Referandum sonuçları ülke gündemini belirlemeye devam ediyor.

Siyasi partiler sonuçlar üzerinden kendi analizlerini ve bundan sonraki süreçte atacakları adımları belirliyorlar. Referandumun siyasi tablomuza büyük bir yansıması olacaktır hiç kuşkusuz.

Referandumdan sonra iktidar partisinin atacağı adımlar en belirleyici ve en fazla merak edilenlerdir. Bu hususta Başbakan Yıldırım'dan ilk açıklamalar geldi. Referandum sonuçlarını değerlendirdiklerini vurgulayan Yıldırım, kabinede revizyon sinyali verdi.

Yıldırım açık bir dille konuştu: "Bu seçim sadece anayasa değişikliği, hükümet sistemi değişikliği konusunda bir sonuç ortaya koymamıştır. Aynı zamanda bu seçimden bütün partilerin alması gereken mesajlar da vardır. Biz de AK Parti olarak kendi payımıza düşen mesajı aldık. Nedir mesaj? Tamam AK Parti'ye olan güven devam ediyor ancak şu şu hususlarda da daha dikkatli olmanız gerekiyor diye bize bir de not düşüyor vatandaş, bunlara dikkat edeceğiz. Bu yüzden de gerek yerel yönetimlerde gerek teşkilatlarımızda gerek hükümet faaliyetlerinde daha vatandaş memnuniyetini artıracak ne gerekiyorsa o hususlarda adımlar atacağız."

Ak Parti'den beklenen adımlar belki yukarıdaki gibi politik söylemlerle de ifade edilebilir. Ama kesinlikle beklenen adım bir revizyon veya kendini yenilemek değil. Sadece Ak Parti'ye oy verenler değil, tüm vatandaşların beklediği adım temizlik! FETÖ'dan temizlik!

'Biz hiç kirlenmedik ki, temizlenelim.' Gibi bir yaklaşım da tercihlerden birisi olur tabii, ama hiç inandırıcı olmaz. Bugüne kadar olmadığı gibi! Parti bugüne kadar 'önümüzde kritik referandum süreci var, şimdi zamanı değil' diyerek tasviyeleri öteledi. Maçı kazanmak adına doğru bir taktik olmuş olabilir. Ama belki de bu durum ters tepti! Nihayetinde bu referandum 15 Temmuz sonrası gerçekleşen ilk seçim. Normal şartlarda, o kader gecesinden sonra seçimlerde Ak Parti'nin sandıkları patlatması beklenmez miydi? Tartışmasız, evet. Ama öyle olmadı, Erdoğan'ın tek bir çağrısıyla tankların önüne atlayarak canını hiçe sayan millet sandıkta bir duraksadı. Neden?

Neden, Ak Parti siyasi olarak 15 Temmuz efektini oy olarak devşiremedi? Bunun birçok sebebi olabilir. İki tanesi üzerinde duralım; bir, millet FETÖ ile mücadeleyi yeterli bulmuyor olabilir, iki Ak Parti kadrolarında hiç FETÖ temizliği yapılmadığını düşünüyor olabilir. İkinci madde üzerinde hem parti içinde hem de parti dışında büyük rahatsızlık olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Medyabar'dan Coşkun Bilir de beklentiyi 'Temizlik Harekatı' diye yazmış. Vali Coş'u bir noktada göreve de davet eden Bilir'in dikkat çekici tespitleri var.

"AKP'de bundan sonra ne olacak sorularını hepimiz duyuyoruz. Her şeyden önce gerek Türkiye gerekse Sakarya genelinde parti içinde büyük bir temizlik harekatına başlanacak. Başta Fetöcüler olmak üzere, AKP'den nemalananların listesi Vali Hüseyin Avni Coş'un masasında duruyordur. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, AKP görünümlü fetöcüler partiden diskalifiye edilecektir. 'Reis için ölürüm' diyen nice sahte görünümlü fetöcülerin, AKP içinden temizlendiğine yakın zamanda tanık olursanız hiç şaşmayın derim. Yapılacak ilçe ve il kongrelerinde bu isimler AKP'den bir daha dönmemek üzere uzaklaştırılacaktır. Özellikle bir zamanlar Sakarya'da her şeye hakim olan fetöcüler ile en büyük kavgayı, yine Valimiz Avni Coş'un vereceğinden en ufak bir şüphem yok."

Sayın Bilir'in yazdığı her cümleye katılıyorum. Lakin küçük bir noktaya itirazım olacak! Coşkun Bilir, muhtemel Sakarya'daki vaziyeti yazmış. Muhtemel bütün illerde benzer durumlar yaşanacak. Yani, Bilir'inde belirttiği gibi il ve ilçe kongreleriyle, belki seçimlerle parti içerisindeki fetöcüler uzaklaştırılacak. Hayır, yetmez! Kabul edilemez! Yargılanmalılar!

Ülke yangın yerine dönmüşken, binlerce insan hapislerde yatarken birilerinin sadece bir partiye mensup diye fetöculuğunun üstü kapatılacaksa hayır olmaz! Birileri badem bıyığını kesti diye rahat edemez, herkes geçmişinin hesabını vermeli!

Meydanlarda idam çığırtkanlığı yaparken kendi adamlarınızı kayırmazsınız. Senin fetöcün benim fetöcüm olmaz!

Bu millet Ak Parti'nin tutuklu fetöcülarını görmeden bazı şeylere inanmayacaktır. Ve bunu görmezse öbür seçimde partiyi iyice terk edebilir.