Sevgili sayfa okurları,

Bireysel emeklilik ile ilgili geçen haftaki yazımızda, Bireysel Emeklilik nedir ve nasıl yol izlenir konusunda bilgilendirme yapmıştık. Bu hafta, Bireysel Emeklilik ile ilgili Devlet katkısı ve ne gibi avantajları değerlendirebiliriz bilgilerini yazacağım.

Bireysel Emeklilik (BES) Devlet katkısı

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yapacağınız birikim için size Devlet katkısı sunar. Ödediğiniz katkı payı tutarının %25'i oranında devlet katkısı (üst limiti aşmamak koşuluyla) sayesinde birikim tutarınız daha hızlı artar. Örneğin BES hesabınıza aylık 200 TL yatırdığınız durumda Devletin vereceği 50 TL ek tutar sayesinde her ay 250 TL birikim için sisteme koymuş olursunuz.

Devlet Katkısında Üst Sınır Nedir ?

Bir takvim yılı içerisinde ödenen devlet katkısı, ilgili yıl için belirlenen yıllık toplam brüt asgari ücret tutarının %25'ini aşamaz. Örneğin, asgari ücretin aylık brüt tutarı 2.000 TL olduğu durumda, bir ayda alabileceğiniz maksimum BES devlet katkısı 500 TL'dir. Yıllık olarak düşünürseniz bu tutar 6.000 TL demektir.

Peki ya iki BES hesabınız varsa ? Aynı anda iki farklı BES'e  katılanlar için ödenecek tutar değişiklik göstermez. BES katkısının tamamını almak için 56 yaşınızı ve BES'te 10 yılı tamamlayarak emekli olmanız gerekir. Aksi taktirde sistemden ayrıldığınız için, Devlet katkısında BES içerisinde kaldığınız süreye göre kesinti uygulanır. BES'e dahil olup 3 yıl sistemde kalmadan çıkmak isterseniz, Devlet katkı payı alamazsınız.

  3. Yılın sonunda Devlet katkı payının %15'ini

  6. Yılın sonunda Devlet katkı payının %35'ini

  10. Yılın sonunda Devlet katkı payının %60'ını

Emekliliğe hak kazandığınız zaman ise Devlet katkısının tamamını alabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik (BES) sisteminde, Türk Lirası olarak, Döviz olarak veya Altın olarak birikimlerinizi yapabilirsiniz. Bu hafta da sizleri, ileriye dönük yatırımlarınızı ve geleceğe dönük sosyal imkanlarınızı değerlendirebileceğiniz Sigorta konusunda bilgilendirdim.

Kalın sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ