Şehir girişindeki duvara uygulanan dikey bahçe çalışmalarını daha önce eleştirel bir biçimde ‘Davur’ adıyla yazmıştık. Büyükşehir Belediyesi en sonunda dikey bahçe uygulamasını başardı. Hep eleştirel değil takdir edecek konuları da kaleme getirmek gerektiği konusundaki inancım üzerine bu duvardan tekrar bahis açmayı uygun gördüm.

Daha önce umutsuzca yürütülen birden fazla çalışmalara rağmen, yılmadan dikey bahçe çalışmasını yürüten ve en sonunda iyi bir çalışma ortaya çıkartan Büyükşehir Park ve Bahçeler Müdürlüğünü tebrik etmek gerekiyor! Hem sabırları, hem de en sonunda güzeli yakaladıkları için… Deneme yanılma yöntemiyle de olsa en sonunda doğrusu bulundu. Tabi o arada iki yıldan fazla bir zaman şehir girişindeki o duvar vatandaşın gözlerine işkence tahtasına dönüştü ama olsun… Sabrettik, bekledik ve en sonunda uygun-güzel bir canlı duvar bahçe çalışmasına sahip olduk.

***

O duvardaki çalışmaları taa 2015 yılının Aralık ayında eleştirmişiz. Demek, yazdıklarımız ciddiye alınsa bu kadar zaman kaybedilmeyecekti. Ne dedik o zaman: “O çiçekler açamayacaksa eğer… Açık çiçekler bize bir imge ulaştıramayacaksa eğer… Bırakın o koca duvar boş kalsın. Bırakın o duvarda Tatangalar şekil bulsun! Şehrin girişi çok daha anlamlı bir çalışmaya sahip olmuş olur. Peki, neden bizim duvarımızda çiçekler açamıyor? Neden bizim şehir giriş duvarımızdaki dikey bahçe bu kadar kötü oluyor? Her işin bir ustası var, derler. Muhtemelen bizimkiler ustasını bulamamıştır. Dikey bahçe ve duvar bahçe uygulamalarında bu işi başarıyla yürüten firmalar mevcut. Bu firmalara ulaşıldığı zaman sorunun çözüleceğine inanıyorum. İşte o zaman düşünüldüğü gibi yeşil ve canlı bir şehir girişine sahip olabiliriz.”

***

Geçen süre içerisinde gerek çiçeklerin yerleştirilmesi ve gerek ise çiçeklerin açmasında sorunlar yaşandığı gözlemlendi. İşin ehli olmayan kişilerin bu işe soyunduğu, muhtemelen inşaat-hafriyat işiyle ilgilenenlerin bu meseleyle angaje olduğu gibi bir izlenim vardı. Tabiî ki, bu başarısız çalışmalar içerisinde en akılcı adım çiçeklerle yazı yazmaktan vazgeçilerek dikey bahçe içerisine sert materyal yerleştirilmesi oldu. Sert ve sabit materyalle yazılan Sakarya Büyükşehir Belediyesi yazısı dikey bahçenin görünümünü kolaylaştırdı. Gerisi, vertikal bahçe modüllerine renkli mevsimsel çiçeklerin renk kompozisyonlarına uygun bir şekilde yerleştirilmesine bakar. Sulama sisteminde bir sıkıntı olmadıktan sonra da hoş bir görünüm ortaya çıkmaya devam edecektir.

***

Bütün bu başarısız uğraşların sonunda İngiliz’in dediği doğru çıktı sanırım; Ucuz mal kullanacak kadar zengin değilim!

Adapazarı şehir girişindeki duvarda yaşadığımız macera da biraz buna benziyor. En başından dikey bahçe bu işi iyi bilen firmalara teslim edilmiş olsaydı, daha kısa zamanda daha ekonomik bir şekilde şehir güzel bir dikey bahçeye sahip olmuş olurdu. Ve de şimdiye kadar kaliteyi vatandaş görmüş olurdu.

Demiyorum ki, şu anki dikey bahçe A sınıfı kaliteli. Ama öncekilerle kıyaslanmayacak kadar iyi ve başarılı.