Merhaba, kısa bir aradan sonra yine beraberiz. Ülke gündeminde farklı bir şey yok, aynı tas aynı hamam. Gündem kayıkçı kavgası ile devam ediyor. Geçen hafta merkez bankasının 0.75 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesi ile finansal piyasalara ufak bir gaz daha verildi. Sorun bu gazı piyasalar alamadı. Nedenine gelince yabancı yatırımcının yokluğu.

Allah, Allah diyeceksiniz şimdi değil mi? Televizyon ve sosyal medya’ya göre yabancı yatırımcı için bir birini eziyor görüntüsü var çünkü! Ama işin aslı tam öyle değil işte, Devamlı yabancı takası artıyor deniliyor, Bir taraftan da yabancı yatırımcı şu kadar milyon DOLar’lık satış yaptı deniliyor. Peki, hangisi doğru? Aslına bakarsanız ikisi de doğru. Bu olay sizin bardağın ne tarafından baktığınızla alakalı.

Kısa ve sade bir dille anlatayım; Gerçek yabancı hisse senedinde satıyor, Takas oranı lot bazında azalıyor. Hisseler de kalan lot sayısı azalmasına rağmen, borsa yükseldiği için hisse fiyatları da yükseliyor, Yabancı yatırımcının elindeki kalan lot sayısının fiyatı arttığı için TL bazında takası artıyor. Olay kısaca bu arkadaşlar. Şimdi biz bundan ne çıkarmalıyız, işte asıl mesele burada. Yabancının yüksek fiyattan sattığı hisseleri birileri alıyor. Ne için alıyor? Kim alıyor? Ne uğruna alıyor? Bu sorulara cevap bulabilirsek, önümüze kısa süreli yeni pencereler açılacak. Şimdi sizlere piyasalar da konuşulanları aktarayım. Hatırlarsınız varlık fonu bünyesine birçok şirket girdi ve bu şirketlerin yanında birçok fonunda parası girdi (emeklilik fonu, sosyal güvenlik fonu vs.) İMKB’da kamunun elinde olan 2-3 banka, 4-5 tane sanayi şirketi ve maden sektöründe el konulan 3 şirketi de eklersek kamu bist’da bayağı bir güç kazandı. İki ay önceki sert faiz indiriminde DOLar fırlamasın, borsa düşmesin düşüncesinde, borsadaki bankalara açığa satış yasağı kararı verildi ve hala kaldırılmadı. Şimdiye kadar anlattığım okyanus görünümlü olan borsamız, göle evrildi. Şimdi kim alıyor’a cevap bulduk sanırım. Şimdilik global piyasalar da bir sakinlik hali var, jeopolitik riskleri düşündüğümüzde, gerçek yabancı satarken, bıyıklı yabancı alım yaparken bunu ne uğruna alır? Tabi ki kuyruğu dik tutma, şahlanan ekonomiye destek olmak için! İşte asıl soru şimdi geliyor, Ne için alıyor?

Aslında heyecan dorukta, burada bir trampet çalması lazım. Size bir soru sorayım, cevabı siz verin olur mu? Servis zamanı ve kilometresi dolmayan aracı neden erkenden servise götürme gereği duyarsınız? Cevap: Tabi ki araç arızalandığı için olacaktır.

Peki piyasalarda ki bu gaz, coşku adını her ne derseniz deyin bu olay neyin habercisi? Bravooo SEÇİM. Şimdi ben soruyorum. Kanuni süre dolmamış iken neden seçim sinyalleri verilir? Ekonomi’nin motorunda, şanzımanında ses var pat pat patlak diye.

BİST100: Geçen hafta köşe yazmadığım için bir kıyaslama yapmayacağım. Geçen hafta endeks en yüksek 122.482 gördü. Olumsuz haberler olmamasına rağmen kar satışları ile haftayı 121.474 den kapattı .Bu hafta takip edeceğimiz destekler 121.000, 120.600, 120.200, 119.500 ve 118.500 olacak. Daha aşağısı ise trend kanal desteği 115.000 lere uzar. Dirençlerimiz 121.960, 122.300, 122.650 ve 123.700 takibimizde olacak.

DOLar: Haftayı 5.8892 ile kapattık. Faiz indirimi ile oynaklık oldu, haftalık en düşük 5.8388 en yüksek ise 5.9122 gördük. 5.83 altı şimdilik yok, 5.83 altında yorumlar farklı olacaktır. Yukarı ilk direnç 5.92, 5.9460 üzeri kapanışlar yükselişin işaretçisi olur. 5.97 üzeri kısa ama ana hedef 6.05 olur.

ONS ALTIN: Yükseliş yönünde devam ediyor. 1.572$ üzerinde hareketler sert olabilir. Geri dönüşlerde ana desteği 1.500$ bu destek gün geçtikçe yukarı çıkacaktır. Bu hafta ters bir haber olmaz ise 1.540/1.572$ aralığında oynaklık gösterecektir.

Hepimize bol bereketli iyi bir hafta diliyorum.