2004 Haziran’ından beri Camili 1567 Küme Evleri’nde oturuyorum. Evim, Karaman atık su tesislerine kuş uçumu iki kilometre. Bu kadar mesafeye rağmen, on iki yıldır, nisan-ekim ayları arası bu tesisin kokusundan, kapıyı-camı açamaz, balkona çıkamaz bir durumdayız.

**

Bu arıtma tesisi, suyun süzülerek arıtıldığı bir tesis değil. Bildiğim kadarıyla biyolojik bir arıtma söz konusu. Yani, ustalık, bilgelik, tecrübe isteyen bir uğraş. Sıradan birinin, birilerinin bu tesisi aslına uygun işletmesi, sonuca gitmesi mümkün değil. Geçtiğimiz dönemlerde seçim kazanan bazı başkanlar, bu tesisin uzman çalışanlarını, sağa-sola sürüp, yerlerine işi bilmeyenleri atayınca, biyolojik arıtma alt-üst olmuş, koku dayanılmaz hale gelmişti…

**

Karaman-Camili-Korucuk üçgeninden oluşan Yenikent’te oturmayıp, bir işleri veya dost ziyareti için o bölgeye gidenler bile, Karaman Kavşağı’nda o tesisin önünden geçerken pis kokudan anında aracın camlarını kapatırdı. Bu derece yani…

**

Yıllardır koku o kadar ağırdı ki… Bölgede yaşayan insanların dönemin valilerine, belediye başkanlarına, hatta gazetelere giderek, soruna çözüm bulanması için çaba göstermelerini istemişti. Buna rağmen, bölgede oturan on binlerce insan, bu tesisin kokusuna mahkum bırakılmış, her defasında, süslü cümlelerle insanlar umut içine sokulmuştu.

**

İkisini attık… Koskoca 10 yıl. Bu kadar zaman içinde, böylesine derin ve insanların yaşamını etkileyen bir şikayetin giderilememesi düşündürücü. Sorunun ciddiyetini anlatmak için şu notu da düşeyim; ‘Bu koku nedeniyle Yenikent’teki evini satıp bölgeden taşınan insanlar tanırım..’

**  

Derken… Önceki gün SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş’ten itiraf gibi bir açıklama geldi. Keleş’in itirafı şöyle, ‘..Karaman atık su tesislerimizde özellikle yaz aylarında koku problemi yaşanıyordu. Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatıyla bu yönde çalışmalarımıza başladık. Ekiplerimiz en ileri uygulamaları inceledi ve projemiz tamamlandı..’

**

‘..Arıtma tesisimizde koku oluşturan ünitelerin üzerini kapatıyoruz. Bu sayede toplayacağımız gazı da arıtacağız. Bu yatırımımızla arıtma tesisimizin bulunduğu bölgelerde bir daha koku sorunu yaşanmayacak.. 30 Haziran’da ihaleye çıkıyoruz..’ Demek ki, koku problemini biliyormuşlar. Ancak, hareket etmek için Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun talimatını beklemişler. Böyle söylüyor Genel Müdür Keleş.

**

Merak ettim, Başkan Toçoğlu’nu, böyle bir projeye adım attıran sebep ne? Şikayetler derseniz… Şikayetler kendisi başkan olmadan beri vardı. Öyle sanıyorum ki, Başkan Toçoğlu, sıcak bir havada makam aracıyla o tesisin önünden geçerken, aracın camı açıktı. Birden o pis kokuyu teneffüs etti ve ‘Ne bu koku?’ diye bağırıp, sorunun çözülmesi için talimat verdi. Şaka bir yana, bölge halkı olarak, bu kadar yıl bu pis kokuyu çektikten sonra sevinelim mi, bilmiyoruz. Üzerinin kapatılmasıyla bu sorun çözülecek mi, onu hiç bilmiyoruz. Bekleyip göreceğiz!..

                                            **

Yukarıda okuduğunuz yazıyı 2016’nın 14 Haziran’ında, ‘O kokuyu itiraf ettiler!’ başlığıyla yazdım. Bugün 6 Aralık 2017. O tesislerin üzeri aylar önce kapatıldı. Ama maalesef, şu kış ayına rağmen biraz güneş kendini gösterse, o koku yine çevreyi sarıyor. Yazın sıcakları gelince bölgenin nasıl kokacağını tahmin bile edemiyorum! Kapatılan tesis bu mevsimde böyle kokarsa, gerisini siz düşünün artık!..