Güncel bulduğum,  irdelenmeli, durup üzerine düşünülmeli hatta önlem alınmalı dediğim sosyal bir konuya odaklanmak istiyorum bu yazımda.

 Zaman geçtikçe değişen, bu değişimleriyle birlikte güzelliklerini ve orijinalliklerini yitirdiklerini düşündüğüm, biraz üzüntü, aslında çokça da kaygı içerisinde izlediğim kızlardan, (bazı  istisnai genç kız profillerinden) söz etmek istiyorum.  

  Sözünü ettiğim dönüşümde,  çizgisi biraz farklı bu kızlarımızın. Onlarda öncelikle gözlediğim şu ki; Sanki dünyaya yaşamak için değil de yarışmak için gelmişler. Bunda sosyal medyanın, görsel basının, magazin programları, Amerikan dizi ve filmlerinin etkisinin çok büyük olduğunu düşünüyorum ki aslında uzmanlarda bunu doğruluyorlar.

Bu kızların hayatlarında ki en önemli şey ne yazık ki görsellik. Onlar için nasıl göründükleri, ne olduklarından çok daha önemli. Sadece nasıl göründüklerine ve neye benzemek istediklerine odaklanıyor ve buna çalışıyorlar. Bir süre sonra da mutsuz ve tatminsiz, sürekli beğenilme eğiliminde, ruhsuz ve duygusuz bir objeye dönüşüveriyorlar.

 Okumayan, okusa da okuduğunu anlamayan, yazıp çizmeyen, üretmeyen, zenginse bu konforu sadece kişisel zevkleri ve ihtiyaçları için kullanan, yok değilse konforlu bir hayatın hayallerini kuran, bu hedefine ulaşmak için, kendine her yolu da mubah kılan, olduğundan farklı görünme çabası içinde, dişiliğine oynayan, sanal kızlar doğuyor ve ne yazık ki gittikçe de çoğalıyorlar.

Bu resme oturan nesil aileden ve aile ilişkilerinden de uzak oluyor çok zaman. Yaşadıkları diğer ilişkileri ise ya kısa süreli yada  sanal oluyor …

SAPLA SAMANI  KARIŞTIRMAYALIM

 Genelleme yapmayalım pırıl pırıl, ne istediğini bilen, hedefi belli ve bu yolda ilerleyen çok düzgün çok doğru kızlarımız var çöple samanı da karıştırmayalım birbirine. Diğerlerini, siz de  hemen fark edeceksiniz. Bir dünya görüşü, ciddi konularda hiçbir fikri olmayan, sadece yeni mekanlar, yeni trendler peşinde koşan, ağzını burnunu yamulta yamulta, garip vurgular ve tonlamalarla konuşan ,hayal dünyasında yaşayan kızlar bunlar. Biri yazmıştı geçenlerde okudum ve çok güldüm. Kedi köpek ya da güzel bir şey gördüğünde ellerini fok balığı gibi çırpan kızlar var demişti. Acayipler… Ama onlar  çoğaldıkça,  toplum olarak onları ve bu hallerini kanıksamaya başladığımız gibi bir gerçek de var ortada. 

Her güzelliğe, her mutluluğa maddiyatla erişebileceklerini düşünen, yemek ve temizlik yapmamasıyla övünen, teşhircilikle istediğini elde edebileceğini, futbol maçlarına giderek, küfür ederek, level atladığını sanan, özgürlükle fütursuzluğu karıştıran, medeni  ve aydın olmayı ahlaksız olmakla bir tutma yanılgısına düşen, kişisel zevkleri söz konusu olduğunda olabildiğince ölçüsüz olabilen kızlar bunlar

ONLAR BİZİM ÇOCUKLARIMIZ

Bir kere çocuklarımızın göründükleri kişi olup olmadığını, donanımlarını, eksiklerini ve fazlalarını en çok gözlemleyen en iyi bilen bizleriz ki, onların bu sahte ve sığ düşüncelerle toplumda yer edinebilme çabalarının ne kadar boş olduğunu onlara anlatmamız gerekir. Gerçekler, kendi gerçekleri ve gerçek kişilikleri ile gerçek bir yaşam sürmelerini sağlamak ve bunun için çabalamak bizim önceliğimiz olmalıdır. 

Farkında mısınız acaba bu sözünü ettiğim genç kızların tek potansiyelleri seksapaliteleri ve dişilikleri böyle  çıkıyorlar yola ve biz bu durumu görmezden geliyoruz. Yarın yaşayacakları hayal ve kalp kırıklıklarını ise hiç düşünmüyoruz .Bir aksesuar, bir obje gibiler ortalıkta .Ve onlar hayatı böyle görünmekten ibaret sanıyorlar. Kocaman dünyada gittikçe küçülen nesnelere dönüşüyorlar. Hepimizin gözleri önünde küçülüyorlar. Aslında, sağlıklı ve mutlu nesiller için biz ebeveynlere burada çok iş düşüyor .Eskiden sevgi, saygı, edep ,adap vardı. Şimdi de olmalı. Onlarla çokça sohbet etmeli ve uzun uzun anlatılmalı şunlar;

 Kültürleri, eğitimleri, yerine göre değişen kriterleri, meziyetleri, başarıları, zarafetleri sınırları ve düşünebilen varlıklar oluşlarıdır onları güzel kılan. Bu değerler ne çok şey katar bir insana.

 Bir genç kızın kendisinin kıymetini bilmesi, bugünü yaşarken yarına dair planlar yapabilir olması, idealleri ve onların peşinde koşabilmesi nasılda güzeldir aslında.

  Sağlam, doğru ve güçlü ilişkileri, anlamlandırırken hayatlarını, tek başında ayakta durabilir oluşlarıda ,çok kıymetlidir. Fotoğraflanmaya, emojilerle taçlandırılmaya  ihtiyaçları yoktur aslında.

Biraz dikkat, çokça sağduyu ve   biraz farkındalık lütfen. Evet oradan hoş görünüyor olabilir. etrafta güzel kızlar çoğalıyor ne güzel, ama atladığımız çok önemli bir şey var, sırf bu çaba ile yaşayıp,  göz doldurmaya çalışırlarken, farkında değiliz  ama onların beyinleri ve kalpleri boşalıyor ve biz sadece izliyoruz….