Sevgili okurlar,
Şüphesiz, dünyadaki gelişmeler, bizim yereldeki gerçekleri, güzellikleri konuşmamızı da engelliyor.
Sakarya, doğal güzellikleri ve imkanları ile diğer illerden büyük farklılar arz eder..
Havası, güneşi, yağmurları, yeşili, siyahı, ilkbaharı, sonbaharı, kışı ve yazı ayrı  renkler, güzellikler ile sizleri karşılar..
Eskiden harman zamanları, mısır kırımları, pancar sökümleri, tarladan patates, kabak toplamaları ile bin bir bereket ovasının sunduğu lezzetleri, bir kenara koyamazsınız..
Birleşerek, şarkılar eşliğinde tarlasına, çapasına giden, pancar tekleyen kızlarımızı hatırlayanınız var mı?
Şimdi Karasu’da Kocaali, Hendek ve Akyazı’da fındık toplama günleridir.. Eskiden birliktelik yapılarak, toplanan fındıklar  geçici işçiler  tarafından toplandığı gibi, işe artık makineler de yardım etmektedir..
Ne büyük bereket bu!
Sapanca’nın erikleri, Geyve’nin elmaları, üzümleri, kirazları, Taraklı’nn tarihi konakları nasıl anlatılacak?
Demem o ki, Sakarya gerçekten doğası, iklimi, toprağı ve insanı ile sadece yöresine değil, ülke ekonomisine de büyük katkılar sunmaktadır..
İşte son zamanlarda, Sakarya ekonomisine büyük ivme kazandıran Süs Bitkiciliği konusunda farklı bir çalışma ve telaşın içinde olan arkadaşlarımız da var..
Bizim Sakarya Gazetesi’nin haberine göre;” İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Sakarya Süs Bitkileri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Yaşar ve Festival Koordinatörü H. Remzi Adıyaman arasında imzalanan protokol kapsamında ilimiz öğrencileri bu yıl üçüncüsü düzenlenecek festivale katılma imkânı bulacaklar.
Festival alanında tahsis edilecek İl Millî Eğitim Müdürlüğü standında, misafir edilecek öğrencilere, peyzaj mimarları eşliğinde “Bitki Ekimi” eğitimleri verilecek. Festivalin Koordinatörü H. Remzi Adıyaman pandemi sebebiyle maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına hassasiyet gösterileceğini belirterek, festival süresince bitki eğitimlerinin verileceği öğrencilerin, festival alanındaki oyun grupları ve workshoplara katılımlarının da sağlanacağını ifade etti.
Sakarya İli Süs Bitkileri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Yaşar, festivale katılacak süs bitkisi yetiştiricileriyle ilgili çalışmaların, yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, öğrencilerin katılımının sağlanacağı İl Millî Eğitim Müdürlüğüyle imzaladıkları protokolün hayırlı olmasını diledi.”

Haber bu ya, inşallah Eylül ayında bu festival gerçekleşir ve bu saya de, pandemi bulutlarının da, Sakarya üzerinden olduğu kadar, ülkemiz üzerinden de, dağılmış olduğunu biraz daha görürüz..
Elbette Sakarya’da son zamanlara damga vuran “Süs Bitkiciliği” ile ilgili konuşulacak çok şey var..
Sakarya ekonomisine büyük katkılar sunan ve büyük gelişme içinde olan “Süs bitkiciliği” konusunda zamanın Valisi Aydın Gökaner ve diğer meslektaşlarının nasıl  altyapı çalışmaları yaptıklarını, hatta “seracılık” konusunda da, büyük adımlar attıklarını biliyorum..
Bizim nesil hemen, hemen Sakarya’ya gelip, başarılı çalışmalara imza atan valilerin, kaymakamların adlarını ezbere bilir..
Hala bu isimleri sanal ortamda sıralayanlar var..
Ne güzellik, ne vefa!..
Yine bu bağlamda, Akyazı’da olduğu gibi yurdun birçok yöresinde görevlerde bulunan ve adından söz ettiren eski Akyazı Kaymakamı Cemalettin Özdemir’in, tekrar Sakarya’ya bu defa vali yardımcısı olarak atanması bir başka güzelliktir..
Akyazılıların gönlünde taht kuran adı “efsane kaymakama “ çıkan Cemalettin Özdemir’in yeni görevi, hayırlı olsun..
Sakarya’ya yine büyük hizmetlerde bulunacağından eminiz..

***
Sevgili okurlar,
Yine yukarıda sözünü ettiğimiz “Süs Bitkiçiliğinin” Sakarya’ya gelmesinde büyük çabaları olan eski Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu’ndan söz etmezsem olmaz..
Tarım arazilerinin korunarak Sakarya’nın, aynı zamanda bir sanayi kenti olmasına ve bu bağlamda büyük hizmetlerin Sakarya’ya akmasında, yeni  küçük sanayi bölgelerin kurulmasında büyük hizmetleri olan Akyazılı dostum Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu’nun, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası(SATSO) Meclis Toplantı Salonu’na adının verilmesi, fevkalade yerinde olmuştur..
Sevgili merhum eğitimci gazeteci büyüğümüz Abdullah Çelik’i bu bağlamda hatırlamadan geçemeyeceğim..O bir gazeteci, bir eğitimci olarak Sakarya’nın bu yanlarını çok iyi bilen biri olarak, bildiklerini, yapılması gerekenleri valiler, kaymakamlar, daire müdürleri ile paylaşır, yapılması gerekenlere işaret ederdi..
Allah rahmet eylesin, böyle bilge büyüklerimizi kaybediyoruz!
Kim önermişse, kimin aklına gelmişse iyi etmiş!..
Sakarya, kendi bağrından çıkan değerlerini unutmamalı ve bu tür küçük dokunuşlarla taltif etmelidir..
Geçtiğimiz günlerde Akyazı’da  böyle bir jestin gerçekleştirilmesi de dikkatlerimizden kaçmamıştır..
Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şinasi Bayraktar ile kardeş Bayraktarların merhum babaları Hüsamettin Bayraktar’ın, ilçede yapılan bir okula adının verilmesi, son  derece yerindedir ve anlamlıdır..
Bu tür dokunuşlar, toplumu, bu toplumun fertlerini, insanımızı mutlu eder, özendirir ve hizmet yarışını daha da hızlandırır..
Şüphesiz, ilimiz Sakarya’da hizmetleri ile hatırlanacak, bu kente hayat verenler, bu kentin kültür değerlerine katkı sunanlarda vardır..
Onların da hatırlanması, onların da adlarının önemli eserlere verilmesi tek temennimizdir..
Sakarya ve Sakaryalı bunu çoktan hak ediyor..
Öyleyse, o hakkı teslim etmek bizlerin görevi olmalıdır..
Yeşiline, siyahına selamlar olsun!