Yeni yapılan Orhangazi Köprüsü ile ilgili bilgi kirliliği netleşti ve Bakan Arslan köprüden geçmeyenlerin bile ücret ödeyeceğini söyledi. Peki ama nasıl? Bu konuyu iki ayrı başlıkta toplayarak sonuca gitmek istiyorum. BİR- Osmangazi Köprüsü’nden geçmeyenlerden ücret nasıl alınacak?… İKİ- Sigaraya gelen yüzde 15’lik zamdan elde edilen gelir nereye gidecek?...

**

Birinciden başlayalım; Osmangazi Köprüsü’nden geçmeyenlerden ücret nasıl alınacak? Bu sorunun cevabını aslında Ulaştırma Bakanı Arslan söyledi. Arslan şöyle demişti, ‘Vatandaşların köprüyü kullanmaması halinde bile, verilen günlük 40 bin araçlık garanti geçiş taahhüdünden dolayı, köprüden geçiş parası hazineden ödenecek’

**

Devam edelim; bugün uygulanan 25 dolarlık (88.75 TL) geçiş ücreti ile 40 dolar arasındaki 15 dolarlık farkı devlet firmaya ödeyecek. Günlük geçen araç sayısı 40 binden az olursa da eksik geçen araç başına devlet firmaya 40 dolar ödeyecek. Peki, bütçeye böyle bir ödenek konulmadığına göre, ‘Hazineden ödenecek’ denen para, söz konusu firmaya hangi kalemden ödenecek?

**

Bu sorunun cevabı aslında, ikinci sorunun cevabında gizli... Neydi, ikinci sorumuz, ‘Sigaraya gelen yüzde 15’lik zamdan elde edilen gelir nereye gidecek?...’ İşte cevabı da açık. Sigaraya yapılan yüzde 15’lik zamdan gelecek olan gelir, Osmangazi Köprüsü’ndeki açığı kapatmak için ilgili firmaya hazine aracılığıyla devredilecek olan gelir. Bizim zamlı sigarayı alıp hazineye gönderdiğimiz paralar, hazine tarafından o firmaya ödenecek. Böylece, köprüden geçmeyenler de, bu yolla köprü için para ödemiş olacak. Bakanın söylediği sözün açılımı budur…

KAÇAK SİGARA

Cumhuriyet tarihinin en büyük kaçak sigara operasyonu ne anlama geliyor?.. Haberleri izlemişsinizdir, okumuşsunuzdur, dinlemişsinizdir. İstanbul polisi, Cumhuriyet tarihinin en büyük kaçak sigara operasyonunu gerçekleştirdi. Ele geçirilen sigara 3 milyon 300 bin paket. Ele geçirilen sigaraların piyasa değeri ise 28 milyon 500 bin lira.

**

Bu konuya rakamlarla girelim; Resmi verilere göre Türkiye’de günlük sigara tüketimi 35 milyon paket. Türkiye’de günlük tüketilen 35 milyon paket sigaranın, yüzde 30’u yani, ortalama 10 milyon paketi, bandrolsüz kaçak sigara. Bir günde 10 milyon paket bandrolsüz kaçak sigara tüketilirken, yakalanan 3 milyon 300 bin paket kaçak sigara için ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük kaçak sigara operasyonu’ deniyor. Ele geçirilen kaçak sigara, Türkiye’de bir günde tüketilen sigaranın sadece 10’da biri. Ele geçirilen kaçak sigara, Türkiye’de bir günde tüketilen kaçak sigaranın sadece 3’te biri. Türkiye’ye her ay 300 milyon paket kaçak sigara girdiğine göre, yorum sizin…

15 Temmuz 2016

HERKESE BİR SORU

Bu şehirde yaşayan, bu köşeyi okuyan herkese bir soru sormak istiyorum. ‘Bu şehrin en büyük sorunu nedir?’ 1 Ağustos Pazartesi gününe kadar devam edecek olan bu kampanyada cevaplarınızı, ferruhbulut54hotmail.com adresine mail, 0532 731 1753 nolu telefona SMS olarak gönderebilirsiniz..