyvelerden günde 2 porsiyon tüketmeye özen gösterin.

Pancar, kırmızı havuç, kişniş, brokoli yine kış mevsiminin antioksidan kapasitesi yüksek sebzelerinden. Bu dönemde bu sebzelere sofranızda yer verin.

Soğan, sarınsak, pırasa, kereviz yine kış mevsiminde sıklıkla tüketilmesi gereken sebzelerden. Bu sebzeler bağışıklık sistemi kadar bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler içinde önemli sebzelerden.

Kış mevsiminde kuşburnu, rooibos, hibiskus, portakal kabuğu, ıhlamur gibi c vitamini içeriği yüksek bitki çaylarını günde 1-2 kez tüketmeye özen gösterin.

Havaların soğuması ile birlikte hareket malesef azalıyor. Bu sene Covid-19 salgını da eklenince evlerden çıkmak her zamankinden daha riskli. Oturduğunuz yer dışarıda egzersiz yapmaya uygun değilse ev egzersizlerini ihmal etmeyin. Çünkü egzersiz bağışıklık sistemi üzerinde sağlıklı beslenme kadar önemli.

Evde geçirilen zaman arttıkça atıştırma isteği, tatlı tüketimi artar. Bu da malesef kilo almaya sebep oluyor. Ayrıca çok fazla miktarda karbonhidrat ve abur-cubur tüketimi bağışıklık sistemini de olumsuz etkiliyor. Evde tahıllı ürünlerle yaptığınız tatlıları, salep gibi tatlı içecekleri tüketebilir veya kuru meyveler ile tatlı isteğinizi azaltabilirsiniz. Böylece hem daha az kalori alırsınız hem de paketli ve hazır ürün tüketiminizi azaltmış olursunuz.

Bu dönemde her zaman olduğu gibi yoğurt, kefir, az tuzlu turşu gibi probiyotik besinleri tüketmeye özen gösterin. Benim tavsiyem kış mevsiminde ara ara probiyotik takviye de almanız. Özellikle antibiyotik kullanımı sonrası çok önemli.

Benim her kış rutinime eklediğim zencefil suyu da hem bağışıklığınızı destekleyecek hem de metabolizmanızı hızlandıracak bir içecek.

1 baş parmağı kadar zencefilin kabuklarını soyduktan sonra katı meyve sıkacağında sıkıp tüketebilirsiniz.

Havaların soğuması nedeniyle su tüketiminizi ihmal etmeyin. Her gün 2 litre su tüketmeye özen gösterin.

Herkese sağlıklı günler dilerim…