Ölümcül olmayan fakat minik dostumuzun yaşam kalitesini düşüren ve aynı zamanda bizlere de bulaşabilen mantar hastalığı nedir?

Kedi ve köpeklerde mantar, tırnak, tüy ve deride bulunan bir çeşit enfeksiyondur. Uzun tüylü kedilerde daha sık görülür. Doğada bulunan mantar sporları hayvanınızla temas ettikten sonra kendilerine uygun bir yer bulup yerleşir ve minik dostunuzun savunma sistemi zayıfladığında mantar etkeni harekete geçerek lezyonlar oluşturur. Aynı zamanda mantar enfeksiyonu taşıyan hayvanla temas veya mantar etkeni taşıyan eşyaların kullanılması (tarak, tırnak makası vs.) durumunda mantar enfeksiyonu görülebilir.

Mantar enfeksiyonunun sebeplerini kısaca özetlersek;

                                           **

*Mantar enfeksiyonu taşıyan hayvanla temas,

                                          **

*Mantar etkeni taşıyan eşyalarla temas,

                                         **

*Hormon tedavisi

                                         **

*Stres

                                       **

*Zayıflık

                                         **

*Beslenme bozukluklarıdır

                                       **

Mantara yakalanan hastada, kaşıntı, kızarıklık ve tüylerde dökülme meydana gelir. Belirtiler en çok baş, kulaklar, ön patilerde olmak üzere ve vücudun muhtelif yerlerinde de görülebilir. Biz veteriner hekimlerin en çok karşılaştığı durum, hayvan sahiplerinin, patili dostlarında gördükleri mantar belirtilerinin kendi kendine geçeceğini düşünmesidir. Mantar enfeksiyonunda dökülme sınırları belirgin, lokal odaklar şeklindedir ve odaklar çoğunlukla dairesel bir görüntü oluşturur. Sanılanın aksine eğer müdahale edilmezse tüysüz bölgeler zamanla genişler ve birleşir. Hayvanda tek bir tüy kalmayana dek ilerler yani tüm vücuduna yayılır ve aynı zamanda enfeksiyon hasta sahiplerine de bulaşabilir.

                                                **

Mantar, çabuk yayılan, inatçı ve sabır isteyen bir hastalıktır. Tedavisi dört ile altı haftayı bulabilir. Bazı durumlarda bu süre uzayabilir. Mantar aşıları, önlem için kullanıldığı gibi bu enfeksiyonunun tedavisi içinde kullanılmaktadır fakat tek başına yeterli değildir bu yüzden eğer hayvanınıza mantar teşhisi konulmuşsa mutlaka ve mutlaka veteriner hekiminizin tavsiyelerine uymalı, kullanılmasını önerdiği ilaçları kullanmalısınız.

                                               **

Şunu unutmayın ki mantar kendi kendine geçen bir hastalık değildir. Mutlaka tedavi edilmelidir.