Başlıktaki soruyu beşinci kez soruyorum! Neyse… Hepimiz biliyoruz ki, Karaman-Camili 1-Camili 2-Korucuk’tan oluşan bölgeye Yenikent diyoruz. Yenikent, özellikle de Camili 1 ve Camili 2 on beş yıldır otel olarak kullanılıyor. İnsanlar işine gücüne gidiyor. Akşam evine gelip yatıyor.

                                                       **

Mesela, Camili 1 ile Camili 2 arasında iki yüz, belki de üç yüz dönüme yakın bir arazi var. Bir zamanlar Büyükşehir bu arazi için  Ayçiçeği Vadisi Rekreasyon Projesi adıyla bir proje açıklamıştı. Aradan yıllar geçti ama bu projenin atılan bir adımını görmedik. Birkaç kez de yazdığımı hatırlıyorum,

                                                       **

Üzerinden bir kez daha geçmek gerekirse; 2014 yılının ilk günlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nu ziyaret eden Sakarya Yenikent Derneği Başkanı Fikri Aslan, açıklanan Ayçiçeği Vadisi Projesiyle ilgili olarak, ‘Büyükşehir Belediyemiz tarafından Yenikent bölgesinde yeni bir yaşam alanı oluşturulacak. Son meclis toplantısında da gündeme gelen Ayçiçek Vadisi Projesi’nde çalışmalar kısa süre içerisinde başlayacak’ diyerek Başkan Toçoğlu’na teşekkür etmişti.

                                                    **

Aynı ziyarette Başkan Zeki Toçoğlu’nun sözleri daha dün gibi kulağımızda olduğu gibi, arşivlerdeki yerini de muhafaza ediyor. Başkan Toçoğlu şöyle demişti, ‘Ayçiçeği Vadisi Rekreasyon Projesi yeni yerleşim bölgemiz Yenikent’e ayrı bir değer katacak. İçinden dere akan bir vadi, yürüyüş ve spor alanlarının da yer alacağı projemiz ile bölgeye yeni bir yaşam alanı kazandıracağız. Aralık Ayı Meclis (2014) Toplantımızda da projeyi meclis gündemine getirdik. Komisyon değerlendirmelerinin ardından projeyi başlatacağız. Projenin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum’

                                                    **

İçinden dere akan bir vadi.. Yürüyüş ve spor alanları.. Selçuklu Mimarisiyle inşa edilmiş dükkanlar, işyerleri.. Anlayacağınız, Camili 1 ile Camili 2’nin ortasında on numara bir sosyal ortam, on numara yaşam alanı. Ama hani nerede?

                                                   **

İş merkezlerinin yüzde 90’ı kapalı.. Gidilecek bir yer yok.. Ha, var pardon! Büyükşehir Belediyesi beş-altı yıl önce Camili’ye iki katlı bir bina yaptı. Adı sosyal tesis.. Üst katı sinema salonu. Alt katıysa, ünlü bir markete kiralandı. Sinema salonunda sanırım birkaç yıldır filim milim oynamıyor. Çünkü 15 lira bilet parası vatandaşa yüksek geliyor. Sosyal tesis denilen binanın üst katı resmen iptal. Alt kattaki ünlü marketse cıvıl cıvıl. İnsan şöyle bir bakınca, sanki Camili halkına sosyal tesis değil de, bu markete bina yapılmış hissine kapılıyor diye yazmıştım birkaç kez.!

                                                    **

Bugün Camili’de iki-üç kahveden, birkaç bakkaldan başka bir şey yok. Bazı sınırlı bütçeye sahip müteşebbisler bölgedeki çalışmayan iş merkezlerinin önüne, çay bahçesi veya benzeri yerler kuruyor ama kısa sürede kapanıp gidiyor. Çünkü insanlar yiyecekleri ekmekleri bile iş dönüşü Adapazarı’ndan alıp gidiyor. Durum bu merkezde yani.

                                                      **

Biz, ‘Camili’ye daha çok aktivite lazım. Verilen sözler yerine getirilsin. Projelere başlansın’ derken, birileri de o bölgenin ciğerini sökmeye çalışıyor. ‘Adliye’yi merkeze taşıyalım. Şu müdürlüğü alalım, şuraya götürelim’ gibi çalkantılar yıllardır devam edip duruyor. Oldu olacak bölgenin şansı olarak gördüğüm Resmi Daireler Kampüsü’nü alıp götürün bari!