Hepimiz tatlıyı seviyoruz. Özellikle bizim kültürümüzde özel günlerin olmazsa olmazı tatlı. Doğduğumuz andan itibaren tatlı tatları daha çok sevecek şekilde dünyaya geliyoruz.
Eski dönemlerde atalarımız tatlı ihtiyacını meyvelerden karşılıyordu. Günümüzdeki gibi paketli, yüksek oranda şeker içeren gıdalar yoktu. Son 100 yılda sanayileşmenin artması, teknolojinin gelişmesi ile her şey elimizin altında. Buna tatlılarda dahil. 
Vücudumuz gün içerisinde belli bir sistem içerisinde işler. Harcayamadığı her enerjiyi depolar. Tatlı gıdalarda vücudumuzun en çok depoladığı besin öğesi. Çünkü biz farkında olmadan küçük porsiyonlarda büyük kaloriler alıyoruz. Bu nedenle tüketilen tatlının türü, miktarı ve tüketim saati önemli. 
Tatlılar içerisinde kalorisi en yüksek olan tatlı türü şerbetli tatlılar daha sonra çikolatalı en son da sütlü tatlılar geliyor. Özellikle diyabetli bireyler, karaciğer yağlanması olan ve kilo problemi yaşayan bireylerin bu tatlılara dikkat etmesi gerekiyor.
Peki tatlı bağımlılığından kurtulmak ve tatlı krizini önlemek için neler yapmalıyız?
•    Öğünlerinizde yüksek oranda protein içeren süt ürünleri, et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller gibi besinler yer alsın. Bu besinler sindirim süresi daha uzun olan besinlerdir ve az geç acıkmanızı ve kan şekerinizin daha dengeli olmasını sağlayacaktır.
•    Gün içerisinde ara öğünlerinizde meyve tüketin. Meyveler bizim temel tatlı kaynaklarımız. Diyabetiniz yoksa ve çok fazla tatlı tüketme isteği duyuyorsanız kuru meyveler tam size göre.
•    Haftada 1-2 gün gündüz ara öğünlerinde sütlü tatlıları tüketmeniz yine tüm hafta sizi kısıtlılık hissinden kurtaracağı için tatlı krizlerinizi önleyecektir.
•    Evde düşük kalorili tahıllı veya çavdar unu gibi posa içeriği yüksek unlarla yapacağınız kekler, sütlü tatlılar paketli tatlılara göre çok daha az kalori içerir ve kilo kontrolünde de size yardımcı olacaktır.
•    Su tüketimi tatlı krizlerinin en güzel çözümü. Yetersiz su tüketimi gün içerisinde acıkmanıza neden olacak ve tatlı tüketiminizi tetikleyecektir. 
•    Öğün saatlerinize gün içerisinde dikkat edin. Öğün atlamak kan şekerinizin düşmesine neden olur ve bu da tatlı tüketiminizi tetikler. 
•    Tarçın, karanfil gibi aromatik tatlar yine tatlı tüketiminizin azalmasına yardımcı olacaktır. Fakat tarçını 1 saatten uzun süre çay ve suyunuzda bekletmeyin. 

Herkese sağlıklı günler dilerim…