Sanal alemde her duyduğunuza, okuduğunuza ve gördüğünüze inanmayın. Eğer ilginizi çeken bir paylaşımsa bunu doğrulamadan ve teyit etmeden kullanırsanız mahcup olur belki de bir fitne ateşinin yakılmasına bile sebep olursunuz. Doğrulama ve teyit amaçlı örneğin teyit.org sitesini kullanmanızı tavsiye ederim.

Kısa bir süre önce, Ay’a insanlık için en büyük adımlardan birini atan Neil Armstrong ve Apollo 11 ekibinin, uzay görevi sonrası Anıtkabir’i ziyaret ettiklerine dair, hepimizin gururunu okşayan bir paylaşım yapıldı.

Doğrusu ilk kez duymuştum. Haliyle teyit ettim. Olay ve haber doğru…

1969 yılında aya ilk ayak basan Apollo 11’in Amerikalı astronotları, Armstrong, Aldrin, Collins seyahat dönüşü özel bir uçakla Ankara’ya gelerek Anıtkabir’i ziyaret etmiş ve Ata’nın huzurunda saygı duruşunda bulunmuşlar.

Bu astronotlar konferans ve reklam amaçlı pek çok ülkeyi dolaşmışlar ama Türkiye’ye geliş sebepleri biraz farklı.

Özellikle Atatürk için gelmişler.

Ata’nın huzuruna gelmelerinin nedeni, Atatürk’ün eğitim için yurtdışına gönderdiği ilk Türk uçak mühendisi Nejdet Eraslan’ın oğlu Arsev Eraslan’ın yazdığı manuel yazılım programmış.

O program olmasaymış, bilgisayar programı bozulan Apollo 11 dünyaya geri dönemeyecekmiş.

Bir Türk’ün, Dünya uzay ve havacılık tarihine imza atmasının ardında Atatürk’ün varlığını bildikleri için bu ziyareti gerçekleştirmişler.

Baba Necdet Eraslan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk mühendis adayı olarak Atatürk tarafından Fransa’ya gönderilmiş. Burada Ulusal Havacılık Yüksek Okulu’ndan mezun olan Necdet Eraslan, Türkiye’ye dönüp 1930-37 yılları arasında Eskişehir ve Kayseri uçak fabrikalarında havacılık mühendisi olarak görev yapmış.

Ardından yine Atatürk’ün isteğiyle roket eğitimi almak için 1937’de ABD’ye gitmiş. Roket eğitiminin yanı sıra Türkiye’nin ABD’den satın aldığı uçakları ve motorları incelemiş.

Necdet Eraslan, ABD tarafından aldığı öğretim görevlisi teklifini ‘’Atatürk’ün ülkesinde yapmam gereken işler var’’ diyerek reddetmiş ve Türkiye’ye dönerek ilk dizel motorları üretmiş, köylere elektrik ulaştırmak için su türbinleri icat etmiş.

1963 yılında NASA’dan teklif almış. Apollo 11 projesinde görev alacak personeli eğitmiş.

Oğlu Arsev Eraslan ise Almanya’da eğitim aldıktan sonra doktora için ABD’ye gitmiş. North Carolina State University’de uzay ve havacılık bölümünde doktora yapmış. NASA’dan Apollo 11 projesinde görev almış.

İlginç bir anekdotunu kendi ağzından aktarayım;

“ABD adına gizli projelerde yer alabilmek için ABD vatandaşlığı teklifini kabul etmem gerekiyordu. O dönemde park cezası yediğim için diplomamı bile alamıyordum. Pasaportum geçmiş, vizem bitmişti. Çok gizli projelere katılmam için ABD vatandaş formunu doldurmamı istediler.
‘Doldurmam’ dedim, ikna edemediler. Sonunda, ‘ABD ile Türkiye arasında bir savaş çıkarsa hangi tarafa gideceksin?’ dediler.
Ben de, ‘ABD’yi seviyorum ama Türkiye vatanım’ dedim. Bana bir mektup yazdırdılar. Mektupta, ‘ABD’yi de, Türkiye’yi de çok seviyorum, eğer ABD ile bir savaş çıkarsa 24 saat içinde hangi tarafa sadakatli olacağımı bildireceğim’ diye yazdım.
Bu formüle ikna oldular ve çalışma izni verdiler. Böyle bir uygulama ilk kez yapıldı. NASA, ‘Bu adam bize şart’ dediği için oldu. Çünkü yazılım programı yapan yoktu o sıralarda. ABD vatandaşı olsam dedelerim mezarında ters dönerdi.”

1965’te Apollo 11 projesi için çalışmaya başlayan Arsev Eraslan, projenin yazılım görevini üstlendi. Görevi çok kritikti. Apollo 11’de yer alan astronotların (Neil Armstrong, Michael Collins ve Edwin Aldrin) Ay’a iniş yaptıktan sonra tekrardan Dünya’ya dönebilmelerini sağlayan yazılımı tek başına geliştirdi.
Uçuş başarılı bir şekilde gerçekleşti ve Apollo 11 Ay’a iniş yaptıktan sonra düzgün bir şekilde Dünya’ya geri döndü.

Arsev Eraslan’ın başarısı Apollo 11 projesi ile sınırlı kalmadı. Aynı zamanda ABD’deki nükleer santrallerin çevreye verdiği zararı minimuma indirmek için yazılımlar geliştirdi. NASA’da baş bilim insanı olarak çalıştı. NASA personellerini eğitti.

ABD Adalet Bakanlığı için 3D yüz tanıma sistemini geliştirdi ve bu başarısı sayesinde 1999’da ‘’Seçkin Hizmet Ödülü’’ aldı. ABD’deki birçok üniversitede profesör olarak eğitim verdi.

O astronotlar da, bu iki ilim adamını dünyaya kazandıran Atatürk’ü ziyaret ederek şükranlarını sundular haliyle… Olay bu.

Biz de bu arada Andımız’ı yasakladık, yetmedi Devlet madalyalarından Atatürk kabartmasını çıkartarak, dünya lideri olmamızın önündeki engelleri tek tek kaldırıyoruz.

İyi Uykular Türkiye…