Çiçeklerden börtü böcekten, kelebeklerin ömründen ,aşktan, kederden sonbahardan falan söz etmek, bende burada  hayatımıza mavi mavi, satırlar katmak istiyorum aslında .Dün sabahta, her sabah olduğu gibi  FOX TV de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu  çalarsaatin başındaydım. Tanıtımını yaptığı Yazarlar ve kitaplarını, okumaya teşvik eden o saniyeleri,  o  gerçekten masmavi ,  tarafsız bulduğum haber programını  ve yorumlarını seviyorum ben. İsmail  Küçükkaya’ nın rutinde biz izleyicilerine verdiği,  ‘okuyalım,  çocuklarımızı okumaya teşvik edelim’,  pırıl pırıl çocuklar yetiştirelim gibi güzellik mesajlarından hemen sonra, her zaman mavi olmuyor kitapları ve yazarları ne yazık ki  dedim ve  bugün ki  yazı konumu belirledim. 

  Benim sosyal medya da  yeni  fark ettiğim, dünde aldığım bir mesajla gerçekten bir facia olduğunu görüp, araştırma ihtiyacı duyduğum  bir haber bu. Çocuklarımızın okuması, eğlenmesi, kendini geliştirmesi ve kitapları sevmesi  için ve de  ilkokul öğrencileri için yazılmış ve yayınlanmış bazı kitaplar varmış ki …Hangi  zihniyetle  ,nasıl bir ruh haliyle ve nasıl bir gereklilikle yazılmış ve nasıl yayınlanmış bilemediğim. Mutlak müdahale edilmesi gereken o kitapları ifşa edeceğim şimdi.

********************************************

KİTABIN ADI;  KAHKAHA GÜLLERİ, Yayınevi   gelen tepkiler üzerine 2009 yılında yayınlanmış olan  bu kitabı  ‘’ yayın kurulumuzca, çocuklarımıza uygun olmadığı fark edilir edilmez piyasa verilmiş olanlar toplatılmıştır’’ diyerek kamuoyundan özür dilemiş.( gelen tepkiler üzerine….çok ilginç değil mi şükürler olsun ki hala tepki gösteren bir toplumuz biz).Bir Yayın kurulu var ve o yayın kurulu kitabın içeriğini,  çocuklarımıza uygun olmadığını, kitap yayınlanıp dağıtıldıktan çok sonra  fark ediyor .Bu durum   da tıpkı,  o kitapta babası tarafından kafası kesilen çocuğun kazanda pişirilmesi   kadar korkunç. Kahkaha gülleri kitabının günlerdir sosyal medyada paylaşılan bir sayfasında, babası tarafından başı kesilen  çocuğun  bir kazanda pişirilmesi ve  bu görüntüyü gören kız kardeşin hikayesi anlatılıyor .Kitapta, "Ağabeyinin eti asla ağzına değmesin" ve "Kemiklerinin hepsini topla gül ağacının dibine göm"  ifadeler i yer alıyor. Şimdi de;

  ***********************************************

KİTABIN ADI ; AÇIL KABAĞIM AÇIL  sözde bir masal kitabı. İşte  bu kitapta ki o korkunç  paragrafı  da aynen aktarıyorum size;

Bir gün kızını yanına çağırmış. Gel otur yanıma kızım sana bir şey soracağım demiş.Kız saygıyla babasının karşısına oturmuş. Buyur baba…

‘Kızım büyüdün artık, güzel bir kız oldun. Ne yazık ki annen öldü. Ölen ile ölünmüyor. Yaşam sürüyor, benimle evlenir misin? Kızın başından şapka uçmuş, ne diyeceğini şaşırarak kalkıp odayı terk etmiş .Babası öfkeyle arkasından gelmiş,’ kaçmana gerek yok iyi düşün’ diye tehdit etmiş.

Ve bir tane daha bu kitapta Yapı Kredi yayınlarından.

**********************************************************

KİTABIN ADI; KÜÇÜKLERE MASALLAR. Bir paragrafta bu kitaptan paylaşacağım.

Papatya, gül papatya boynunu tahtanın üstüne dayamış. Afacan canda, kıyma bıçağını eline almış. Kızın başını kesmiş ve tavada kızartmaya koyulmuş.

 

 NASIL KORUYACAĞIZ ÇOCUKLARIMIZI?

OF…  Hem dehşet verici , hem ahlak dışı olan bu zihniyetlerden ve yayınlardan çocuklarımızı nasıl koruyacağız biz? Ya da kim koruyacak çocuklarımızı? Bunu düşünelim şimdi.

Böyle masal kitapları, böyle çocuk kitabı yazarları ve böyle yayınevi ve yayın kurulları varsa eğer ki ülkemizde var, ‘hadi kızım kitap oku’,’ hadi oğlum al bu masal kitabını başla’ diyemeyeceğiz bu durumda. DİYORDUYSAK DA  bir düşünürüz artık !

 Ben o pırıl pırıl tertemiz dimağların bulanmaması için, çocuklarımıza  kitapların ve kitap dünyasının ne kadar güzel olduğunu göstermek, aksini düşünecekleri bir duruma meyil vermemek için kendimce  bir çözüm ürettim. Zaten yetişkin masallarını dinlemeye alışık olduğumuz bu ülkede, üzerine  çocuk kitapları ve çocuk masalları da   okumaya başlarız . Biz okuruz çocuklarımızdan önce, eğer uygun bulursak onlara okuturuz.

 Hatta yayınevi ve kurulların dan da önce okumalı ve öyle seçmeliyiz bu kitapları. Olmadı  mı ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇER  bizde bugün olduğu gibi , kamuoyunda yayınevlerinin özürleri ni  kabul eder  iş işten geçtikten sonra da toplatırız kitapları… Yaaa  işte böyle dikkatli olursak belki ama belki  koruyabiliriz  çocuklarımızı!!!

Türk dünyasının dört bir yanından bir masal demeti yaptık, rengârenk, cıvıl cıvıl... İstedik ki, sevgili çocuklar ve gençler, ortak kültürümüzle büyüsünler... Çiçek gibi açılıp, dünya renkleri arasmda hak ettikleri yere yürüsünler... İstedik ki masallarımız dünya çocuklarının diline dedüşsün.İstedik ki ortak duygularla büyüyüp, savaş ve kabalığakarşı olsunlar, barış ve sevgiden yana... İstedik ki her kardeş halk bunlara topluca ulaşabilsin ve dünya kültür mirasına olan bizim katkımızı insanlığınhizmetine sunmuş olalım. Masal hep vardı, istedik ki var olmaya hep devametsin.