Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun Meclis Toplantısı'nda söyledikleri köylerini, tarlalarını kaybetmek istemeyen Kaynarca Güven halkı için bir umut ışığı olabilir mi?
Başbakan Davutoğlu'nun AKP Sakarya İl Kongresi için ilimize geldiği gün Kaynarca'ya bağlı şimdi adı mahalle olsa da aslı köy olan Güven Divanı Kitler, Hasanbeyköy, Çevkerler, Balcılar'da oturan geçimlerini çiftçilik ve hayvancılıkla sağlayan köylüler hayatlarında belki de ilk ve son kez ellerine pankart alıp slogan attılar: "Topraklarımızda Organize Sanayi Bölgesi İstemiyoruz."
Kaynarca'nın diğer köylerinde olduğu gibi şimdi "Lahana Tarlasında OSB Olmaz" diyen bu köylülerin de ezici çoğunluğu her seçimde olduğu gibi son seçimde de oylarını gidip Recep Tayyip Erdoğan'ın, Davutoğlu'nun AKP'sine atmışlardı. Bu seçimde belki yine atacaklar.
Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Toprak Kurulu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Zeki Toçoğlu, “Toprak Kurulu’nun görevi önüne gelen bir arazinin tarım vasfını kaybedip kaybetmediğini araştırmaktır. Planlamak ise meclisin işidir. Toprak Kurulu mevcut arazinin tarım arazisi olduğunu söylerse, gereken Büyükşehir Meclisi tarafından yapılır” demişti.
Toçoğlu bunları demişti demesine ya. Yönettiği Büyükşehir sınırlarında tarım vasfını kaybetmeyen topraklar OSB sahası ilan edildi.
AKP'nin eski Kaynarca ilçe Başkanı İsmail Kaymak'da  bunu doğruluyor. Kurduğu Kaynarca İşadamları Derneği Başkanı olarak köylülerin yaptığı protesto eyleminini destekleyen TMMOB (Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği) Çevre Mühendisleri Odası yönetimini eleştiren açıklamasında köylülere hak veriyor.
Bu köylere kurulacak Makineciler OSB sürecinin yaşandığı dönemde AKP Kaynarca İlçe Başkanı olan İsmail Kaymak'ın dahi, "Burada arazisi olan vatandaşlarımızın hassasiyetini anlıyoruz. Gönül isterki bu sanayi ekilmeyen, atıl arazilerimiz olsa da oraya yapılsa" demesi düşündürücüdür.
Oysa OSB alanı olarak seçilen yerin yaklaşık 3 - 4 kilometre güneyinde Çal denilen mevkide(Adapazarı yönünde) taşlık, tarıma elverişli olmayan toprakların bulunduğunu herkes biliyor.
İsmail Kaymak açıklamasında gerekçe olarak "Kaynarcalı gençlerimiz işsiz ya da iş sahası olmadığı için gurbet ellerde hayatta tutunmaya çalışıyorlar” diyerek tarım topraklarının sanayiye kurban edilmesini, görmemezlikten gelinmesini istiyor.
Haklıdır, Kaynarca'da işsizlik sorunu bir türlü aşılamamıştır. Üç dönem iktidar olan AKP'de diğer partiler gibi işsizlik sorununa çözüm bulamamıştır.
Kaynarca Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Aliihsan Sert ve topraklarına OSB kurulmasını istemeyen köylüler de tıpkı AKP eski İlçe Başkanı İsmail Kaymak gibi sanayileşmeyi destekliyorlar. Ama verimsiz topraklarda.
Kaynarca köylüsü de Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu gibi toprak vasfı taşıyan arazilere fabrika yapılmasına karşı.
Büyükşehir Meclisi'nde "Toprak Kurulu’nun görevi önüne gelen bir arazinin tarım vasfını kaybedip kaybetmediğini araştırmaktır. Planlamak ise meclisin işidir. Toprak Kurulu mevcut arazinin tarım arazisi olduğunu söylerse, gereken Büyükşehir Meclisi tarafından yapılır” diye konuşan Başkan Toçoğlu ile Kaynarca köylüsü aynı ilkeyi savunmaktadır.
Gökten rahmetin yağdığı bir şubat günü eylem yapan köylüleri izlemek için gittiğim Doğantepe'de etrafıma baktığımda lahana ekili tarlaları, ikinci ürünü ekmek için toprağını hazırlayan traktörüyle çalışan çiftçiyi gördüm.
Üç dört kilometre uzağında taşlık tarıma elverişsiz alan varken, köylünün senede iki ürün aldığı,  ilçe merkezine bir kilometre uzaklıktaki tarım alanları sanayiye terk etmek....
Vicdanımın ve aklımın sesini dinledim bunları yazdım.
Zeki Toçoğlu başta olmak üzere sorumluların da o sese kulak vermesini dilerim.
Hayırlı Cumalar...