Lezzet verici özelliği nedeniyle besin hazırlama ve pişirmede kullanılan tuz gün içerisinde sofralarımızda yerini alan vazgeçilmez baharat. Turşu yapımı, salamura, tuzda bekletme yöntemleri ise eski zamanlardan itibaren besinleri saklama yöntemlerinden bazıları.

Tuz aslında sodyum ve klor minerallerinin birleşiminden oluşmakta.

Sodyum besinlerin çoğunda doğal olarak bulunuyor. Bunun dışında maden suyu, karbonat ve kabartma tozunda da bulunmakta.

Sağlıklı yaşam için gün içinde önerilen tuz miktarı 1 çay kaşığı yani 5 gram. Fakat bizim toplumumuzda tüketim miktarı 15-20 gram yani 1.5-2 yemek kaşığı kadar.

Yüksek tuz tüketimi ile hipertansiyon gelişimi, felç, kalp ve damar hastalık riski arasında bir ilişkinin olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Günümüzde 18 milyon kişinin kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. 2030 yılında 23 milyon kişi olacağı öngörülüyor. Kalp hastalıklarından korunmak için tuz tüketiminin azaltılması çok önemli.

Birçok çalışmada aşırı tuz tüketimi ile mide ve böbrek kanseri arasında pozitif ilişki olduğu gösterilmiştir. Özellikle Helicobacter pylori ya bağlı mide kanserlerde tuzun önemli bir rolü olduğu bilinmektedir.

Tuz tüketiminin 5 gramdan fazla olmasının, kemik mineral yoğunluğunda azalmaya, osteoporoz riskinde artışa neden olduğu bildirilmektedir. Menapoza giren kadınların özellikle tuz tüketimini azaltması gerekiyor.

Aşırı tuz ya da sodyum içeren besinlerin tüketimi ile obezite arasındaki ilişki, birçok çalışmada ele alınmıştır. Örneğin çocuk üzerinde yapılan çalışmalarda, fazla tüketilen tuz ve şekerli içecekler ile obezite arasında pozitif bir ilişkinin olduğu saptanmış.

Tuz tüketimini azaltmak için öncelikle yemeklerin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığınız varsa bundan vazgeçmeniz gerekiyor.

Turşu, zeytin gibi tuzlu besinleri tüketmeden önce suda bekletmeniz içerisinde bulunan fazla tuzun uzaklaşmasını sağlayacaktır.

Yemekleri lezzetlendirmek için tuz yerine karabiber, nane, kekik gibi baharatları kullanabilirsiniz.

Maden suyunu tercih ederken sodyum içeriği az olanları tercih etmeye çalışın.

Salatalarınıza tuz eklememeye çalışın onun yerine sumak kullanabilirsiniz.

Tuz tercih ederken iyot eklenmiş tuzu tercih edin. İyot tiroid hormonunun işlevi için çok önemli. Yemekler piştikten sonra tuzu eklemeniz iyodun uçmasını engelleyecektir.

Sağlıklı günler…