Dünya’nın çivisi çıktı. Global piyasalarda görülmeyen, hayal edilmeyen şeyleri yaşar olduk. Abd’de halk, eyalet meclisini silah ile basıyor, Trump ise “İyi çocuklar ama biraz kızgınlar” diyor. Eyalet polisi saldırganlar için işlem yapmıyor. Akabinde Abd’de ekonomik veriler açıklanıyor, -3.6 beklenen daralma verisi -4.8 açıklanıyor. Peşinden Fed başkanı Jerome Powell açıklama yapıyor “sınırsız parasal gevşeme için tüm imkanları kullanıyoruz” diyor. Peşine corona sorununu para ile çözemeyeceklerini anlatıyor. Ama başta ABD olmak üzere dünya borsaları ralli yapıyor. Bakan Albayrak’ın dediği gibi (gerçek) ekonomistlerin devreleri yanıyor (Diğerleri ne olup bittiğini anlamadığı için, onlarda yanacak devre yok zati).

   Petrol fiyatları bir gün -37 $ oluyor, birkaç gün sonra +19 $ oluyor. Dünya piyasalarında emtia fiyatlarını anlamak için emtianın geçmiş hikayesini ve tarih bilmeniz gerekmektedir. Aslında tüm olan biten yakın geçmişte olan olaylar, tabi o zamanlar internet yok. Sadece doğruları yazan gazeteler ve bir televizyon kanalı vardı. Bizde o şekilde öğreniyorduk, tabi şimdi internet var, yaz google amca’ya ilk gördüğünü oku, doğru mu! yanlış mı! araştırma ve inan o yazılana, sonra başla ahkam kesmeye. Sonrasında bizde olayın aslını anlatmak için deve’ye hendek atlatmaya çalışalım. Aslında olay çok entresan siyonizm, araplara savaş açtıktan sonra yaşandı tüm olaylar (6 gün savaşları ve yom kippur savaşı). İsrail’i Abd desteklerken, Arapları (Arap yarım adası ve Afrika kıtasında ki opec ülkeleri + Mısır ve Suriye’yi) ise bugün ki Rusya (SSCB) destekliyordu. Bakın ki Allah’ın hikmetine amaç yine aynı idi, İsrail’in kutsal toprak kavgası. Haliyle bu savaş petrol fiyatlarında hızlı değişikliklere yol açınca olaya Abd, sarsılan ekonomisini kurtarmak için İsrailin yanında yer alarak girdi. O zaman ki süper güç olan Rusya’da (Kominizm ile yönetiliyordu) Araplara hem silah, hemde askeri destek verdi. Olaya sonradan el atan Avrupa ülkeleri Abd ve İsrail’in yanında yer almak isteyince Rusya Avrupa’yı nükler silah kullanmakla tehtit etmişti. Avrupa en uygun şekilde “R” ye takıp olaya Fransız kalmayı tercih etmişti.

   Aslında demem o ki bugün ki savaşın tarafları para (kapitalizim) ile para (kapitalizim + siyonizm), Biz mi neredeyiz bu savaşta, filler tepişirken yaptığı pisliğin altında ki çimleriz bizlerde.

Biz demişken, gloabal piyasalarda sınırsız parasal genişleme yaşanıyor, Normal şartlarda bunun bizim ekonomimize iyi yansıması gerekirken; Fed faizleri yükseltti, döviz yükseldi. Faizleri dibine kadar indirdi, döviz yükseldi. Corono çıktı, döviz yükseldi. Petrol fiyatları indi, döviz yükseldi. Petrol fiyatları çıktı, döviz yükseldi. Virüs etkisini kaybetmeye başladı, döviz yükseldi. Aslında hikaye bizde farklı, sorun demek ki bizim yönetimde. İtibarda tasarruf yapmayan büyük lider, büyüklüğü bize içimizde hissettirdi. Doğrusu belliyken yapılan yanlışlar ülkemizi iyice fakirleştirdi.

   Ha bu arada iki yıl önce 6.80 de DOLar’ını satan MHP teşkilatı, kaç seviyesinden DOLar’ını yerine koydu bileniniz var mı? Yok yeni bir atraksiyon olunca adama sorarlar.  Hani sen satmıştın, nereden çıktı bu DOLar’lar diye şey ettim. Yoksa başka bir niyetim yok.

   Sen neler yapıyorsun bu corona günlerinde diyen soran dostlarıma: ne yapayım iş, güç mücadele veriyorum. Sokağa çıkma yasağı olduğu zamanlar da kendimi yemeğe verdim. Yok yok yemiyorum. Beni bilenler, yemekle aram olmadığını bilir. Yemek yapıyorum, sonra resmini eşe dosta gönderip çöpe döküyorum. Ya şimdi siz sorarsınız neden çöpe döküyorsun diye, kolu komşuya ikram etmek istiyorum ama paralelci, fetoşcu veya terörist damgası vururlar diye. Yazıyı annem ve cocuklarım okumuyordur inşallah, annem kemikleri mi kırar, çocuklara da kötü örnek olmayayım. Hafta’nın ata sözünü de buraya bırakıyorum “İmece günü, bulut görmeyene ne mutlu”

BİST100: 101.110 da kapatan endekste, Düşüşle başlayacağımız bir haftaya giriyoruz. 96.750 ve 93.275 aşağılarda takip edeceğimiz destek rakamları olacak. Dirençlerden bahsetmiyorum, tepeler bulutlu ama olası olumlu gelişmeler için 102.500 en önemli direnç. Bu hafta piyasa tuzaklarla dolu olacak.  Geçen hafta belirttiğim gibi ben yine short tarafında olacağım.

DOLar: Ve savunulan psikolojik kale 7 TL de geçildikten sonra $ ın önünde sadece tarihi zirvesi olan 7.21 kaldı. Okkalı bir swap veya IMF anlaşması DOLar da mutlaka bir gevşemeye sebep olacaktır. Ama bu düşüş 6.79 a kadar olabilir ki teknik içinde bu düşüş olumlu olarak gözüküyor. Sonrası malum yapısal reformlarda saklı kalır.

ONS ALTIN: Geçen hafta verdiğim değerler arasında hareket eden Ons Altın bu hafta’ya sürpriz hareketle başlayabilir. Aşağıda desteklerimiz 1.670, 1.640 ve 1.600 $ olarak karşımıza çıkıyor. Yukarı doğru ise 1.718 ve 1.750 $ direnç olarak görülebilir. Altında biraz gevşeme sonrası sert hareket herkezi ters köşede bırakacaktır.

Hepimize sağlıklı ve bol bereketli iyi bir hafta diliyorum.