Geçtiğimiz aylarda güzel ülkemin bazı kışlalarında askerler yemekten zehirlenmişti. Manisa’daki bu zehirlenmeler gündem yaratmış, gözler bir anda ilgili şirkete ve yöneticilerine çevrilmişti.

                                                         **

Manisa’da yüzlerce askerin zehirlenmesine neden olan yemek firması, Diyarbakır kökenli Rota Yemekçilik Firması. Sahipleri de Diyarbakırlı iki kardeş. Zehirlenme olayından sonra ilgili bakanlığın girişimleri sonucu Rota Yemekçilik Firmasının teminatına el konuldu. Ayrıca, kamu ihalelerinden yasaklı sayılarak, ihalelerden men edildi. Bir yaptırım uygulandı yani!   

                                                          **

İki hafta önce Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi personeli yediği yemekten zehirlendi. Zehirlenen sağlık personeli sayısıyla ilgili bilgi kirliliği yaşanmaya başlayınca, Sakarya Valiliği resmi bir açıklama yaptı.

                                                          **

Valilikten yapılan ilk açıklamada şöyle denildi, ‘..Zehirlenen 22 doktor, 86 yardımcı sağlık personeli, 160 hastane personeli, 17 hasta ve 24 refakatçi olmak üzere toplam 309’dur. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde meydana gelen gıda zehirlenmesiyle ilgili adli ve idari soruşturma devam etmektedir. Personellerimize, hasta ve refakatçilerimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yaşanan bu üzücü olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyoruz…’

                                                         **

Bu açıklamadan üç gün sonra ise yeni bir açıklama daha yapıldı; ‘..24 Ocak 2018 tarihi itibarıyla 4 yardımcı sağlık personeli, 8 hastane personelimiz olmak üzere 12 hastamız yatarak tedavi görmektedir. Hastalarımızın yapılan kontrollerinde genel durumlarının iyi olduğu tespit edilmiş çoğu taburcu olacak duruma gelmiştir…’

                                                          **

Yukarıda ne dedik; Manisa’da askerlerin yemekten zehirlendiği olayda kışlaya yemek veren Rota Yemekçilik’in teminatına el konuldu, kamu ihalelerine girmesi yasaklı sayılarak, ihalelerden men edildi. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 309 personelin zehirlenmesine neden olan firmayla ilgili henüz bir adım atılmadı. Atıldıysa da kamuoyu habersiz. Zira, firma hastaneye hala yemek vermeye devam ediyor.  

                                                         **

Şimdi siz, bu Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doktor, hemşire, sağlık memuru olsanız. Yaşanan bu olaydan sonra her öğle veya her akşam size gelen o yemeği melun melun öyle süzmez misiniz? ‘Acaba yersem zehirlenir miyim?’ demez misiniz? Dersiniz değil mi? Merek etmeyin, o personelde hala bu kuşku içinde, bu korku içinde. Neden? Çünkü olayın takipçisi olunacağı söylendi ama iki haftadır atılan bir adım bile yok.

                                                       **

Bu 309 personel neden zehirlendi? Bunu ortaya çıkarmak o kadar zor mu? Bu zehirlenme olayı eğer küçük yaştaki öğrencilerin olduğu okul-yurt gibi bir yerde olsaydı belki onlarca ölümle burun buruna gelecektik.

                                                      **

Durum bu kadar ciddi yani. Ve durum bu kadar ciddi olmasına rağmen, o firma hala, bu hastaneye, yemekten bir kez daha zehirlenmekten korkan insanlara yemek vermeye devam ediyor. Bir arkadaşımın dediği mi çıkacak acaba? O arkadaşım bir gün kulağıma, ‘..Bu yemek firmasına kimse ceza veremez! Ceza verilecekse de, ayrancıya, etçiye verilir ve olayın üzeri kapatılır..’ demişti.