İlkbahara girmemizle birlikte hayvan sahiplerinin, tüy dökümü konusunda şikayetleri artmış bulunmakta, çoğu insan neden kaynaklandığını ya da bu durumla ilgili neler yapılabileceğini bilmemektedir. Öncelikle şunu bilmeliyiz ki kedi ve köpekler, insanların saçlarını dökmesi gibi gün içerisinde mutlaka tüy dökecektir.

                                         **

Tüy dökümünü tamamen kesmek mümkün değildir fakat tüy dökümünü en aza indirmek mümkündür. Minik dostunuzun aşı ve parazit ilaçlarını yaptırmak, düzenli olarak taramak, aldığı besinlerin tek taraflı olmamasına ve kaliteli olmasına dikkat etmek tüy dökümünü en aza indirmek için yapılabilecek başlıca şeylerdir. Eğer tüm bunları yaptığınız halde minik dostunuzda artan bir tüy dökülme problemi söz konusu ise önemli bir durumun habercisi olabilir.

 

                                        **

Peki artan tüy dökülmeleri neden kaynaklanıyor olabilir? Kedi ve köpekler özellikle mevsimler geçişlerinde, yeni mevsime uyum sağlamak ve uygun olan tüy yoğunluğuna geçebilmek için eski tüylerini dökerler. Bu normal ve geçici bir durumdur fakat minik dostlarımızdaki tüy dökümü mevsimsel olabileceği gibi ciddi bir hastalık belirtisi ya da bir hastalığın sonucu da olabilir. Tüy dökümünün başlıca sebepleri şunlardır;

 

                                           **

*Parazitler

* Mantar veya bakteriyel enfeksiyonlar

* Yiyecek veya solunumla ilişkili alerjiler

* Böbrek, karaciğer, tiroid, veya adrenal hastalıkları

* Hamilelik, süt salgılama (emzirme)

* Kimi ilaçlar

* Kanser

* Bağışıklık sistemi hastalıkları

*Stres

* Tahriş edici, yakıcı, sert maddelerle kontak (Kimyasal içerikli deterjanlar, yağlar, vernik, parlatıcılar, boyalar, vb. )

 

                                                    **

Minik dostunuzda alışılmışın dışında bir tüy dökümü görüyorsanız öncelikle mutlaka bir veteriner hekime muayene ettirmeli, problemin hastalıktan kaynaklanıp, kaynaklanmadığından emin olmalısınız.